România, codașă în Uniunea Europeană la încasarea TVA-ului

România, codașă în Uniunea Europeană la încasarea TVA-ului
Publicat: 05/09/2019, 15:08

Țările din UE au pierdut 137 de miliarde de euro în 2017, prin neîncasarea unor venituri reprezentând TVA.

Așa-numitul „deficit de încasare a TVA” – sau diferența globală dintre veniturile din TVA preconizate și suma efectiv colectată – a scăzut într-o anumită măsură în comparație cu anii precedenți, însă continuă să fie foarte mare. Acest deficit important de încasare a TVA evidențiază din nou necesitatea unei reforme cuprinzătoare a normelor UE în materie de TVA, astfel cum a fost propusă în 2017 de către Comisie, precum și necesitatea unei cooperări sporite între statele membre pentru a combate fraudele în materie de TVA și pentru a face ca normele să funcționeze pentru întreprinderile și comercianții care respectă legislația.

Deficitul de încasare a TVA măsoară eficacitatea măsurilor de asigurare a respectării normelor în materie de TVA și de asigurare a conformității în fiecare stat membru, deoarece oferă o estimare a pierderilor de venituri din cauza fraudelor și a evaziunii fiscale, a evitării obligațiilor fiscale, a falimentelor, a insolvențelor financiare, precum și a erorilor de calcul.

Comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, Pierre Moscovici, a declarat: „Climatul economic favorabil și unele dintre soluțiile de politică pe termen scurt puse în aplicare de UE au contribuit la reducerea deficitului de încasare a TVA în 2017. Cu toate acestea, pentru a realiza progrese mai semnificative, va fi necesar să se realizeze o reformă vastă a sistemului de TVA, pentru a-l face mai rezistent la fraude. Propunerile noastre de introducere a unui sistem de TVA definitiv și favorabil întreprinderilor continuă să fie actuale. Statele membre nu își pot permite să rămână pasive în condițiile în care se pierd miliarde de euro ca urmare a fraudelor din caruselul TVA și a inconsecvențelor din sistem.”

Cele mai mici deficite sunt în Suedia, Luxemburg și Cipru, unde veniturile din TVA sunt deficitare în medie cu doar 1 %. În termeni absoluți, cel mai mare deficit de încasare a TVA, de 33,5 de miliarde EUR, a fost înregistrat în Italia.

Deficitul de încasare a TVA a scăzut în 25 de state membre și a crescut în trei. Malta (- 7 puncte procentuale), Polonia (- 6 puncte procentuale) și Cipru (- 4 puncte procentuale) au înregistrat performanțe puternice, cu scăderi semnificative ale pierderilor de venituri din TVA. Șapte state membre, și anume Slovenia, Italia, Luxemburg, Slovacia, Portugalia, Cehia și Franța, au avut și ele rezultate solide, reducând deficitul lor de încasare a TVA cu peste 2 puncte procentuale. Deficitul de încasare a TVA a crescut în mod considerabil în Grecia (2,6 %) și Letonia (1,9 %) și puțin în Germania (0,2 %).

În termeni nominali, deficitul de încasare a TVA a scăzut în 2017 cu 8 miliarde de euro până la 137,5 de miliarde euro, o valoare similară cu scăderea din 2016 de 7,8 miliarde euro. Deficitul de încasare a TVA în 2017 reprezintă 11,2 % din totalul veniturilor din TVA în UE, comparativ cu 12,2 % pentru anul precedent. Această tendință de scădere poate fi observată pentru al cincilea an consecutiv.

Raportul privind deficitul de încasare a TVA publicat joi vizează anul 2017, deoarece acesta este anul cel mai recent pentru care sunt disponibile date cuprinzătoare despre conturile naționale și resursele proprii. Studiul din acest an introduce însă un element nou: un exercițiu de previzionare care cuprinde așa-numitele „estimări rapide” pentru anul anterior anului publicării și anume 2018. Aceste estimări rapide indică faptul că deficitul de încasare a TVA va continua, probabil, să scadă și se va situa sub valoarea de 130 de miliarde de euro și sub 10 % din totalul sumei reprezentând TVA de plătit în 2018.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Un nou Drum Expres în România. Conexiune mai rapidă spre Bulgaria
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
De ce l-a părăsit Simona Florescu pe Ion Dichiseanu: "Eu stiu foarte bine ce s-a...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...