Pilonul II a recuperat deja peste jumătate din scăderile din 2022, cauzate de inflația-record și războiul din Ucraina. Activele au ajuns la un maxim istoric pentru sistem

Pilonul II a recuperat deja peste jumătate din scăderile din 2022, cauzate de inflația-record și războiul din Ucraina. Activele au ajuns la un maxim istoric pentru sistem
Sursă Foto: Shutterstock - Ilustrativ
Publicat: 17/08/2022, 12:24
Actualizat: 17/08/2022, 13:01

Cele aproximativ 7,8 milioane de români contribuabili la cele șapte fonduri de pensii Pilon II au început să recupereze din scăderile înregistrate în prima parte a anului, după ce piețe financiare au fost influențate negativ de inflația globală și de efectele războiului din Ucraina.

În urmă cu două luni, reprezentanții Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) APAPR ecplicau că performanţa Pilonului II – care depăşise substanţial inflaţia cumulată în perioada 2008-2021 – a avut o perioadă de volatilitate, la începutului anului curent. „În prima parte a anului, pieţele financiare în special şi economiile statelor în general traversează un episod negativ, pe de-o parte din cauza războiului din Ucraina, pe de altă parte din cauza inflaţiei record care afectează toate statele lumii, criză plecată de la preţurile energiei şi altor materii prime, conform analizei APAPR, publicată la 15 iunie.

Episodul de volatilitate nu este nici primul, nici ultimul pentru Pilonul II, potrivit reprezentaților fondurilor de pensii:

  • La finele lui 2018, pe fondul adoptării OUG 114/2018, Bursa a căzut, iar Pilonul II a arătat o depreciere de 3% în două luni. În anul următor, adică 2019, Pilonul II a recuperat și a avut cel mai bun rezultat anual din ultimii 9 ani, respectiv 11,8%.
  • De asemenea, acum 2 ani, când a debutat pandemia Covid-19, în primele 3 luni din anul 2020 Pilonul II a arătat o scădere de aproape 7%, însă a recuperat la fel de rapid și a încheiat anul cu un rezultat pozitiv de 6,2% pe întreg anul 2020.

„Momentele de volatilitate și scădere sunt firești și apar periodic pe piețele financiare, însă ele nu sunt motiv de panică. Banii aflați în Pilonul II de pensii sunt administrați prudent și responsabil, conform tuturor reglementărilor în vigoare și celor mai bune principii de investiții și guvernanţă”, a declarat Radu Crăciun, președintele APAPR, în 15 iunie.

Care au fost cauzele revenirii

Astfel, conform analizei Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) pe baza celor mai recente cifre disponibile, de la jumătatea lunii curente, valoarea sumelor acumulate în Pilonul II de pensii private obligatorii a recuperat în mai puțin de două luni peste jumătate din scăderile din anul 2022, pe fondul îmbunătățirii cotațiilor titlurilor de stat. Aceastea arată că, la data de 12 august 2022 randamentul mediu al Pilonului II în 2022 arăta un minus de doar 3,2%, comparativ cu -7,6% la finele primului semestru.

Mai mult, activele administrate de Pilonul II au ajuns la 92,4 miliarde de lei, un record istoric pentru sistem, în creștere puternică, cu 5 miliarde de lei, față de valoarea de la mijlocul anului 2022. Față de mijlocul lunii august 2021, activele Pilonului II sunt acum mai mari cu aproape 7 miliarde de lei (+8%).

Reprezentanți APAPR subliniază că procesul de recuperare a valorii activelor, anticipat încă de acum două luni, este în plină desfășurare. „Evoluția din ultimele 2 luni arată o creștere robustă și rapidă a valorii activelor, pe fondul revenirii cotațiilor titlurilor de stat românești, în care fondurile de pensii își investesc aproximativ două treimi din sumele administrate”, arată reprezentații APAPT.

Conform datelor disponibile, în perioada iunie 2021 – iunie 2022, titlurile de stat românești au suferit o depreciere cumulată de 16%, urmată de o recuperare de 7% până astăzi (sursa: indicele I29114RO calculat de Bloomberg).

Cât au câștigat românii de la înființarea sistemului de pensii private

Reprezentanții administratorilor arată că, per total, pe întreaga perioadă de 14 ani de funcționare a Pilonului II, fondurile de pensii private obligatorii au înregistrat rezultate foarte bune, chiar și luând în considerare deprecierea temporară din acest an:

  • 20 mai 2008 – 12 august 2022, > 14 ani de funcţionare
  • 7,8 milioane români contribuie la 7 fonduri de pensii Pilon II
  • contribuţii brute virate în sistem = 74,4 miliarde lei
  • plăţi deja realizate de fonduri = cca. 900 mil. lei
  • active nete administrate în prezent = 92,4 miliarde lei (record istoric)
  • câştig net generat pentru români = 18,9 miliarde lei (net de toate comisioanele percepute)
  • … adică un randament mediu anual de 7,4% timp de peste 14 ani.

Potrivit specialiștilor pieței de pensii private, rezultatele la zi ale Pilonului II relevă câteva concluzii de etapă:

  1. Scăderile din Pilonul II din 2022 au fost cauzate nu de o strategie eronată de investiții sau de fluctuații bursiere, ci de inflația record, care a dus la deprecierea titlurilor de stat. Inflația a afectat anul acesta principalele economii ale lumii, fiind un fenomen global;
  2. În marea majoritate a cazurilor, scăderile de anul acesta au erodat din câștigurile substanțiale anterioare ale Pilonului II, nicidecum din contribuțiile participanților (banii virați în sistem). Dovada o reprezintă câștigul substanțial, de 18,9 miliarde de lei, net de toate comisioanele de administrare, realizat de Pilonul II peste contribuțiile brute virate în sistem, chiar și luând în considerare rezultatele de anul acesta;
  3. Volatilitatea este normală, iar rezultatele totale la zi ale Pilonului II rămân excelente, cu un câștig mediu anual de 7,4% pe an timp de peste 14 ani chiar și luând în calcul scăderea din 2022. Pilonul II este un sistem de economisire și investire conectat la economia reală și evoluțiile din piețele financiare, a căror evoluție o reflectă fidel;
  4. Chiar dacă în trecut au existat mai multe episoade de volatilitate similare celui pe care îl traversăm acum, după revenire, tendința de creștere a valorii activelor s-a păstrat.

În martie, după ani de prorogări, Guvernul a aprobat,  o creștere a contribuției asiguraților la pensia privată obligatorie, cu un procent, de la 3,75% la 4,75%, din 2024, în contextul obligațiilor asumate în Planul Național de Redresare și Reziliență. Cota este încă departe de cea stabilită în legea inițială privind pensiile private, care a suferit, de la adoptare, numeroase modificări în privința modului de calcul.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Cu EA a înlocuit-o Pescobar pe Larisa Popa! Cine este noul manager de la Taverna...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Se poate reține PERMISUL PE NEDREPT. Este obligatoriu ca șoferii din ROMÂNIA să știe acest...
Cutremur la Antena 1. Schimbarea e fără precedent
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
„Este un adult cu propriile planuri”. Cum se înțeleg, de fapt, Teo Trandafir și fiica...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Coreea de Nord ar fi trimis Rusiei 7.000 de containere cu echipamente militare