Prețul mediu al apartamentelor în cinci dintre cele mai mari orașe, a treia lună de creștere

Prețul mediu al apartamentelor în cinci dintre cele mai mari orașe, a treia lună de creștere
Publicat: 23/04/2014, 12:29
Actualizat: 31/01/2019, 22:41

Astfel, diferența de preț față de perioada similară a anului trecut se situează sub 5% în toate marile orașe ale țării, potrivit unui comunicat al portalului.

În luna martie creșterea prețurilor a fost în medie de 2,1% (față de un plus de 0,6% în ianuarie și 1,8% în februarie), de la 919 euro pe metru pătrat util, până la un nivel de 938 de euro pe metru pătrat.

Față de luna martie a anului trecut, prețurile actuale sunt cu 2,1% mai mici (în scădere de la 958 de euro pe metru pătrat).

„După un trimestru întreg de scumpiri, diferența de preț față de perioada similară din 2013 s-a îngustat considerabil, situându-se sub o marjă de 5% în toate marile orașe ale țării – pentru apartamentele noi și vechi deopotrivă. Chiar mai mult decât atât, există categorii de apartamente unde pretențiile proprietarilor sunt mai mari acum decât anul trecut”, se arată în comunicat.

În București luna martie a adus creșteri ale prețului mediu (apartamente noi și vechi) cu 1,9%, de la un nivel de 1.058 de euro pe metru pătrat la 1.078 de euro pe metru pătrat. Față de perioada corespunzătoare din 2013, prețul se situează cu 2,7% mai jos. Unitățile locative din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,7% în ultima lună (de la 991 la 998 de euro pe metru pătrat) și sunt cu 3% mai ieftine decât în primăvara anului trecut. Locuințele noi, pe de altă parte, au înregistrat în martie un plus de 3,3%, de la 1.163 la 1.201 euro pe metru pătrat, prețul mediu solicitat în prezent fiind cu 4% mai mic decât cel din urmă cu un an.

Locuințele din Brașov sunt singurele din cele cinci orașe analizate pentru care prețurile s-au înscris pe o traiectorie descendentă luna trecută. La finele lui martie, suma medie solicitată pentru apartamentele aflate la vânzare în Brașov era de 822 de euro pe metru pătrat, în scădere cu 1,3% de la 833 de euro pe metru pătrat; diferența față de intervalul similar din 2013 este de 3,7%. Locuințele vechi s-au ieftinit cu 0,5% (de la 827 la 823 de euro pe metru pătrat) și se situează cu 2,8% sub nivelul consemnat în urmă cu 12 luni. Apartamentele nou-construite au cunoscut un declin mult mai abrupt în prima lună de primăvară din 2014 (-5,9%, de la 871 la 820 de euro pe metru pătrat). Cu toate acestea, pe acest segment se poate observa cea mai mare diferență de preț față de perioada similară din 2013, respectiv 11%.

În Cluj Napoca, prețul mediu a crescut în martie față de februarie cu 3,8%, la 895 de euro și a scăzut cu același procent față de luna similară din 2013. Evoluția a avut la bază o creștere de 1% pe segmentul locuințelor vechi și de 5,6% pe cel nou. Față de anul trecut, locuințele vechi din Cluj Napoca sunt mai scumpe cu 0,8%, în schimb cele noi sunt cu 8,3% mai ieftine.

Prețurile solicitate pentru apartamentele disponibile spre vânzare în Constanța s-au menținut constante în luna martie, la un nivel de 849 de euro pe metru pătrat, valoare cu 1,8% mai mică decât în urmă cu 12 luni. Locuințele vechi s-au apreciat ușor, cu 0,1%, de la 842 la 843 de euro pe metru pătrat, nivelul actual situându-se cu 1,5% sub cel din 2013. Unitățile locative noi s-au depreciat însă cu 0,9% în ultima lună (de la 875 la 867 de euro pe metru pătrat) și au ajuns cu 3,3% mai ieftine decât în perioada similară a anului trecut.

În Timișoara, apartamentele nu doar că s-au scumpit în luna martie, dar prețurile solicitate sunt mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut, în medie cu 3%. La finele lui martie, apartamentele scoase la vânzare în Timișoara erau cu 1,1% mai scumpe decât în februarie (814 euro pe metru pătrat, față de 805 euro pe metru pătrat) și se situau cu 2,8% peste nivelul consemnat în 2013.

Locuințele vechi s-au apreciat cu 1,5% în ultima lună (de la 792 la 804 euro pe metru pătrat util), valoarea actuală fiind cu 2,9% mai mare decât cea din urmă cu 12 luni. Unitățile locative noi s-au ieftinit cu 0,8%, de la 883 la 876 de euro pe metru pătrat, dar sunt cu 4% mai scumpe decât anul trecut.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
VIDEO | Efecte secundare devastatoare pentru regele Charles produse de chimioterapie. Informații de impact provenite...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Vestea care îi “îngroapă” pe șoferi în datorii. Urmează creșteri uriașe
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Vreau să fie și el la trei metri cum este fata mea”. Mama tinerei decedate...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Cine va fi succesorul lui Putin?
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Ungurii, MESAJ DE FORȚĂ pentru toată Europa: Vrem să ne ţinem departe de acest lucru
Concediul pentru creșterea copilului. Schimbări la întoarcerea în câmpul muncii
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
De ce nu reușește Armata Japoniei să atragă mai multe femei în rândurile sale?
×