România are nevoie de cărbune. Ce a promis minerilor ministrul Energiei

România are nevoie de cărbune. Ce a promis minerilor ministrul Energiei
Publicat: 26/10/2014, 21:09

Prezent la Deva la ședința Comisiei de Dialog Social de pe lângă Prefectura Hunedoara, la care au participat reprezentanți ai sindicatelor și ai Complexului Energetic Hunedoara, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a spus că în prima parte a strategiei energetice a României, care face referire la situația actuală și obligațiile asumate de țară în fața UE, se va vedea că un combustibil primar strategic pentru mixul energetic este cărbunele, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Suntem în proces de revizuire a strategiei energetice a României, iar din primele concluzii (…) cărbunele este un combustibil primar strategic pentru mixul energetic al României și va rămâne așa în anii care urmează. În aceste condiții, ceea ce se întâmplă cu complexele energetice ne preocupă foarte mult pentru că, repet, cărbunele rămâne un combustibil primar strategic pentru mixul energetic al României”, a afirmat ministrul.

El a adăugat că responsabilitatea gestionării activității revine conducerii societății și că a solicitat tuturor companiilor energetice de stat să aibă întocmite strategii de dezvoltare pe termen lung, de zece ani.

Nicolescu a menționat că prima parte a strategiei energetice a României, care face referire la situația actuală și obligațiile asumate de țară în fața UE, va fi prezentată până la sfârșitul lunii octombrie.

Comisia de Dialog Social de pe lângă Prefectura Hunedoara s-a întrunit la solicitarea sindicatelor din energie.

Săptămâna trecută, peste 50 de angajați ai Termocentralei Mintia au protestat, în fața sediului unității, nemulțumiți de eliminarea unui spor pentru energeticienii care lucrează ore suplimentare de sărbătorile legale și au cerut stabilirea unei date pentru întrunirea Comisiei de Dialog Social la Prefectură. Protestatarii au solicitat, printre altele, înfiițarea unui mix energetic, adică un preț unic al energiei electrice, rezultat prin luarea în calcul a tuturor producătorilor – termocentrale, hidrocentrale și energii regenerabile, care ar fi, în opinia lor, singura șansă de supraviețuire.

CEH Hunedoara importă 150.000 de tone de cărbune combustibil convențional

Complexul Energetic Hunedoara a lansat procedurile de achiziție publică pentru importul a 150.000 de tone de cărbune combustibil convențional, în condițiile în care minele de huilă din Valea Jiului nu vor putea asigura cantitatea necesară stabilită ca rezervă legală pentru sezonul rece.

Directorul general al CEH, Aurel Niculescu, a anunțat, vineri, că termocentrala Mintia ar trebui să aibă un stoc de 240.000 de tone de combustibil convențional pentru a trece vârful de iarnă, în timp ce minele din Valea Jiului produc împreună circa 140.000 de tone de cărbune pe lună, în calcul fiind luate exploatările de huilă ce țin de CEH și de Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului.

„Se importă cărbune pentru că nu avem suficient și, în al doilea rând, cărbunele achiziționat din Valea Jiului are o putere calorică de 3.400 de kcal. Necesarul, puterea de proiect, a termocentralelor Mintia și Paroșeni este de 3.700-3.800 kcal. Este o putere minimă. Prin urmare, avem nevoie de acest cărbune și pentru realizarea unui amestec care să corespundă procesului tehnologic. Diferența între a utiliza un cărbune de 3.400 kcal și unul de 4.000 -4.500 kcal este destul de evidentă, mai ales dacă luăm în considerare și uzurile premature ale schimbătoarelor de căldură din cazane, ale instalațiilor de preparare a prafului de cărbune, care sunt accentate”, a declarat directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.

În aceste condiții, Complexul Energetic Hunedoara a lansat procedurile de achiziție publică pentru importul a 150.000 de tone de cărbune combustibil convențional, care are o capacitate calorică diferită de cea a cărbunelui normal.

Procedurile de achiziție se vor încheia săptămâna viitoare, iar contractul are o valoare estimată de 14 milioane de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA