România ar putea avea primele mini-reactoare nucleare americane din lume după ce proiectul din SUA a picat. Reacția Ministerului Energiei și a RoPower

România ar putea avea primele mini-reactoare nucleare americane din lume după ce proiectul din SUA a picat. Reacția Ministerului Energiei și a RoPower
Sursa foto: Nuclearelectrica
Publicat: 09/11/2023, 12:31
Actualizat: 09/11/2023, 12:46

Compania NuScale, cu sediul în Statele Unite ale Americii, care deține și dezvoltă tehnologia reactoarelor nucleare modulare mici (SMR) și care are un acord încheiat cu România pentru constuirea unei centrale de producție de energie electrică în locul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a anunțat oficial, joi, anularea proiectului său similar din Statele Unite, Carbon Free Power Project (CFPP) din statul Idaho, care era promovat ca fiind primul la nivel global care să utilizeze această tehnologie. La solicitarea presei, Ministerul Energiei de la București a transmis oficial că România își menține încrederea în tehnologia SMR, la fle și RoPower, compania de proiect a centralei de la Doicești.

NuScale și Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS), o entitate care reunește 50 de companii municipale din șapte state vestice din SUA, au anuțat că renunță la proiectul centralei SMR din Idaho, denumit Carbon Free Power Project (CFPP – Proiectului de energie fără carbon), din cauza angajamentelor de achiziție insuficiente, conform unui comunicat comun.

„În ciuda eforturilor semnificative ale ambelor părți pentru a promova CFPP, pare puțin probabil proiectul va avea suficiente angajamente pentru a continua spre implementare. Prin urmare, UAMPS și NuScale au stabilit de comun acord că anularea proiectului este cea mai prudentă decizie pentru ambele părți”, se arată în comunicat.

„NuScale va continua cu celelalte noastre interne și internaționale clienții să aducă pe piață tehnologia noastră SMR americană și să dezvolte energia nucleară din SUA baza de producție, creând locuri de muncă în SUA”, a spus președintele și directorul executiv al NuScale, John Hopkins.

Potrivit documentului, „fiind primul și singurul SMR care are designul certificat de către U.S. Nuclear Regulatory Comisia Europeană, NuScale este bine poziționată pentru a servi clienților diverși din întreaga lume furnizarea de energie nucleară pentru generarea electrică, termoficare, desalinizare, producția de hidrogen la scară comercială și alte aplicații de căldură de proces.

România, prin intermediul companiei de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas (parte a grupului E-Infra), este prima țară din Europa și – până la anunțul de joi -a doua din lume, după Statele Unite, care face primii pași spre implementarea tehnologiei SMR a NuScale, cu o centrală cu 6 module și o capacitate instalată de 462 MWe în acest deceniu, amplasată la Doicești.

La finalul lunii septembrie, SN Nuclearelectrica SA și NuScale Power salutau aprobarea de către Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a Documentului Bază de Autorizare (Licensing Basis Document – LBD) pentru centrala nuclearoelectrică NuScale, dotată cu reactoare modulare mici (SMR), cu o putere brută instalată de 462 MWe (6 module, fiecare cu o capacitate instalată de 77 MWe per modul). În urma unei evaluări complexe, CNCAN a emis scrisoarea oficială de aprobare în luna august 2023, care atestă conformitatea Documentului Bază de Autorizare cu cerințele naționale de reglementare.

„Proiectul SMR derulat în România poate poziționa România ca lider al statelelor care susțin SMR”

La solicitarea presei, Ministerul Energiei a transmis că România își menține încrederea în tehnologiile SMR, care sunt complementare tehnologiilor reactoarelor la scară largă în ceea ce privește modularitatea și flexibilitatea.

„Credem cu tărie că implementarea cu succes în România, până în următorul deceniu, a tehnologiilor SMR este importantă pentru securitatea energetică și pentru atingerea obiectivelor noastre climatice prin înlocuirea treptată a centralelor bazate pe cărbune cu SMR”, se arată în documentul oficial.

Potrivit Ministerului Energiei, în urma acestei decizii, România poate să devină un lider pe acest segment.

„România este aliniată cu alte state europene și internaționale care doresc să dezvolte și să implementeze tehnologii SMR pentru a-și îndeplini obiectivele de decarbonizare, securitate energetică și de independență. Proiectul SMR derulat în România poate poziționa România ca lider al statelelor care susțin SMR. În plus, proiectele bazate pe tehnologia SMR sunt aliniate cu perspectiva UE, care recunoaște contribuția SMR la îndeplinirea obiectivelor de decarbonizare și securitate energetică, aducând beneficii suplimentare, dincolo de generarea de energie, precum menținerea și crearea de noi locuri de muncă în industrie”, conform documentului transmis.

Oficialii Ministerului Energiei susțin că România are peste 27 de ani de operare în siguranță a uneia dintre cele mai performante centrale nucleare din lume și un organism de reglementare nucleară riguros și experimentat – CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare din România), responsabil cu respectarea reglementărilor naționale și europene, precum și un parteneriat transatlantic solid în domeniul nuclear.

În plus, în temeiul Tratatului Euratom, UE dispune de un cadru clar pentru securitate nucleară. De asemenea, UE promovează o colaborare puternică între statele membre, pentru a consolida eforturile și inițiativele și pentru a asigura implementarea cu succes și în siguranță a SMRurilor.

„În acest context, România are toate premisele pentru a dezvolta proiecte bazate pe tehnologia SMR”, au conchis oficialii Ministerului Energiei.

În septembrie, Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că Executivul este pe cale să declare proiectul construirii mini-reactoarelor nucleare un proiect de importanță strategică.

Miercuri, aflat într-o vizită de lucru în capitala Belgiei, acolo unde s-a întâlnit cu premierul Alexander De Croo, președintele Klaus Iohannis a semnat un memorandum cu oficialul belgian privind implementarea tehnologiei reactoarelor nucleare care utilizează neutroni rapizi răciți cu plumb topit.

Declarația RoPower privind implementarea proiectului SMR Doicești

La solicitarea Gândul, compania de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas, a transmis o reacție oficială după decizia din SUA.

„În contextul informațiilor referitoare la proiectul Carbon Free Power Project (CFPP) din SUA, RoPower precizează că nu poate comenta evoluția altor proiecte.  RoPower își menține încrederea în tehnologiile SMR și își reafirmă angajamentul de a respecta toată legislația și reglementările locale și internaționale în dezvoltarea proiectului în România”, potrivit oficialilor companiei.

„În ceea ce privește proiectul SMR de la Doicești, RoPower informează că proiectul se află în etapa preliminară de dezvoltare, care constă într-o serie de activități și studii inițiale de inginerie și proiectare, și analize tehnice ale amplasamentului fostei centrale de la Doicești. În plus, proiectul se află în tranziție către o fază intermediară, care constă în activități referitoare la amplasament, activități de autorizare, activități de licențiere și reglementare și inginerie de proiectare preliminară”, conform companiei.

„Implicarea RoPower cu toate entitățile publice și private relevante este în concordanță cu prioritățile strategice ale acționarilor și ale Statului Român și se va desfășura în cadrul de reglementare. RoPower se implică în implementarea responsabilă a proiectului SMR. În aliniere cu partenerii noștri, suntem hotărâți să conducem proiectul SMR de la Doicești către un viitor care promite atât sustenabilitate și securitate energetică pentru țara noastră, cât și să reflecte o cooperare durabilă între România și partenerii săi internaționali”, se arată în documentul trasnsmis.

Cronologia proiectului de la Doicești

Termocentrala de la Doiceşti – vedere exterioară.(1952), sursa: „Fototeca online a comunismului românesc”/ Muzeul de Istorie a Partidului, cota: 182/1952

Centrala electrică NuScale VOYGR cu 6 module și o putere instalată de 462 Mwe de la Doicești se estimează că va asigura cca. 200 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.

În decembrie 2022, RoPower și NuScale au semnat contractul pentru faza 1 a lucrărilor de inginerie și proiectare (FEED) pentru primul SMR din România, care include evaluarea impactului asupra mediului și investigația geotehnică de subsol, evaluarea amplasamentului preferat, fosta termocentrală de la Doicești și estimarea costurilor specifice proiectului.

Compania Națională Nuclearelectrica SA este compania națională românească producătoare de energie electrică, termică și combustibil nuclear care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

SNN operează prin Centrala Nucleară Cernavodă două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear și a finalizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziția unei linii de procesare a concentratului de uraniu, în vederea susținerii proiectelor de investiții pe termen lung ale companiei. Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România..

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce au descoperit medicii la scurt timp după moartea Mioarei Roman. Care e cauza decesului
FOTO. Cât de frumoasă e fiica lui Ion Țiriac! Moștenitoarea imperiului l-a impresionat cu apariția...
Reacția lui Putin după ce Biden l-a numit „ticălos nebun”
Băiețel de 8 ani, în stare gravă după o vacanță cu familia într-un resort de...
Micul oraș subteran din România, care se întinde pe o suprafaţă de 1.300 de metri...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cel mai mare supermarket din România dispare! Ce companie l-a cumpărat și în ce se...
Un român s-a trezit cu amendă pentru ROVINIETĂ dintr-un motiv bizar
VIDEO - De ce boală cruntă suferea Mioara Roman: Fosta soție a lui Petre Roman...
Mioara Roman a murit în azilul în care era internată. Oana Roman NU a putut...
A murit Mioara Roman, fosta soţie a lui Petre Roman
Zbârnâie telefoanele la cabinetul bossului pentru o domnișoară descurcăreață! Cum se ”tatonează” un post la...
Peste CÂT TIMP se refac PLĂMÂNII atunci când renunți LA FUMAT
S-A AFLAT adevărul despre MIOARA ROMAN! Foarte puțină lume a știut asta despre ea: A...
Netflix a dat lovitura în România. Filmul pe care l-a cumpărat
Felicitări și mesaje de Dragobete, pe 24 februarie. Imagini și urări de dragoste cu ”Te...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mă cheamă şefu’ la el în birou şi-mi zice: Am observat că...
Americanii scriu istorie din nou cu prima aselenizare privată și o revenire pe Lună după...