PIERDERI. Cu cât au scăzut veniturile românilor în perioada pandemiei de COVID-19. Ce s-a întâmplat cu cei din mediul urban și cu concetățenii cu venituri mici

Redactor:
Ionel Văduva
PIERDERI. Cu cât au scăzut veniturile românilor în perioada pandemiei de COVID-19. Ce s-a întâmplat cu cei din mediul urban și cu concetățenii cu venituri mici
Impactul financiar al perioadei pandemiei de COVID-19 asupra românilor este unul semnificativ, tradus printr-o reducere a veniturilor cu aproape 30% / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ

Un nou studiu ale căror rezultate au fost date publicității nu demult relevă faptul că impactul financiar al perioadei pandemiei de COVID-19 asupra românilor este unul semnificativ, tradus printr-o reducere a veniturilor cu aproape 30%.

În medie, 3 din 10 români au pierdut aproximativ 800 de lei din veniturile lor lunare în perioada #coronacrizei, practic o scădere de la 2.800 de lei la 2.000 de lei, conform celui mai recent studiu iSense Solutions, reprezentativ la nivel național (atât pentru mediul urban, cât și pentru cel rural).

Cei mai afectați de scăderea veniturilor par a fi românii din mediul urban, într-o proporție 36%, față de cei care locuiesc în mediul rural (22%). Totodată, cei cu venituri mici au fost mai afectați de micșorarea veniturilor (42%), față de 38% dintre cei cu venituri medii și 25% dintre cei cu venituri peste medie.

În plus impactul psihologic a potențat impactul financiar al #coronacrizei asupra românilor. Ca atare, consumatorii români tind acum să adopte comportamente mai precaute din punct de vedere al cheltuielilor.

De altfel, în contextul veniturilor mai mici, cei mai mulți dintre românii intervievați (70%) declară că vor cumpăra doar strictul necesar în următoarea perioadă.

Pandemia schimbă totodată și comportamentul românilor legat de plăți. Mai exact, 62% spun că vor plăti cu cardul mai mult decât o făceau înainte.

În ceea ce privește planurile românilor de a se redresa financiar, 62% declară că vor cheltui mai puțin, 61% că vor face economii, 24% vor să se împrumute de la prieteni/familie, 18% se gândesc să își caute un al doilea loc de muncă, în timp ce 11% consideră că vor fi nevoiți să apeleze la un împrumut.

Doar un sfert (25%) dintre români spun că vor cumpăra produse mai ieftine decât înainte de pandemie / Sursă foto: iSense Solutions

Chiar dacă le-au scăzut veniturile, doar 1 din 4 români vor cumpăra produse mai ieftine

Conform sursei citate, categoria cu cel mai mic procent de români precauți este cea formată din tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani, procentul celor care își propun să cumpere doar strictul necesar în următoarea perioadă fiind de doar 29%.

Chiar dacă românii își propun să cumpere mai puțin, susțin experții, nu înseamnă însă că aceștia vor cumpăra și mai ieftin.

Doar un sfert (25%) dintre români spun că vor cumpăra produse mai ieftine decât înainte de pandemie, iar 82% declară că vor cumpăra mărcile de produse cu care sunt deja obișnuiți.

„Epidemia de COVID-19 a avut un impact semnificativ pentru o bună parte a populației. Dincolo de șocul inițial, mai problematică este revenirea care se anunță a fi foarte lentă, atât pentru business-uri, cât și pentru consumatori, iar cauza principală aici este pierderea încrederii: în stat, în partenerii de business, în civismul celorlalți.

„Însă situația nu este nici atât de neagră pe cât pare. (…) Ne plac aceleași branduri, cumpărăm aceleași lucruri, chiar dacă poate mai rar, suntem la fel de exigenți cu noi înșine și cu ceilalți.

„Drumul spre normalitate nu va fi scurt, dar pentru a ne recâștiga încrederea în ceilalți, principalele schimbări se vor petrece în noi. Va trebui să fim mai generoși și mai atenți la nevoile celorlalți, să ne asumăm mai multe riscuri și să fim mai activi”, a spus Andrei Elvădeanu, Head of Market Strategy în cadrul sursei citate.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 500 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, prin metodologia CATI (Computer-Assisted Telephonic Interviews), în luna mai a anului 2020 și este reprezentativ național, la un grad de eroare de +/-4%.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Antena 1 a dat lovitura. Puțină lume se aștepta la asta. Ce se întâmplă la...
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Toți cei care au WhatsApp trebuie să afle: schimbarea fără precedent se întâmplă acum
Leacul pentru COVID-19 ar putea veni de la o banală plantă care creşte şi în...
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Top 3 cele mai ghinioniste zodii în data de 28 octombrie. Gemenii se vor adapta...
Inchide