Răspunsul Ministrului Finanțelor când a fost întrebată când vor fi primiți banii de la KazMunaiGaz

Răspunsul Ministrului Finanțelor când a fost întrebată când vor fi primiți banii de la KazMunaiGaz
Publicat: 01/10/2014, 17:47
Actualizat: 11/09/2019, 14:34

Întrebată de presă, la finalul ședinței în care Guvernul a aprobat rectificarea bugetară, ce se mai întâmplă cu suma de 200 milioane dolari pe care statul român trebuia să o primească de la KazMunaiGaz, și care ar putea fi astfel vărsată la buget, precum și cu fondul de investiții de un miliard de dolari pe care compania de stat din Kazahstan s-a angajat să îl deschidă, Ioana Petrescu, ministrul Finanțelor, a răspuns: „Pe rectificare sunt întrebări ?”.

La insistențele jurnaliștilor, ministrul s-a limitat doar la a spune că Guvernul stă „extrem de bine” la capitolul venituri bugetare.

La începutul acestui an, Guvernul a adoptat o hotărâre care adoptă memorandumul de înțelegere cu KazMunaiGaz, după ce la, finele anului trecut, președintele Traian Băsescu a contestat aprobarea acestui document prin lege.

Potrivit memorandumului, statul ar trebui să încaseze 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din acțiunile Rompetrol Rafinare.

De asemenea, KazMunaiGaz, acționarul majoritar al Rompetrol, promite, în document, să înființeze un fond de un miliard dolari care va investi în proiecte din domeniul energetic într-un interval de șapte ani.

În luna noiembrie, legea de aprobare a memorandumului de înțelegere între statul român și Rompetrol, în legătură cu care președintele Traian Băsescu a formulat o sesizare la Curtea Constituțională, a fost declarată neconstituțională. Băsescu a arătat că Președinția nu a atacat pe fond memorandumul și, ca atare, el a rămas în vigoare, arătând că premierul Victor Ponta va trebui să și-l asume prin hotărâre de guvern, „dacă simte nevoia”.

Potrivit unor surse guvernamentale, autoritățile române negociază în prezent în ce tip de activități ar urma să investească compania kazahă.

Un document obținut și prezentat, luni, de MEDIAFAX relevă că grupul KazMunayGas Trading a pierdut procesul cu OMV și este responsabil de întreaga sumă stabilită de Fisc la sesizarea OLAF pentru importuri de biodisel din Canada, dar de proveniență SUA, de peste 70 de milioane de dolari, adica mai mult de o treime din cât va plăti grupul kazah pe acțiunile Rompetrol.

Potrivit documentului, OMV a câștigat la Curtea de Justiție de la Londra procesul intentat KazMunayGas Trading Elveția, divizia de trading a grupului Rompetrol și a companiei de stat KazMunayGas, pentru recuperarea prejudiciului suferit în urma anchetei OLAF și a deciziei de plată a taxei antidumping.

Agenția Națională de Administrare fiscală nota în raportul pentru anul 2012 că a finalizat controalele ulterioare asupra operațiunilor de punere în liberă circulație pentru produsul „biomotorină”(biodiesel), importat din Canada, derulate în perioada martie 2009 – octombrie 2010, constatându-se debite la bugetul de stat în cuantum de 220,5 milioane lei.

Suma solicitată de OMV a fost însă mult mai mică, întrucât a OMV Petrom a beneficiat de o cantitate redusă de biodisel față de ceea ce a importat KazMunayGas, respectiv 2.000 de tone dintr-un total de 85.000 de tone.

Petrom a calculat un prejudiciu de 1,03 milioane de dolari, din care 595.335 de dolari – taxa antidumping pentru importurile din SUA și taxă de compensare și 434.475 dolari – dobânzi și penalități impuse de Fisc. Cu toate acestea, instanțele din Londra au acceptat ca KazMunayGas Trading să plătească mai puțin de 900.000 de dolari.

Surse din piață au declarat, însă, pentru MEDIAFAX, că acesta este al doilea proces pierdut de KazMunayGas Trading, un alt cumpărărtor, Bioromoil, câștigând la Curtea de Arbitraj de la Londra recuperarea a circa 25 de milioane de euro, chiar înainte de OMV.

Atât Rompetrol, cât și OMV Petrom și Bioromoil, au atacat în instanță decizia ANAF, susținând că au fost cumpărători de bună-credință.

Rompetrol Rafinare, una din cele trei companii care au importat biodiesel de la KazMunayGas Trading în Romania, a contestat decizia Curții de Apel Constanța la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru anularea sancțiunilor și taxelor impuse de Autoritatea Națională a Vămilor privind importul de biodiesel. Primul termen în acest nou dosar este fixat pentru 21 noiembrie 2014.

„KMG Trading a câștigat în prima instanța la finele lunii iulie acțiunea juridică deschisă la Londra împotriva furnizorului canadian de biodiesel și a afiliatului său, aceștia fiind responsabili de achitarea tuturor taxelor aferente livrărilor de biodiesel către KazMunayGas Trading, care ulterior le-a exportat în România, țară membră a Uniunii Europene”, se arată într-un răspuns al KMG International transmis MEDIAFAX.

KazMunayGas Trading susține că a achiziționat cu bună credință și în spiritul legilor internaționale, dar și a bunelor practici ce guvernează activitățile de comercializare cu produse petroliere.

„În plus, în toate documentele necesare livrării biodieselului către KazMunayGas Trading și ulterior către partenerii săi din România se precizează foarte clar că produsul și portul de încărcare a mărfii este din Canada”, se mai spune în răspunsul pentru MEDIAFAX.

Cu toate acestea, în dosarul dintre OMV Supply and Trading și Kazmunaygaz Trading (fostă Vector Energy), unul dintre judecători notează că firma de trading a grupului Rompetrol ar fi trebuit să fie mult mai atentă și mai riguroasă, întrucât compania exportatoare din Canada nu avea un istoric nici de producător și nici de comerciant pentru astfel de cantități de biodiesel.

Instanța din Londra reține că volumul contractat de Rompetrol de la compania canadiana Bioversel (firma exportatoare) reprezenta o treime din producția anuală a Canadei.

Mai mult, instanța a evidențiat că vasele companiei angajate de Rompetrol pentru a transporta biodieselul au făcut mai multe curse între Lake Erie (Pennsylvania – USA) și Quebec, chiar înainte de a încărca biodieselul destinat pieței românești. În aceste condiții, chiar reprezentanții KazMunayGas recunosc în instanță că se poate trage concluzia de bun simț că biodieselul provenea din SUA.

Instanța mai notează și că, în mod ironic, în contract nu se specifica în mod clar care sunt cosecințele dacă biodieselul nu provine din Canada, sau dacă certificatele de origine nu sunt conforme, deși în draftul propus inițial de Vector Trading (actual Kazmunaygas), dar rescris de OMV, exista o astfel de caluză.

Dacă în cazul OMV Petrom pierderea a fost mică în comparație cu nivelul afacerilor derulate, nu același lucru s-a întâmplat în ceea ce-l privește pe celălalt cumpărător, compania Bioromoil.

Bioromoil a intrat în insolvență în toamna anului 2012, după ce ANAF a calculat datorii suplimentare de circa 25 de milioane de euro. Firma dezvoltase și o fabrică de producere a biodieselului lângă Brăila, pentru care a beneficiat și de fonduri europene.

Sumele la care KazMunayGas Trading este obligată până în prezent să le achite în acest caz se ridică la peste 70 de milioane de dolari, adică mai mult de o treime din ce s-a angajat grupul kazah să plătească statului pentru răscumpărarea acțiunilor Rompetrol.

KMG International susține că instanța care a judecat cazurile respective a avut în vedere numai susținerile existente în raportul OLAF, care a derulat investigația și a ignorat să ia în considerare buna credință a KazMunayGas Trading, care a fost doar un intermediar. Pe de altă parte, mai notează compania, la momentul importului în România, pe baza actelor furnizate de KazMunayGas Trading, nu a existat nicio suspiciune din partea autorităților referitor la cantitatea de biodiesel importată.

„Considerăm că nu există niciun fundament pentru acordarea altor daune, indiferent de natură lor, decât contravaloarea taxelor impuse de autoritățile vamale prin procesele verbale de control, în măsură care instanțele din România vor stabili definitiv și irevocabil că acestea au fost în mod corect stabilite de către organele de control”, se mai spune în poziția GazMunayGas International.

Potrivit unor surse, Rompetrol, la fel ca și Petrom, a plătit deja suma constatată de Fisc, reprezentând echivalentul a circa 26 de milioane de euro către buget, deși a contestat decizia ANAF.

Pe de altă parte, KazMunayGas Trading a acționat în instanță compania candiană Bioversel, încercând să recupereze din prejudiciu.

„Este prematur în acest moment o astfel de estimare, procedura de punere în executare a hotărârii arbitrale a Curții din Londra fiind într-o faza incipientă. Compania va continua să ia toate măsurile legale pentru acoperirea de către furnizorul din Canada a prejudiciului produs”, precizează KazMunayGas International, răspunzând în ce măsură ar putea recupera prejudiciile.

OMV Petrom nu a dorit să comenteze informațiile, iar reprezentanții Bioromoil nu au putut fi contactați.

Cu activități de rafinare, petrochimie, retail, trading, explorare, producție și servicii industriale, grupul Rompetrol este prezent în 12 țări și are peste 7.000 de angajați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Alertă maximă la Palatul Buckingham. Ce se întâmplă cu Regele Charles
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu