PREVIZIUNE. Cât de mult se va deprecia leul în fața euro în următoarele luni

Redactor:
Razvan Ilie
PREVIZIUNE. Cât de mult se va deprecia leul în fața euro în următoarele luni
Cursul euro/leu ar putea atinge noi maxime istorice

Revenirea economiei europene în luna iunie aduce optimism pe piața valutară, se arată într-o analiză a experților financiari. Totusi, cursul Euro/RON ar putea să depășească pragul 4,94 în următoarea perioadă.

Pandemia a creat un mediu extrem de volatil și imprevizibil pe piața valutară până la jumătatea anului 2020. Criza cauzată de coronavirus a avut un impact amplu și rapid asupra economiei globale, forțând mâna autorităților să intervină cu stimulente ample de natură monetară și fiscală, arată analiza XTB România.

Volumele imense de masă monetară introduse în piață, de ordinul miilor de miliarde, au dus la evoluții greu de prognozat și la mișcări care păreau să ignore contextul de piață. Cu toate acestea, specialiștii XTB România, broker de instrumente derivate și companie de investiție listată pe Bursa de la Varșovia, au analizat cu mare atenție și în detaliu evoluția principalelor valute și perechi valutare, inclusiv USD, Euro și RON.

Perioadă de fluctuație pentru moneda EURO

„Pentru Euro, aflat într-o perioadă de fluctuații în așteptarea unei noi mișcări impulsive este o veste bună, care trebuie totuși privită într-un tablou mai cuprinzător. Dolarul american, aflat în retragere față de monedele majore începând din a doua jumătate a lunii martie, poate înregistra episoade de creștere a interesului, în special în condițiile în care investitorii ar redeveni preocupați fie de riscul unui nou val al virusului, cu efecte serioase asupra economiei, fie de alegerile din SUA din această toamnă”, a explicat Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

Pentru moment, dincolo de oscilații naturale, trendul descendent multianual al EUR/USD nu a fost întrerupt, indicând că piețele nu s-au „hotărât” în privința schimbării susținute de direcție, de la slăbire la întărire a Euro față de dolar.

În condițiile în care revenirea economiilor dezvoltate ar continua, iar derapaje de ordin geopolitic ar fi evitate, moneda unică europeană ar putea atrage atenția sporită a participanților la piață în a doua jumătate a anului.

Cursul ar putea ajunge lângă pragul simbolic de 5 lei/euro

„În privința României, tendințele macro globale pot avea efecte variate. Astfel, avem în vedere un scenariu de relativă stabilitate pe termen scurt a EUR/RON – o reușită a ultimelor luni, având în vedere multiplele presiuni generate de situația din planul sănătății publice, în țară, dar și la nivel european – cu unele riscuri de depreciere a leului în trimestrele următoare. Față de evaluările anterioare, tendința de redeschidere a economiilor importante din Europa și planul de finanțare cu împrumuturi, dar mai ales fonduri nerambursabile induc o perspectivă ușor mai optimistă. Pe termen scurt până la mediu, totuși, până la eliberarea și utilizarea efectivă a fondurilor, dezechilibrul comercial și o valoare mai redusă a transferurilor din partea celor care lucrează peste granițe ar putea duce cursul peste 4.94, în imediata vecinătate a pragului simbolic”, a mai spus Claudiu Cazacu.

În raport cu dolarul american, în ipoteza unei întăriri a Euro în raport cu dolarul american, și având în vedere scenariul discutat pentru EUR/RON, este posibilă o ușoară întărire în a doua jumătate a anului, în special începând din toamnă, „cu toate că merită precizat faptul că nivelul de incertitudine este unul foarte ridicat”.

Lira sterlină ar putea avea un traseu chiar mai volatil decât Euro și dolarul american, revizitând pe parcursul lunilor următoare atât minimele din martie (în jur de 5.18) cât și vârful din aprilie (5.56). Față de nivelurile curente, apropiate de jumătatea intervalului descris, trepidațiile ar putea crește pe măsură ce sinuozitățile procesului de părăsire a Uniunii Europene de către britanici ar influența din nou cotațiile GBP.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
FOTO. Cum arăta Crina Matei în tinerețe! Imagini fabuloase cu actrița în urmă cu zeci...
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Ion Țiriac și-a amintit ziua în care i-a cerut bani de pizza lui Ilie Năstase!...
S-a aflat ce SALARIU are preşedintele SUA. Mulţi au rămas surprinşi de suma primită lunar
Joe Biden a lansat un mesaj ascuns în site-ul Casei Albe: „Dacă citeşti acest lucru,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mesaj ascuns pe site-ul Casei Albe, apărut imediat după ce Joe Biden a preluat mandatul:...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Este dovada CĂLĂTORILOR în TIMP? O descoperire recentă provoacă o CONTROVERSĂ de proporții
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Vestea teribilă pentru toți șoferii: se întâmplă la pompă cu prețul la benzină și motorină
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului despre Sebi, băiatul de 7 ani, dat dispărut de două săptămâni
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Omul care după ce a închis două afaceri a reuşit să transforme un chioşc de...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide