Principalele produse nealimentare care prezintă riscuri în UE

Principalele produse nealimentare care prezintă riscuri în UE
Articolele vestimentare și jucăriile au fost principalele categorii de produse nealimentare care au fost raportate în sistemul UE de alertă rapidă RAPEX în 2012, China fiind în continuare țara de origine a celor mai multe produse care prezintă riscuri, potrivit unui raport al Comisiei Europene.
Publicat: 16/05/2013, 18:12
Actualizat: 02/02/2019, 23:25

În 2012, statele membre au adoptat în total 2.278 de măsuri împotriva produselor nealimentare periculoase, care au fost raportate în cadrul sistemului UE de alertă rapidă RAPEX.

Se remarcă astfel o creștere cu 26 la sută a numărului de alerte comparativ cu cifrele din 2011, care ar putea fi pusă pe seama eforturilor de eficientizare a aplicării legislației întreprinse de autoritățile din statele membre ale UE, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

În 2012, articolele de îmbrăcăminte, produsele textile și articolele de modă au reprezentat 34 la sută, fiind urmate de jucării – 19 la sută -, din produsele depistate cu riscuri și în cazul cărora a fost nevoie să se ia măsuri corective.

Printre riscurile cel mai des notificate cauzate de aceste produse se numără cele legate de substanțe chimice, de ștrangulare și de rănire. Riscul de rănire și cel de ștrangulare sunt deseori identificate în articole vestimentare pentru copii cu cordoane și șnururi, ca de exemplu costumele de înot.

De asemenea, au fost identificate ca fiind periculoase, și interzise de altfel în UE în 2012, printre altele, un produs de albire a pielii care conținea hidrochinonă, substanță interzisă în produsele cosmetice și de igienă personală, și o păpușă de plastic care conținea în proporție de 38,5 la sută din greutate Di(2-etilhexil)ftalat (DEHP), substanță ce prezintă riscuri asupra sănătății.

După produse vestimentare și jucării, cele mai des întâlnite categorii de produse în sistemul de alertă RAPEX în 2012 sunt aparatele și echipamentele electrice (11 la sută), autovehiculele (8 la sută) și produsele cosmetice (patru la sută).

China reprezintă în continuare țara de origine cel mai adesea consemnată în cadrul sistemului de alertă RAPEX. Anul trecut, 58 la sută din numărul total de notificări au fost legate de produse provenite din China.

Pentru a ameliora această situație, UE și China colaborează cu privire la schimbul de informații între autorități și la activitățile de comunicare, urmând să difuzeze în curând o serie de materiale video adresate fabricanților chinezi și importatorilor europeni cu informații referitoare la siguranța produselor.

China este urmată, ca frecvență a consemnărilor ca loc de origine a produselor periculoase, de statele UE și cele din Spațiul Economic European (SEE) – Norvegia, Islanda și Liechtenstein -, care au avut o pondere de 17 la sută. În 11 la sută dintre cazurile din 2012, originea produselor a fost necunoscută, iar 14 la sută dintre produsele care au făcut obiectul alertelor proveneau din alte țări decât cele menționate.

RAPEX este sistemul UE de alertă rapidă cu privire la produsele nealimentare, la care participă cele 27 de state membre, alături de țările din SEE.

Rolul său este să permită difuzarea rapidă a informațiilor legate de produse de consum potențial periculoase. În acest fel este posibil să se identifice și să se retragă din timp de pe piața UE produsele potențial riscante pentru consumatori, cum ar fi articolele de îmbrăcăminte pentru copii, produsele textile sau aparatele electrice care nu respectă standardele de siguranță.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine este Kostas Passaris, sau „Fiara din Balcani”, deținutul atât de periculos, încât trebuie mutat...
Prognoză ciudată emisă de Accuweather pentru România. Se anunță vremuri tulburi
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Jumătate de ţară intră sub cod galben de ploi torențiale, grindină și vânt. Zonele vizate
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cod galben de ploi torențiale, grindină și vijelii: Care sunt zonele afectate de furtuni
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Gabriela Firea: Adulţii cu handicap trebuie să primească integral stimulentul
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
BANII românilor sunt verificați. Statul CONFISCĂ tot. Legea pe care ești obligat să o respecți
Mașinile diesel devin istorie. Motorina nu mai este rentabilă în benzinării
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Lucia Moraru, văduva regretatului actor Marin Moraru a încetat din viață: ”Nu am cuvinte!”
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Ce țară are cei mai mulți tigri din lume?