Premierul Florin Cîțu: Guvernul a aprobat legea bugetului pe 2021 / Ce modificări au apărut

Premierul Florin Cîțu: Guvernul a aprobat legea bugetului pe 2021 / Ce modificări au apărut
Premierul Florin Cîțu: Guvernul a aprobat legea bugetului pe 2021 / Ce modificări au apărut / Sursă FOTO: Eduard Vînătoru - Mediafax Foto
Publicat: 19/02/2021, 20:23
Actualizat: 19/02/2021, 20:41

Premierul României, Florin Cîțu, a anunțat în cursul serii de vineri, 19 februarie, după ședința de Guvern, faptul că proiectul de buget pe anul 2021 a fost aprobat.

Florin Cîțu a anunțat și aprobarea legii plafoanelor, a legii bugetului de asigurări sociale pe 2021 și a Strategiei fiscal-bugetare 2021-2023. Toate acestea vor fi dezbătute și votate în Parlament în cursul săptămânii viitoare.

Premierul: Deficitul rămâne același

„În şedinţa de Guvern de astăzi am aprobat Legea bugetului de stat pe anul 2021. Am aprobat Legea plafoanelor, ale unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal bugetar pentru anul 2021, Legea bugetului de asigurări sociale pe anul 2021 şi ele vin însoţite de strategia fiscal bugetară pe anul 2021-2023 şi Raportul privind situaţia macroeconomică pe anul 2021 şi proiecţia acesteia pe anii 2022-2024.

Toate acestea vor fi făcute publice. Ele au fost, bineînţeles, în transparenţă decizională, dar varianta finală va fi făcută publică în momentul în care bugetul va merge la Parlament pentru dezbatere şi aprobare.

În şedinţa de astăzi nu au fost modificări importante. Deficitul rămâne acelaşi. Din bugetul general consolidat, cheltuielile totale sunt de 397.515 milioane de lei, iar cheltuielile de personal 109.511 milioane de lei. La bugetul de stat cheltuielile totale sunt de 223.702 milioane de lei, iar cheltuielile de personal sunt de 55.834,9 milioane de lei.

Deficitul bugetului general consolidat sau soldul bugetului general consolidat este 80.000 milioane de lei. Nu s-a modificat nimic. Tot astăzi am aprobat şi evoluţia soldului structural anual al administraţiei publice. În 2021 este vorba despre estimări structurale de 7,42, în 2022 de 6,07 şi în 2023 de 4,83. Acesta este soldul structural, care se calculează relativ la PIB-ul potenţial”, a declarat premierul.

„Au fost câteva transferuri la unele capitole”

„Nu au fost modificări importante, deficitul rămâne același. Au fost câteva transferuri la unele capitole, de exemplu din fondul de rezervă la unele proiecte de investiții incluse în unele anexe, în rest, bugetul rămâne în parametrii inițiali (…) Bugetul Sănătății a fost mai mare de la început. Acum am alocat din Fondul de Rezervă pentru Ministerul Sănătății, pentru Transporturi. Am realocat 200-300 de milioane, suma totală”, a mai susținut prim-ministrul.

Proiect de lege. Bugetul crește, deficitul se reduce. Pe hârtie 2021 arată mai bine decât anul precedent

Conform proiectului de lege supus analizei în ședința de Guvern de vineri, bugetul de stat pentru 2021 se stabilește la venituri în sumă de 174,1 miliarde lei, la cheltuieli în sumă de 326,4 mld lei credite de angajament și în sumă de 26,5 mld lei credite bugetare, cu un deficit de 87,4 mld lei. Actul va merge săptămâna viitoare în Parlament, spre dezbatere.

Bugetul de stat de anul trecut a fost stabilit la venituri în sumă de 167,7 miliarde lei, iar la cheltuieli în sumă de 261,2 miliarde lei credite de angajament și în sumă de 215,2 mld lei credite bugetare, cu un deficit de 47,5 mld lei.

La finalul anului, deficitul real consemnat era însă de mai mult de două ori mai mare, din cauza pandemiei: de 101,92 mld lei (9,79% din PIB).

Cât privește prognoza pentru acest an, din  taxa  pe  valoarea adăugată se alocă 18,1 miliarde lei sume defalcate pentru bugetele locale, din care 3 mld lei pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor, 7,6 mld lei pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, 7,1 mld  lei  pentru  echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, orașelor, municipiilor și județelor. (MAI MULTE DETALII AICI)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Cât a costat sicriul lui Costel Corduneanu? ”Stăpânul Moldovei”, înmormântare cu fast în cimitirul unde...
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?