Realitatea bate programul de guvernare: Ce s-a ales de „MILIONUL” lui Victor Ponta

Realitatea bate programul de guvernare: Ce s-a ales de „MILIONUL lui Victor Ponta
Publicat: 03/02/2015, 14:26
Actualizat: 21/03/2019, 20:44

Numărul mediu de salariați a crescut în 2013 cu 689 de persoane, un avans de 0,02% față de 2012, reiese din cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS). Aceasta în condițiile în care premierul Victor Ponta a promis, în programul de guvernare, nu mai puțin de un milion de noi locuri de muncă.

În ciuda promisiunilor făcute de guvernanți, România a pierdut locuri de muncă în sectoare-cheie ale economiei, precum industria sau construcțiile.

Cu excepția IT&C, domeniu care a început să aibă o contribuție tot mai mare la creșterea economică a României, zonele în care am câștigat locuri de muncă sunt domenii mai prost plătite decât media națională, joburile fiind în multe cazuri sezoniere.

Ce am pierdut

Numărul de angajați din industrie a scăzut cu circa 10.380 de persoane, respectiv 0,8%, de la 1,29 de milioane de persoane în 2012, la 1,28 de milioane de persoane în 2013.

O scădere semnificativă, mai ales în raport cu numărul total de angajați din domeniu, s-a înregistrat în cazul persoanelor care desfășoară activități de producție și furnizare de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat. Aici, numărul mediu de salariați a scăzut cu 7.000 de persoane, mai exact 10,2%, de la 68.200 în 2012 la 61.200 în 2013.

O scădere și mai accentuată decât cea din industrie s-a înregistrat în construcții, de 3%. Numărul de locuri de muncă a scăzut în 2013 cu 10.712, la 345.567.

Ce am câștigat

Cele mai multe locuri de muncă au fost câștigate, în 2013, în zona activităților de servicii administrative și a activităților de servicii de suport, respectiv 9.476, o creștere 4,1% față de 2012.

Din codul CAEN reiese că în această categorie sunt incluse persoanele care desfășoară activități de închiriere și leasing cu autovehicule, bunuri personale și gospodărești, activități de plasare a forței de muncă, activități în turism (agenții sau tur-operatori), activități de protecție și gardă, activități de peisagistică și activități de secretariat. Ei câștigau, la nivelul lunii noiembrie 2014, un salariu mediu net lunar de circa 1.300 de lei, cu 25,4% mai puțin decât media națională, reiese din datele INS.

IT&C-ul s-a clasat pe locul al doilea în clasamentul domeniilor cu cele mai mari creșteri ale numărului de salariați. Astfel, în domeniul informațiilor și comunicațiilor, numărul mediu de salariați a crescut în 2013 cu 8.029 de persoane, respectiv 6,8%, ajungând la aproape 126.000 de persoane.

O creștere mai însemnată a numărului de salariați s-a înregistrat și în industria ospitalității. Numărul de locuri de muncă din hoteluri și restaurante a crescut, în medie, cu 4.546, respectiv 3,8%, ajungând la circa 119.800, potrivit datelor INS. Aceste locuri de muncă sunt, în general, mai prost plătite și au un caracter sezonier (vara apar pe litoral, iar iarna în stațiunile montane). La nivelul industriei, salariul mediu net era în noiembrie de 1.033 de lei, cu 40,7% mai puțin decât media de la nivel național, de 1.743 de lei.

Ce aduce creștere economică

Industria are cea mai semnificativă contribuție la formarea Produsului Intern Brut (PIB), de circa 30% în trimestrul trei al anului trecut, spre exemplu. Prin urmare, o evoluție bună a acestui sector este de natură să stimuleze o creștere economică mai mare. În T3 din 2014, industria a contribuit cu 1,5% la avansul PIB de 3,3%. Construcțiile, care o contribuție de 6,1% la formarea PIB, au avut un impact negativ, de -0,1%. IT&C a contribuit cu 0,4% la creșterea economică din T3, având o contribuție de aproape 10% la formarea PIB.

În aceeași perioadă, agricultura, având o contribuție similară cu cea a IT&C, de 9,7%, a avut o contribuție de două ori mai mică, de doar 0,2% la creșterea PIB-ului, reiese din cele mai recente date ale INS.

Evoluție pieței muncii din criză și până în prezent

Dacă ne raportăm la perioada de dinainte de criză, reiese că România a pierdut în jur de 0,6 milioane de locuri de muncă. Astfel, în 2008 numărul mediu al salariaților era de circa 5 milioane, iar în 2013, acesta a ajuns la 4,4 milioane de persoane.

Cele mai lovite domenii au fost industria, unde s-a consemnat o scădere de aproape 20%, respectiv 320.299 de locuri de muncă pierdute, construcțiile, unde scăderea a fost de 24,5% (112.328 de locuri de muncă) și comerțul cu ridica și cu amănuntul, unde numărul mediu de salariați era în 2013 cu 89.849 mai mic decât în 2008.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza politică de la Bucureşti: condiţiile puse de PSD pentru a susţine Guvernul Ciucă
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Prima țară din Europa care legalizează cultivarea și consumul de canabis
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
ORA de IARNĂ 2021 aduce un PERICOL imens pentru români în plin val de coronavirus
BĂTAIE în TRAFIC! CINCI bărbați au fost REȚINUȚI
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
NENOROCIREA CUMPLITĂ care zguduie întreaga lume. Nici România nu va scăpa. Situația pare scăpată de...
Andreea Esca a trăit rușinea vieții. Nu i-a venit să creadă când s-a aflat adevărul....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021