PIERDERI. Cu cât au scăzut veniturile românilor în perioada pandemiei de COVID-19. Ce s-a întâmplat cu cei din mediul urban și cu concetățenii cu venituri mici

PIERDERI. Cu cât au scăzut veniturile românilor în perioada pandemiei de COVID-19. Ce s-a întâmplat cu cei din mediul urban și cu concetățenii cu venituri mici
Companie cu 12.000 de oameni, în faliment! / Sursa FOTO: pixabay.com
Publicat: 01/07/2020, 13:40

Un nou studiu ale căror rezultate au fost date publicității nu demult relevă faptul că impactul financiar al perioadei pandemiei de COVID-19 asupra românilor este unul semnificativ, tradus printr-o reducere a veniturilor cu aproape 30%.

În medie, 3 din 10 români au pierdut aproximativ 800 de lei din veniturile lor lunare în perioada #coronacrizei, practic o scădere de la 2.800 de lei la 2.000 de lei, conform celui mai recent studiu iSense Solutions, reprezentativ la nivel național (atât pentru mediul urban, cât și pentru cel rural).

Cei mai afectați de scăderea veniturilor par a fi românii din mediul urban, într-o proporție 36%, față de cei care locuiesc în mediul rural (22%). Totodată, cei cu venituri mici au fost mai afectați de micșorarea veniturilor (42%), față de 38% dintre cei cu venituri medii și 25% dintre cei cu venituri peste medie.

În plus impactul psihologic a potențat impactul financiar al #coronacrizei asupra românilor. Ca atare, consumatorii români tind acum să adopte comportamente mai precaute din punct de vedere al cheltuielilor.

De altfel, în contextul veniturilor mai mici, cei mai mulți dintre românii intervievați (70%) declară că vor cumpăra doar strictul necesar în următoarea perioadă.

Pandemia schimbă totodată și comportamentul românilor legat de plăți. Mai exact, 62% spun că vor plăti cu cardul mai mult decât o făceau înainte.

În ceea ce privește planurile românilor de a se redresa financiar, 62% declară că vor cheltui mai puțin, 61% că vor face economii, 24% vor să se împrumute de la prieteni/familie, 18% se gândesc să își caute un al doilea loc de muncă, în timp ce 11% consideră că vor fi nevoiți să apeleze la un împrumut.

Doar un sfert (25%) dintre români spun că vor cumpăra produse mai ieftine decât înainte de pandemie / Sursă foto: iSense Solutions

Chiar dacă le-au scăzut veniturile, doar 1 din 4 români vor cumpăra produse mai ieftine

Conform sursei citate, categoria cu cel mai mic procent de români precauți este cea formată din tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani, procentul celor care își propun să cumpere doar strictul necesar în următoarea perioadă fiind de doar 29%.

Chiar dacă românii își propun să cumpere mai puțin, susțin experții, nu înseamnă însă că aceștia vor cumpăra și mai ieftin.

Doar un sfert (25%) dintre români spun că vor cumpăra produse mai ieftine decât înainte de pandemie, iar 82% declară că vor cumpăra mărcile de produse cu care sunt deja obișnuiți.

„Epidemia de COVID-19 a avut un impact semnificativ pentru o bună parte a populației. Dincolo de șocul inițial, mai problematică este revenirea care se anunță a fi foarte lentă, atât pentru business-uri, cât și pentru consumatori, iar cauza principală aici este pierderea încrederii: în stat, în partenerii de business, în civismul celorlalți.

„Însă situația nu este nici atât de neagră pe cât pare. (…) Ne plac aceleași branduri, cumpărăm aceleași lucruri, chiar dacă poate mai rar, suntem la fel de exigenți cu noi înșine și cu ceilalți.

„Drumul spre normalitate nu va fi scurt, dar pentru a ne recâștiga încrederea în ceilalți, principalele schimbări se vor petrece în noi. Va trebui să fim mai generoși și mai atenți la nevoile celorlalți, să ne asumăm mai multe riscuri și să fim mai activi”, a spus Andrei Elvădeanu, Head of Market Strategy în cadrul sursei citate.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 500 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, prin metodologia CATI (Computer-Assisted Telephonic Interviews), în luna mai a anului 2020 și este reprezentativ național, la un grad de eroare de +/-4%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
E OBLIGAȚIE pentru șoferii din România. REGULA de care trebuie sa țină cont când întâlnesc...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani