Producția europeană de rapiță, în cădere liberă. Experții spun de un record negativ al ultimilor 14 ani și de importuri extracomunitare masive

Redactor:
Nelu Dorobantu
Producția europeană de rapiță, în cădere liberă. Experții spun de un record negativ al ultimilor 14 ani și de importuri extracomunitare masive
Producția europeană de rapiță, în cădere liberă / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ

Seceta care a generat efecte dezastruoase asupra agriculturii europene în anul agricol 2019-2020, a avut ca efect inclusiv diminuarea semnificativă a randamentului la hectar la culturile de rapiţă.

În plus, scriu cei de la Bloomberg, citați de Agerpres, fermierii comunitari s-au confruntat şi cu o înmulţire a populației de dăunători, ulterior interzicerii unui insecticid la nivelul blocului comunitar (UE27).

Ca atare, USDA preconizează că recolta de rapiţă a Uniunii Europene ar putea coborî până la cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimii 14 ani.

Semnalele de alarmă ale USDA erau încă din iunie 2020. Experții agenției precizau atunci că producția de rapiță din UE a scăzut cu 0,2 milioane tone, până la 16,8 milioane tone, din cauza recoltelor mai mici din Germania. Această scădere era compensată de creșterea estimată pentru Australia.

Randamentele slabe înregistrate în comunitatea europeană vor duce inevitabil către un nou sezon de importuri semnificative şi vine într-un context în care furnizorul tradiţional al UE, Ucraina, a fost afectată şi ea de condiţiile meteo nefavorabile.

Producţiile bune din Canada şi Australia nu vor fi suficiente pentru a compresa pierderile suferite în Europa, astfel că stocurile mondiale ar putea ajunge la jumătate faţă de nivelul la care erau în urmă cu doi ani.

Analiștii din piață recunosc că „a devenit o nouă normalitate pentru pieţele europene să fie deficitare la capitolul rapiţă”.

Importuri extracomunitare masive de rapiță ca urmare a interzicerii neonicotinoidelor

Cererea de biocombustibili şi diminuarea recoltelor de rapiţă pe fondul interzicerii neonicotinoidelor au dus la creşterea importurilor în Europa în ultimii ani. De altfel, UE a devenit cel mai mare cumpărător mondial de rapiţă.

Consumul de rapiţă al blocului comunitar depăşeşte oferta internă, astfel că UE devine din ce în ce mai dependentă de Ucraina şi alte ţări terțe. În condiţiile în care în acest an şi recolta de rapiţă a Ucrainei va fi una slabă, alţi furnizori ar putea să cucerească o cotă mai mare din piaţa europeană.

În paralel, Canada se pregăteşte pentru una dintre cele mai mari recolte de canola (n.r. – marcă înregistrată a unui hibrid de rapiță, inițial produsă și cultivată în Canada) din istoria sa. Canada şi-a majorat deja livrările către industria europeană de biocombustibili, pe măsură ce comercianții caută pieţe de desfacere care să compenseze pentru reducerea livrărilor spre China, în urma unor dispute comerciale. Statisticile oficiale relevă că, în perioada august 2019 – iunie 2020, exporturile de canola din Canada spre Belgia, Portugalia, Franţa, Germania şi Grecia aproape s-au triplat.

Totodată, culturile de rapiţă din Australia au profitat şi ele de ploile de toamnă, iar această recoltă va fi binevenită în UE, susţin analiștii unei vestite rețele bancare. Normativul european interzice utilizarea canolei canadiene, care este un produs modificat genetic, pentru gătit.

Aproximativ 80% din recolta de rapiţă din Australia nu este modificată genetic, iar experții din piață estimează că Australia ar putea vinde Europei cea mai mare cantitate de rapiţă din ultimele trei sezoane.

Prețul rapiței fluctuează. La fel și promisiunile de despăgubire

La data de 25 august 2020, prețul tonei de rapiță pe bursa din Paris era de 1.844,95 lei, iar prețul în Constanța (DAP) era de 1.838,90 lei.

Tot la noi în țară, guvernanții au decis să ofere, în primă instanță, 80% din 1.002 lei acordați ca despăgubire pentru fiecare hectar de rapiță calamitat de secetă.

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
Minune într-o gospodărie din Sălaj! Ce a găsit un bărbat înauntru porcului pe care tocmai...
FOTO. Crina Abrudan, topless în Dubai! S-a pozat fără sutien și fără rețineri la arabi
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
ULTIMA ORĂ. Cât de bogat e Gigi Becali! Femeia apropiată de miliardar spune ce avere...
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
VIDEO Alexei Navalnîi a fost reţinut de poliţişti la graniţă. Liderii internaţionali cer eliberarea lui...
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
Rareș Bogdan, atac la Orban: „I s-a umflat capul. Și-a închipuit că e câinele, lupul...
Minune într-o gospodărie din Sălaj! Ce a găsit un bărbat înauntru porcului pe care tocmai...
Ce a spus Lidia Buble după ce l-a văzut pe Răzvan Simion cu noua iubită:...
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în...
ULTIMA ORĂ! Atât o să ai de plătit pentru energia electrică dacă nu închei un...
Alimentul din bucătărie care îți protejează ochii de boli. Românii greșesc grav când îl ignoră
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Știrea ȘOC a momentului despre unul dintre cei mai mari luptători MMA români
5 motive să faci amor dimineața
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Competiţia „made in Romania”. Câţi bani fac retailerii din brandurile private label şi unde le...
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Inchide