Președintele Consiliul Fiscal: Dacă tiparul se respectă, creditarea se va relua anul acesta sau în 2015. Cât de îndatorați sunt românii

Președintele Consiliul Fiscal: Dacă tiparul se respectă, creditarea se va relua anul acesta sau în 2015. Cât de îndatorați sunt românii
Publicat: 09/04/2014, 21:00
Actualizat: 22/03/2019, 18:04

Creditarea ar putea să-și revină anul acesta sau anul viitor, este de părere Ionuț Dumitru, economist-șef al Raiffeisen Bank și președinte al Consiliului Fiscal.

Dumitru și-a bazat prognoza pe un tipar studiat de experții Fondului Monetar Internațional (FMI) care au urmărit corelațiile dintre perioadele de „boom” economic, perioadele de criză și evoluția creditării.

„Anul 2014 ar putea fi anul în care intermedierea financiară să înceap să crească, însă cu o condiție, dacă tiparul se repetă”, a declarat președintele CF miercuri, la o conferință despre riscul de țară, organizată de Coface și Mediafax.

„Sunt cam în jur de 10 ani înainte de recesiune în care îndatorarea crește, se creează leverage (expunere n.r.), ai activitate economică în creștere. Intri în partea de recesiune, ai un an, doi în care economica intră în faza descrescătoare, dar îndatorarea continuă să crească. În 2008, 2009, am consemnat o creștere a creditării. Urmează o perioadă de doi, trei ani în care și îndatorarea începe să scad. Economia începe să iasă din recesiune, dar avem între patru și șase ani, timp în care îndatorarea continuă să scadă. Dacă ne gândim că 2010 a fost anul în care economia a început să crească, am putea spune că patru, cinci ani, dacă tiparul se repetă, ar însemna 2014-2015, moment în care intermedierea financiară ar trebui să aibă o turnură”, a explicat Dumitru.

Gradul de îndatorare al românilor

Ionuț Dumitru este de părere că în calea reluării creditării stau o serie de factori. Dacă în cazul populației este vorba despre un grad ridicat de îndatorare, în cazul companiilor, principalul obstacol este capitalizarea redusă.

„În zona de venituri mici, gradul de îndatorare, serviciul datoriei raportat la venituri este de 60%, față de 37% la nivelul întregii populații. Avem o îndatorare destul de înaltă, mai ales pentru cei care au credit”, a explicat economistul-șef al Raiffeisen Bank.

În ceea ce privește gradul de îndatorare al companiilor, acesta este destul de ridicat dacă este raportat la capitalurile respectivelor companii.

„Atunci când ne comparăm cu statele la care avem date disponibile, o să vedem că România este în top”, a precizat el.

„Ceea ce le lipsește lor nu este îndatorarea, ci capitalizarea. Degeaba ne chinuim să găsim soluții pentru ca aceste companii să aibă acces la credit mai ușor (…) Bursa de Valori ar trebui să joace un rol mai important”, a mai spus Dumitru, adăugând că și problema insolvențelor stă în calea relurii creditării.

În România sunt înregistrate în jur de 630.000 de companii, dintre care doar 450.000 au o cifră de afaceri nenulă. Dintre acestea, în jur de 75.000 au credite în momentul de față și doar 250.000 înregistrează profit, o condiție esențial, nu și suficientă pentru a primi bani de la bancă.

„Bazinul de companii care au acces la credite e destul de mic și multe dintre ele sunt deja îndatorate. Pentru a merge mai departe și a putea face un acces la creditare mai facil trebuie să ne ducem în zona de capitalizare”, a explicat economistul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican