Președintele Barclays Marcus Agius va demisiona, în urma scandalului privind manipularea Libor

Președintele Barclays Marcus Agius va demisiona, în urma scandalului privind manipularea Libor
Publicat: 02/07/2012, 12:30
Actualizat: 22/03/2019, 06:10

Președintele board-ului Barclays, Marcus Agius, urmează să demisioneze în fața presiunilor politice generate de investigația privind manipularea dobânzilor, care a condus la sancționarea băncii britanice cu 290 milioane lire sterline, potrivit unei surse apropiate situației, citată de Bloomberg, informează Mediafax.

Agius (65 de ani) este în funcție din ianuarie 2007. Anunțul privind demisia este așteptat încă de luni, potrivit sursei citate.

Președintele board-ului Barclays, a doua mare bancă britanică după active, este cel mai important director executiv care și-a oferit demisia în urma investigației internaționale privind suspiciuni că marile bănci au conpirat pentru manipularea Libor (London interbank offer rate), dobânda de referință de pe piața interbancară care servește drept indice global al dobânzilor.

Directorul general al Barclays, Robert „Bob” Diamond, este ținta presiunilor autorităților din Marea Britanie și Statele Unite, după ce investigația a dezvăluit că banca a „încercat în mod sistematic” să manipuleze dobânzile de referință la credite interbancare în dolari și euro pe piața londoneză.

„Politicienii vor interpreta asta (demisia lui Agius – n.r.) ca el încasând un glonț pentru Bob Diamond. Și-au dat seama că trebuie să facă ceva, iar Agius era președinte și în perioada neregulilor pentru care sunt sancționați. Va fi oare suficient?”, comentează pentru Bloomberg un analist al Mediobanca Londra.

Diamond și Agius sunt programați în următoarele zile la audieri în Comisia pentru Trezorerie din Parlamentul Marii Britanii. Guvernul britanic pregătește, separat, o dezbatere privind reforma dobânzii Libor, inclusiv introducerea unor sancțiuni de natură penală pentru cei care încalcă reglementările, a declarat un reprezentant al Trezoreriei britanice.

Premierul britanic David Cameron a cerut, la sfârșitul lunii iunie, asumarea responsabilității pentru nereguli „până la vârf”. Opoziția din Marea Britanie s-a alăturat de asemenea criticlor dure la adresa băncilor, liderul Partidului Laburist Ed Miliband solicitând o investigație amplă privind practicile industriei financiare.

Niciunul dintre acționarii importanți ai Barclays nu a cerut încă demisia CEO-ului Bob Diamond, pentru că, potrivit analiștilor, nu există un plan clar de succesiune. Astfel, investitorii se tem că demisia lui Diamond ar putea provoca o nouă depreciere abruptă a acțiunilor, după scăderea de 17% înregistrată de la mijlocul săptămânii trecute, când a fost anunțată sancțiunea de 290 milioane lire.

Diamond și cei mai importanți trei directori executivi ai Barclays au renunțat deja la bonusurile pentru anul acesta, în urma amenzilor.

Agius va fi înlocuit cel mai probabil de Michael Rake, președintele board-ului grupului telecom BT și director la Barclays din 2008, potrivit Sky News.

Contactați de Bloomberg, reprezentanții Barclays au refuzat să comenteze informațiile.

Indicele Libor este calculat de Asociația Bancherilor Britanici pe baza estimărilor zilnice a 18 bănci privind costurile împrumuturilor interbancare pe diverse perioade de timp, în diferite monede. Deoarece cifrele înaintate de bănci nu sunt bazate pe tranzacții reale, indicele poate fi manupulat de traderi.

Peste 10 bănci, inclusiv Citigroup, Royal Bank of Scotland și UBS, sunt anchetate de autorități din întreaga lume privind suspiciuni de conspirație pentru manipularea dobânzilor.

Traderii Barclays au participat în mai multe rânduri, în coordonare cu colegi de la cel puțin patru alte bănci, la încercări de a influența indicii de dobânzi, potrivit documentelor prezentate săptămâna trecută de CFTC și Departamentul Justiției din SUA și Autoritatea pentru Servicii Financiare din Marea Britanie.

Departamentul Justiției din SUA a început deja o anchetă penală privind tentative de manipulare a indicilor de dobânză, iar autoritățile britanice nu s-au hotărât încă dacă vor face același lucru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
JUDECĂTORII au luat decizia finală. FLORIN CĂLINESCU a primit vestea chiar acum
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Céline Dion a dezvăluit că face terapie 5 zile pe săptămână și se antrenează „ca...