PSD dorește întărirea leului. Bugetul pe 2019, construit pe un curs sub 4,7 lei/euro

PSD dorește întărirea leului. Bugetul pe 2019, construit pe un curs sub 4,7 lei/euro
Publicat: 29/01/2019, 01:32
Actualizat: 25/03/2019, 21:35

Bugetul pentru 2019 a fost construit pe un curs sub 4,7 lei/euro, a declarat luni la România TV Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă.

Vâlcov consideră că evoluția cursului din ultima perioadă, când leul a avut opt zile la rând minime istorice, este artificială.

„Toată această creștere este artificială. Încă nu s-a depistat și probabil vom avea și o analiză, după ce Consiliul Concurenței va termina cu controlul la ROBOR, poate va începe și un control pe aceste speculații pe curs, dacă sunt speculații pe curs. Până la urmă, sunt afectate persoanele care au rate în euro. Și statul trebuie să plătească anumite împrumuturi care au scadență în această perioadă și costurile cresc, în momentul în care euro crește. Se va publica o ordonanță care a fost adoptată în Guvern, care obligă Consiliul Concurenței să vină cu rezultate în maxim 6 luni, iar Ministerul Finanțelor va face o solicitare către Consilul Concurenței pentru a verifica modul în care a fost raportat ROBOR în ultimii trei ani,” a spus Vâlcov.

Astăzi, ministrul Finanțelor Publice Eugen Teodorovici va fi audiat în Comisia economică din Senat cu privire la impactul măsurilor fiscal-bugetare introduse prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.114/2018.

La Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială din 4 februarie, reprezentanții Guvernului vor avea discuții clarificatoare cu oficialii Băncii Naționale a României și ai Autorității de Supraveghere Financiară, a mai declarat Darius Vâlcov la România TV.

„Va exista acel Comitet Național pentru Supraveghere Macroprudențială și atunci reprezentanții Guvernului vor prezenta foarte clar și eu sper că și ceilalți reprezentanți ai BNR și ASF să înțeleagă ce va prezenta Guvernul și să meargă cu toții pe aceeași linie. BNR, precum și ASF nu trebuie să apere până la urmă interesul băncilor. Atât BNR, cât și ASF trebuie să apere interesele românilor. Acest lucru este foarte clar și trebuie să-l urmărescă, până la urmă, politicile guvernamentale și acestea să se coreleze cu politicile Băncii Naționale și cele ale ASF. Cred că acesta este soluția, de dialog între instituțiile statului, dacă acestea au în comun interesul românilor. Dacă unele dintre ele doresc să apere mai mult actorii care funcționează pe acea piață, nu vor avea un partener în Guvern,” a avertizat Vâlcov.

Și oficialii BNR au vorbit despre Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială care are datoria să facă radiografia tuturor pericolelor pentru stabilitatea financiară și unde guvernatorul BNR Mugur Isărescu se poate întâlni cu ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici. Cei doi fac parte din acest comitet, alături de alți șapte membri, care reprezintă BNR, MFP și ASF.

Senatorul PNL Florin Cîțunu consideră că mai are cineva încredere în informațiile pe care le prezintă coaliția de guvernare în legătură cu economia.

„Poate să pună pe hârtie guvernarea și un deficit de 1 %. Așa am văzut că pot să jongleze cu cifrele și nu cred că în România, astăzi, mai are cineva încredere în informațiile pe care le prezintă actuala coaliție de guvernare despre starea economiei. Vedeți acest atac împotriva singurilor doi indicatori care mai arătau o realitate economică: dobânzile și cursul valutar, indicatori care erau determinați de piață. Avem deja plafonarea de facto a dobânzilor și vezi vedea că urmează și o plafonare a cursului valutar,” avertiza Cîțu.

„Ori se va face prin schimbarea conducerii Băncii Naționale și apoi vor interveni în piață, ori o vor face printr-o ordonanță. Indicatorii care transmit realitatea despre economie sunt acum sub asediu. Deja avem efectele. Neîncrederea investitorilor străini în România deja ți-a făcut efectul în prima lună. Guvernul are și licitații la care nu are niciun ban. Am avut o licitație la 12 luni de 500 milionae lei și nu au putut fi atrași acei bani. Nu poți să spui că ai o economie care crește, în momentul în care introduce o mulțime de taxe în ultima zi. Este clar că realitatea infirmă retorica,” a mai spus senatorul PNL.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”