REZERVELE DE ALIMENTE la nivel global VOR SCĂDEA pentru al treilea an consecutiv. Care este motivul

REZERVELE DE ALIMENTE la nivel global VOR SCĂDEA pentru al treilea an consecutiv. Care este motivul
Publicat: 09/08/2012, 17:07
Actualizat: 22/03/2019, 05:43

Rezervele constituite din cele mai importante cereale vor înregistra al treilea an de declin, din cauza secetei care afectează trei continente, majorând costurile importurilor de alimente, estimate deja de Organizația Națiunilor Unite (ONU) la nivelul record de 1.240 miliarde de dolari, informează Mediafax.

Stocurile combinate de porumb, grâu, soia și orez vor coborî cu 1,8%, la minimul a patru ani, înaintea recoltei din 2013, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, citat de Bloomberg. Recoltele din SUA, cel mai mare exportator, se află în cea mai dificilă situație începând din 1988, în timp ce valurile de căldură intensă distrug culturile în Europa, iar precipitațiile din sezonul musonic sunt în India cu 20% sub nivelul normal.

Amploarea impactului negativ a condus la prețuri record la porumb și soia, în timp ce grâul a urcat la maximul a patru ani. Pentru investitori, cerealele sunt materiile prime cu cea mai bună evoluție în acest an, iar Goldman Sachs Group, Macquarie Group și Credit Suisse Group afirmă că trendul va continua.

Un indice al prețurilor pentru 55 de alimente a crescut cu 6,2% în iulie, cel mai mare avans lunar începând din noiembrie 2009, a anunțat, joi, Agenția pentru Alimente și Agricultură a ONU. În urmă cu mai puțin de doi ani, creșterea rapidă a prețurilor la alimente a împins 44 de milioane de oameni în sărăcie extremă și a contribuit la revoltele din Africa de Nord și Orientul Mijlociu.

„Oamenii credeau că până la sfârșitul anului vom înota în porumb. Apoi au lovit lunile iunie și iulie, după care situația a mers tot mai prost”, a afirmat Kelly Wiesbrock, manager la fondul de hedging Harvest Capital Strategies din San Francisco.

Prețul grâului a urcat cu 41% în acest an, la 9,18 dolari pe bușel (1 bușel-27 kilograme) pe bursa din Chicago. Soia s-a apreciat cu 32%, la 15,89 dolari/bușel (27,2 kg), iar porumbul cu 27%, la 8,23 dolari/bușel (1 bușel-25,4 kilograme). Porumbul a atins pe parcursul zilei un nivel record de 8,265 dolari pe bușel.

Seceta înregistrată în SUA în iunie a fost cea mai extinsă începând din 1956, iar ultimele 12 luni cele mai călduroase înregistrate vreodată. În timp ce Departamentul pentru Agricultură anticipa o recoltă record în iunie, estimarea a fost redusă în iulie cu 12%, cea mai importantă revizuire nagativă începând din anii ’90. Statul american va opera o nouă revizuire la raportarea datelor din august, estimează analiștii consultați de Bloomberg.

SUA se așteaptă în continuare la o recoltă ridicată de porumb, de 329,45 tone, a treia cea mai mare din istoria Statelor Unite, în timp ce Canada, al treilea mare exportator mondial de grâu, a anticipat în iulie o recoltă în urcare cu peste 4%.

Prețurile mai mari încurajează dezvoltarea agriculturii în America de Sud. Argentina va avea o recoltă record de porumb, de 31 de milioane de tone, potrivit estimărilor organizației Crea. Brazilia va depăși, probabil, SUA ca cel mai mare producător de soia, estimează firma de cercetare Agroconsult.

Chiar dacă SUA estimează o scădere de 7,5% a rezervelor mondiale de grâu anul următor, cel mai mult în rândul recoltelor importante, stocurile tot ar fi cu 42% peste nivelul din 2008. Secete, înghețuri și inundații au afectat în 2008 culturile din Australia până în Argentina și SUA, alimentând un avans al prețului la grâu până la nivelul record de 13,495 dolari.

Prețurile alimentelor la nivel mondial, măsurate de ONU, se află, încă, cu 10% sub nivelul record înregistrat în februarie 2011.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Unde aleg românii să plece de Paște?