PREVIZIUNE. Cât de mult se va deprecia leul în fața euro în următoarele luni

PREVIZIUNE. Cât de mult se va deprecia leul în fața euro în următoarele luni
Cursul euro/leu ar putea atinge noi maxime istorice
Publicat: 23/06/2020, 16:52
Actualizat: 23/06/2020, 17:23

Revenirea economiei europene în luna iunie aduce optimism pe piața valutară, se arată într-o analiză a experților financiari. Totusi, cursul Euro/RON ar putea să depășească pragul 4,94 în următoarea perioadă.

Pandemia a creat un mediu extrem de volatil și imprevizibil pe piața valutară până la jumătatea anului 2020. Criza cauzată de coronavirus a avut un impact amplu și rapid asupra economiei globale, forțând mâna autorităților să intervină cu stimulente ample de natură monetară și fiscală, arată analiza XTB România.

Volumele imense de masă monetară introduse în piață, de ordinul miilor de miliarde, au dus la evoluții greu de prognozat și la mișcări care păreau să ignore contextul de piață. Cu toate acestea, specialiștii XTB România, broker de instrumente derivate și companie de investiție listată pe Bursa de la Varșovia, au analizat cu mare atenție și în detaliu evoluția principalelor valute și perechi valutare, inclusiv USD, Euro și RON.

Perioadă de fluctuație pentru moneda EURO

„Pentru Euro, aflat într-o perioadă de fluctuații în așteptarea unei noi mișcări impulsive este o veste bună, care trebuie totuși privită într-un tablou mai cuprinzător. Dolarul american, aflat în retragere față de monedele majore începând din a doua jumătate a lunii martie, poate înregistra episoade de creștere a interesului, în special în condițiile în care investitorii ar redeveni preocupați fie de riscul unui nou val al virusului, cu efecte serioase asupra economiei, fie de alegerile din SUA din această toamnă”, a explicat Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

Pentru moment, dincolo de oscilații naturale, trendul descendent multianual al EUR/USD nu a fost întrerupt, indicând că piețele nu s-au „hotărât” în privința schimbării susținute de direcție, de la slăbire la întărire a Euro față de dolar.

În condițiile în care revenirea economiilor dezvoltate ar continua, iar derapaje de ordin geopolitic ar fi evitate, moneda unică europeană ar putea atrage atenția sporită a participanților la piață în a doua jumătate a anului.

Cursul ar putea ajunge lângă pragul simbolic de 5 lei/euro

„În privința României, tendințele macro globale pot avea efecte variate. Astfel, avem în vedere un scenariu de relativă stabilitate pe termen scurt a EUR/RON – o reușită a ultimelor luni, având în vedere multiplele presiuni generate de situația din planul sănătății publice, în țară, dar și la nivel european – cu unele riscuri de depreciere a leului în trimestrele următoare. Față de evaluările anterioare, tendința de redeschidere a economiilor importante din Europa și planul de finanțare cu împrumuturi, dar mai ales fonduri nerambursabile induc o perspectivă ușor mai optimistă. Pe termen scurt până la mediu, totuși, până la eliberarea și utilizarea efectivă a fondurilor, dezechilibrul comercial și o valoare mai redusă a transferurilor din partea celor care lucrează peste granițe ar putea duce cursul peste 4.94, în imediata vecinătate a pragului simbolic”, a mai spus Claudiu Cazacu.

În raport cu dolarul american, în ipoteza unei întăriri a Euro în raport cu dolarul american, și având în vedere scenariul discutat pentru EUR/RON, este posibilă o ușoară întărire în a doua jumătate a anului, în special începând din toamnă, „cu toate că merită precizat faptul că nivelul de incertitudine este unul foarte ridicat”.

Lira sterlină ar putea avea un traseu chiar mai volatil decât Euro și dolarul american, revizitând pe parcursul lunilor următoare atât minimele din martie (în jur de 5.18) cât și vârful din aprilie (5.56). Față de nivelurile curente, apropiate de jumătatea intervalului descris, trepidațiile ar putea crește pe măsură ce sinuozitățile procesului de părăsire a Uniunii Europene de către britanici ar influența din nou cotațiile GBP.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
Idolul lui Mircea Badea. N-a mai văzut niciodată un om ca el
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Unde se află prima cabană montană construită în România?