Rata inflației a scăzut sensibil în decembrie, până la 16,4%

Rata inflației a scăzut sensibil în decembrie, până la 16,4%
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13/01/2023, 14:43
Actualizat: 13/01/2023, 16:00

Rata inflației a ajuns în luna decembrie 2022 la 16,4%, o scădere sensibilă față de luna noiembrie, când avusese valoarea de 16,8%.

În luna decembrie, preţurile de consum au crescut cu 0,37% comparativ cu luna precedentă, în condiţiile în care mărfurile alimentare au fost mai scumpe cu 1,26%, serviciile cu 0,67%, în timp ce mărfurile nealimentare s-au ieftinit cu 0,32%

Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (ianuarie 2022 – decembrie 2022) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2021 – decembrie 2021) este 13,8%.

Indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC), indicator pentru determinarea inflaţiei la nivelul statelor membre ale UE, în luna decembrie 2022 comparativ cu luna noiembrie 2022 este 100,12%.

Rata anuală a inflaţiei în luna decembrie 2022 comparativ cu luna decembrie 2021 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 14,1%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (ianuarie 2022 – decembrie 2022) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2021 – decembrie 2021) determinată pe baza IAPC este 12%.

Produsele care au înregistrat cele mai mari modificări

Zahărul se află în topul celor mai mari scumpiri înregistrate în ultimul an, cu o creştere a preţului de 62,79% în decembrie 2022 faţă de decembrie 2021, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Alte alimente care au consemnat creşteri importante de preţ sunt untul (plus 45,14%) şi uleiul, cu o majorare de 37,46%.

În topul mărfurilor nealimentare care au consemnat cele mai mari creşteri de preţ în perioada analizată s-au aflat energia electrică, cu 45,14%, gazele, având un avans al preţurilor de 35,73%, energia termică, cu 20,10%, cărţi, ziare, reviste, cu un plus de 13,46% şi săpunul de rufe cu un avans de 12,87%.

În sectorul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit transportul CFR – 21,18%, serviciile de apă, canal salubritate – 21,05% şi transportul aerian, cu 17,67%.

Serviciile de telefonie s-au ieftinit cu 0,88%, aceasta fiind şi singura ieftinire înregistrată în luna decembrie din acest an faţă de decembrie 2021.

De la lună la lună, în decembrie faţă de noiembrie, cele mai importante creşteri ale preţurilor au fost consemnate la transportul aerian 13,83%, ouă – 6,10%, energie electrică – 4,79%.

Raportul complet al INS poate fi consultat AICI.

Rata inflației în zona euro a scăzut pentru a doua lună la rând și ajunge sub 10%

Inflația din zona euro a scăzut pentru a doua lună consecutiv în decembrie, ajungând sub pragul psihologic de 10%, dar analiștii nu se așteaptă ca această evoluție să provoace o schimbare de politică monetară la nivelul Băncii Centrale Europene.

Inflația a ajuns la 9,2% în luna decembrie în zona euro, potrivit datelor preliminare publicate vineri de Eurostat. În noiembrie rata inflației din zona euro era de 10,1%, aceasta reprezentând prima scădere ușoară a prețurilor din iunie 2021.

Economia zonei euro a fost supusă unei presiuni imense în urma invadării Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, prețurile energiei și alimentelor crescând puternic în cursul anul trecut. În efortul de a lupta împotriva creșterii prețurilor, Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor de patru ori în 2022 și a dat de înțeles că va continua să facă același lucru și în 2023.

Stimulată de o încetinire a ritmului de creștere a prețurilor la energie, inflația a scăzut luna trecută de la 10,1% în noiembrie.

Prețurile de consum atinseseră un nivel record de 10,6% în octombrie.

În pofida semnalelor din ultima perioadă, referitoare la scăderea inflației, analiștii spun că nu se așteaptă la o schimbare a politicilor BCE privind ratele dobânzilor.

Ratele dobânzilor „vor ajunge la 3% și probabil că vor trebui menținute pe tot parcursul anului, chiar dacă recesiunea devine din ce în ce mai evidentă”, a declarat joi Hetal Mehta, analist financiar la Legal & General Investment Management.

La nivelul zonei euro, țările baltice (Estonia, Letonia, Lituania) au înregistrat cele mai mari valori ale ratei inflației, de peste 20%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Obligatoriu pentru toți șoferii din România. A intrat în vigoare astăzi, 18 Aprilie
Un oraș vrea ca ziua să se mărească. Se cer 26 de ore, în loc...
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete