Reacția Chevron după ce Victor Ponta a spus că, de fapt, România nu are gaze de șist. UPDATE

Reacția Chevron după ce Victor Ponta a spus că, de fapt, România nu are gaze de șist. UPDATE
Publicat: 12/11/2014, 13:11

„Se pare că nu avem gaze de șist”, a anunțat, duminică seară, la Antena 3, premierul Victor Ponta, devenind, în plină campanie electorală, primul lider român care anunță că nu există un anumit tip de resurse energetice în țara noastră. Aceasta, în condițiile în care informațiile legate de resursele energetice ale României sunt clasificate. Posibilul impact asupra economiei al unei asemenea declarații poate fi uriaș, căci îi poate trimite acasă pe cei care erau interesați să afle, plătind mulți bani pentru aceste operațiuni, dacă există sau nu gaze de șist cu potențial comercial în România.

„Oricum s-a amânat, pentru că…se pare că nu avem gaze de șist, ne-am bătut foarte tare pe ceva ce nu avem. Nu cred că ne-am bătut pe ceva care exista”, a spus Victor Ponta duminică, fără a dori să prezinte detalii, motivând că nu poate spune mai mult de atât.

Premierul Victor Ponta a făcut declarația referitoare la gazele de șist la Antena 3, după ce a arătat că România trebuie să fie independentă energetic și să aibă propriile resurse off-shore și convenționale, iar moderatorul i-a propus ca „povestea cu gazele de șist” să fie amânată puțin, deoarece resursele existente în Marea Neagră asigură independența energetică a țării pentru 30 ani, în timp ce gazele de șist reprezintă o temă controversată care aduce multe puncte defavorabile oricărui politician care o susține. De asemenea, Ponta a precizat că gazele convenționale din Marea Neagră sunt în explorare.

În replică la declarațiile premierului, compania Chevron precizează, la cererea ziarului gândul, că a încheiat forajele de explorare la Pungești și a desfășurat cercetări geo-fizice în concesiunile din Dobrogea. „Chevron analizează informațiile obținute pe parcursul operațiunilor de foraj și cele obținute în urma investigațiilor geo-fizice pentru a înțelege potențialul de resurse de gaze naturale din argilite.După finalizarea analizelor, rezultatele vor fi predate ANRM și vor rămâne în custodia statului. Confidențialitatea informațiilor de acest gen este menținută în conformitate cu legislația din România – Legea Petrolului, nr. 238/2004, art. 4”, a declarat pentru gândul Răzvan Mitroi, purtător de cuvânt la Chevron România.

„Chevron a încheiat operatiunile de foraj la primul puț de explorare – Siliștea, Pungești – și a desfășurat cercetări geo-fizice în concesiunile din Dobrogea. Chevron nu comentează și nu dezvăluie informații despre strategiile sale de business”, a răspuns Răzvan Mitroi întrebat de gândul care sunt următorii pași ai Chevron în România.

ANRM: Activitatea de explorare durează între 3 și 8 ani

De asemenea, specialiștii în domeniul energetic susțin că etapa de explorare a gazelor de șist durează între 3 și 10 ani. Astfel, arată ei, nu ar fi fost posibil doar după un an de explorare și foraje cu o singură sondă să fie trasă concluzia că „nu avem gaze de șist”.

„Durata fazei de explorare este cuprinsă, de regulă, între 3 și 8 ani, însă în cazul acordurilor petroliere din România se constată frecvent depășiri ale acestei perioade, durata fazei de explorare ajungând uneori și la 15 ani, fără însă a modifica durata maximă a acordului petrolier de 45 de ani.Aici sunt cuprinse:identificarea zăcămintelor,evaluarea calitativă și cantitativă a acestora șideterminarea condițiilor tehnice și economice de exploatare”, se arată pe site-ul infogazedesist.eu, proiect realizat de ANRM.

„Datele și informațiile obținute în cadrul operațiunilor petroliere de explorare desfășurate până în prezent de Chevron Romania Exploration and Production sunt în curs de evaluare”, a precizat ANRM pentru gândul.

„Etapele de explorare, testare și evaluare a datelor pot avea o durată de până la cinci ani, înainte de a seputea lua o decizie de investiție în vederea amenajării integrale a terenului pentru producția continuă”, se arată într-un document Chevron.

„O declarație de campanie”

Pe de altă parte, Cosmin Păcuraru, consultant în strategii energetice, doctor în Relații Internationale și Studii Europene, crede că declarația lui Ponta referitoare la gazele de șist este una de campanie.

„Este o declarație de campanie. El scapă de răspunderea declarațiilor din 2012 când înainte de a prelua puterea era împotriva, după care a spus că sprijină explorarea și exploatarea gazelor de șist”, a comentat pentru gândul Cosmin Păcuraru, doctor în Relații Internationale și Studii Europene, la Universitatea Babes Bolyai – Cluj Napoca, Școala Doctorală de Relații Internaționale și Studii de Securitate.

Păcuraru susține că nu se poate spune după un an de explorare dacă există sau nu aceste zăcăminte (de gaze de șist). În opinia sa, hărțile realizate de BP sau organizații care dețin informații arată clar că în România există acest tip de zăcăminte. În principiu jucătorii din industria energetică știu foarte bine dacă există sau nu zăcăminte de gaze de șist în subsolul României.

„Declarațiile premierului Victor Ponta sunt în acord cu discursul naționalist abordat în ultima perioadă și acest tip de discurs nu poate decât să îndeparteze potențialii investitori din țările aliate NATO sau partenere din UE și să apropie investitorii ruși sau chinezi”, crede Cosmin Păcuraru.

Ministrul Niță:România are un avantaj extraordinar, deoarece dispune de toate resursele energetice posibile

În urmă cu o lună, ministrul Economiei, Constantin Niță, afirma că România poate fi jucătorul principal în domeniul energetic, iar exploatarea gazelor de șist va trebui să fie acceptată de majoritatea statelor, spunând că țara noastră are un avantaj extraordinar, deoarece dispune de toate resursele energetice posibile.

În luna iulie, compania Chevron a finalizat activitățile de explorare a gazelor de șist la sonda de la Siliștea-Pungești, județul Vaslui, după două luni de foraj la adâncimi de 3.000 de metri, precizând atunci că informațiile obținute pe parcursul operațiunilor vor fi analizate pentru stabilirea potențialului zăcământului.

Compania Chevron a demarat, la începutul lunii mai, lucrările de explorare a gazelor de șist în extravilanul localității vasluiene Siliștea, comuna Pungești, fiind prima locație din România unde compania petrolieră a început prospecțiunile pentru identificarea unor posibile zăcăminte neconvenționale.

Societatea Chevron România mai deține trei acorduri de mediu în județul Vaslui pentru explorarea gazelor de șist în localitățile Păltiniș – Băcești, Popeni – Găgești și Puiești. De asemenea, compania petrolieră a mai obținut, în aprilie 2014, și cea de-a doua autorizație de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare în perimetrul deținut la Puiești.

După ce compania Chevron a obținut, în 3 octombrie 2013, autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, la Pungești au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor.

Și activiști din șapte țări ai organizației Greenpeace au protestat față de operațiunile de explorare a gazelor de șist în România, dar premierul Victor Ponta a susținut aceste operațiuni, arătând că gazele de șist reprezintă un subiect care trebuie discutat serios, deoarece, dacă nu există gaze din producția internă, atunci alternativa este cumpărarea acestora din Rusia.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Kira Hagi, prezentatoare de știri! La ce post apare fiica lui Gică Hagi | VIDEO
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Vaccinarea anti-COVID a accelerat. Un epidemiolog a anunțat când vom atinge imunitatea de turmă în...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
Cristian Bîrcă și-a băgat încă o firmă în FALIMENT
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Se dă lege! Raed Arafat, anunțul momentului pentru milioane de români: "Este în regim de...
Trecerea la ora de iarnă în 2021. Un mare pericol amenință milioane de români
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021