Profitul APPLE s-a dublat în primele trei luni

Profitul APPLE s-a dublat în primele trei luni
Publicat: 25/04/2012, 09:59
Actualizat: 25/04/2012, 09:59

Profitul net al Apple a urcat de aproape două ori în primele trei luni ale acestui an, la 11,6 miliarde de dolari, depășind semnificativ așteptările analiștilor de pe Wall Street, datorită creșterii puternice a vânzărilor iPhone, în special în China, transmite Reuters.

Temerile că Apple nu va putea menține ritmul de creștere a vânzărilor iPhone au provocat în ultimele două săptămâni deprecierea acțiunilor companiei cu 13%.

Titlurile companiei au revenit însă puternic marți seara la New York, urcând cu 7% după prezentarea rezultatelor.

Veniturile Apple au crescut cu 58% în primele trei luni din an, al doilea trimestru al anului fiscal 2011-2012, la 39,18 miliarde de dolari.

Profitul net al gigantului american a depășit cu peste 20% media estimărilor analiștilor.

În perioada corespunzătoare a anului trecut, compania a avut venituri de 24,66 miliarde de dolari și un profit net de 5,98 miliarde de dolari.

Volumul vânzărilor iPhone a scăzut la 35 milioane de unități, față de 37 milioane în ultimele trei luni ale anului trecut, când a fost lansată pe piață cea mai nouă generație a telefonului. Totodată, vânzările din trimestrul al patrulea calendaristic sunt susținute de sezonul sărbătorilor de iarnă. Totuși, Apple a vândut de aproape două ori mai multe smartphone-uri în primele trei luni din acest an față de perioada similară din 2011, reiese din raportul companiei.

IPhone a adus în perioada analizată încasări de 22,69 miliarde de dolari, față de 12,29 miliarde dolari în primele trei luni ale anului trecut.

Vânzările tabletei iPad au fost ușor sub estimări, de 11,79 milioane unități, față de 15,43 milioane în ultimele trei luni din 2011, respectiv 4,69 milioane în primul trimestru al anului trecut.

Apple a înregistrat încasări de 6,59 miliarde dolari din vânzările iPad și serviciile asociate tabletei, de aproape trei ori mai mult față de nivelul de 2,8 miliarde dolari din perioada similară a lui 2011.

Costurile sub estimări cu materiale și materii prime au contribuit de asemenea la creșterea puternică a marjei de profit a companiei.

Lansarea iPhone 4S în China, Taiwan și Hong Kong a crescut veniturile Apple în regiune de cinci ori, la 7,9 miliarde de dolari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase