• Publicat:
Financiar

Protestele masive din Hong Kong iau o turnură neașteptată: Mii de manifestanți au cântat imnul SUA și i-au cerut lui Trump să intervină pentru „eliberarea” orașului

Protestele masive din Hong Kong iau o turnură neașteptată: Mii de manifestanți au cântat imnul SUA și i-au cerut lui Trump să intervină pentru „eliberarea” orașului
Mii de protestatari din Hong Kong au cântat duminică imnul național al SUA și au făcut un apel către președintele american Donald Trump pentru „eliberarea" orașului aflat sub influența Chinei, aceasta fiind ultima dintr-o serie de manifestații care au loc în ultimele luni, potrivit Reuters.

Poliția a stat lângă protestatari, care se aflau sub o mare de umbrele pentru a se apăra de razele soarelui sub-tropical, au fluturat drapele americane și au afișat pancarte făcând apel la democrație după o altă noapte de violențe, încea de-a 14-a săptămână de manifestații.

„Luptați pentru libertate, fiți alături de Hong Kong” sau „Rezistați Beijingului, eliberați Hong Kong-ul.”, au scandat aceștia.

 

 

 

Secretarul Apărării din SUA, Mark Esper, a cerut sâmbătă Chinei să dea dovadă de cumpătare în Hong Kong, fostă colonie britanică care a revenit la guvernarea chineză în 1997.

Esper a făcut acest apel aflându-se la Paris, în timp ce poliția din Hong Kong a împiedicat protestatarii să blocheze accesul la aeroport, utilizând gaze lacrimogene pentru a doua noapte consecutivă în districtul dens populat Mong Kok.

 

 

 

China neagă acuzația de implicare în proteste și spune că Hong Kong este o afacere internă. Acesta a denunțat protestele, acuzând Statele Unite și Marea Britanie că au stimulat tulburările și a avertizat asupra prejudiciilor aduse economiei.

Șefa Executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a anunțat miercuri retragerea formală a proiectului de lege privind extrădarea, care a provocat proteste timp de aproape trei luni.

 

 

 

Demonstrațiile prodemocrație din Hong Kong durează de aproape trei luni, izbucnind ca reacție la un controversat proiect de lege care ar fi facilitat extrădările în China. Aproximativ 700 de protestatari au fost reținuți, iar mulți sunt inculpați.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiția ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepția afacerilor externe și a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O țară, două sisteme”.

Foto: Hepta

Inchide