Premierul Florin Cîțu: Guvernul a aprobat legea bugetului pe 2021 / Ce modificări au apărut

Premierul Florin Cîțu: Guvernul a aprobat legea bugetului pe 2021 / Ce modificări au apărut
Premierul Florin Cîțu: Guvernul a aprobat legea bugetului pe 2021 / Ce modificări au apărut / Sursă FOTO: Eduard Vînătoru - Mediafax Foto

Premierul României, Florin Cîțu, a anunțat în cursul serii de vineri, 19 februarie, după ședința de Guvern, faptul că proiectul de buget pe anul 2021 a fost aprobat.

Florin Cîțu a anunțat și aprobarea legii plafoanelor, a legii bugetului de asigurări sociale pe 2021 și a Strategiei fiscal-bugetare 2021-2023. Toate acestea vor fi dezbătute și votate în Parlament în cursul săptămânii viitoare.

Premierul: Deficitul rămâne același

„În şedinţa de Guvern de astăzi am aprobat Legea bugetului de stat pe anul 2021. Am aprobat Legea plafoanelor, ale unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal bugetar pentru anul 2021, Legea bugetului de asigurări sociale pe anul 2021 şi ele vin însoţite de strategia fiscal bugetară pe anul 2021-2023 şi Raportul privind situaţia macroeconomică pe anul 2021 şi proiecţia acesteia pe anii 2022-2024.

Toate acestea vor fi făcute publice. Ele au fost, bineînţeles, în transparenţă decizională, dar varianta finală va fi făcută publică în momentul în care bugetul va merge la Parlament pentru dezbatere şi aprobare.

În şedinţa de astăzi nu au fost modificări importante. Deficitul rămâne acelaşi. Din bugetul general consolidat, cheltuielile totale sunt de 397.515 milioane de lei, iar cheltuielile de personal 109.511 milioane de lei. La bugetul de stat cheltuielile totale sunt de 223.702 milioane de lei, iar cheltuielile de personal sunt de 55.834,9 milioane de lei.

Deficitul bugetului general consolidat sau soldul bugetului general consolidat este 80.000 milioane de lei. Nu s-a modificat nimic. Tot astăzi am aprobat şi evoluţia soldului structural anual al administraţiei publice. În 2021 este vorba despre estimări structurale de 7,42, în 2022 de 6,07 şi în 2023 de 4,83. Acesta este soldul structural, care se calculează relativ la PIB-ul potenţial”, a declarat premierul.

„Au fost câteva transferuri la unele capitole”

„Nu au fost modificări importante, deficitul rămâne același. Au fost câteva transferuri la unele capitole, de exemplu din fondul de rezervă la unele proiecte de investiții incluse în unele anexe, în rest, bugetul rămâne în parametrii inițiali (…) Bugetul Sănătății a fost mai mare de la început. Acum am alocat din Fondul de Rezervă pentru Ministerul Sănătății, pentru Transporturi. Am realocat 200-300 de milioane, suma totală”, a mai susținut prim-ministrul.

Proiect de lege. Bugetul crește, deficitul se reduce. Pe hârtie 2021 arată mai bine decât anul precedent

Conform proiectului de lege supus analizei în ședința de Guvern de vineri, bugetul de stat pentru 2021 se stabilește la venituri în sumă de 174,1 miliarde lei, la cheltuieli în sumă de 326,4 mld lei credite de angajament și în sumă de 26,5 mld lei credite bugetare, cu un deficit de 87,4 mld lei. Actul va merge săptămâna viitoare în Parlament, spre dezbatere.

Bugetul de stat de anul trecut a fost stabilit la venituri în sumă de 167,7 miliarde lei, iar la cheltuieli în sumă de 261,2 miliarde lei credite de angajament și în sumă de 215,2 mld lei credite bugetare, cu un deficit de 47,5 mld lei.

La finalul anului, deficitul real consemnat era însă de mai mult de două ori mai mare, din cauza pandemiei: de 101,92 mld lei (9,79% din PIB).

Cât privește prognoza pentru acest an, din  taxa  pe  valoarea adăugată se alocă 18,1 miliarde lei sume defalcate pentru bugetele locale, din care 3 mld lei pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor, 7,6 mld lei pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, 7,1 mld  lei  pentru  echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, orașelor, municipiilor și județelor. (MAI MULTE DETALII AICI)

VIDEO | Oare iubitul ei ştie? :) Ce făcea tânăra din imagine în timpul meciului...
DUEL în lumea interlopă. Finul lui Nuțu Cămătaru, înjunghiat de cel mai mare dușman al...
FOTO. Anna Lesko, cu un decolteu până la buric! Și-a arătat din nou bustul generos
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Șoc: Gigi Becali se retrage la mănăstire! Cum își pregătește fiicele și soția și când...
Diana Șoșoacă, un nou gest INCREDIBIL! Cui cere AJUTORUL avocata din Iaşi
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Boala care te face de nouă ori mai predispus la deces din cauza infecției cu...
DUEL în lumea interlopă. Finul lui Nuțu Cămătaru, înjunghiat de cel mai mare dușman al...
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Horoscop 1 martie. Singura zodie care trebuie să aibă mare grijă ce face de Mărțișor
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Ce fac bogaţii planetei ca să îşi asigure imunitatea în vremea pandemiei
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide