România este exportator net de energie electrică de Paște. Ploile și vântul au crescut producția din Sistemul Energetic Național

România este exportator net de energie electrică de Paște. Ploile și vântul au crescut producția din Sistemul Energetic Național
Sursa foto: Transelectrica
Publicat: 16/04/2023, 15:21

Pe fondul scăderii consumului de curent, ceea ce este normal pentru zilele libere cu ocazia Paștelui ortodox, dar și datorită creșterii debitelor râurilor și a puterii vântului, România este, duminică după-amiază, exportator net de energie electrică.

România exporta, în prima zi de Paște, în jurul orei 14:00, aproape 3.700 MW, în timp ce consumul era cu doar puțin peste 500 de MW mai mult, respectiv 4.221 MW.

Scăderea consumului de Paște, cu aproximativ 2.000 MW față de o zi lucrătoare, dar și creșterea producției din resurse hidro și eoliene, au transformat România în exportator net de energie, conform datelor în timp real ale Transelectrica.

Starea SEN / Sursa: Transelectrica

Per ansamblu, producția era de aproximativ 7.900 de MW, din care cea mai mare parte provenea din surse hidro. Pe al doilea loc este vântul, care a contribuit cu o cincime din producție:

  • 34,39% Hidro – 2.714 MW
  • 21,74% Eolian – 1.716 MW
  • 17,85% Nuclear – 1.409 MW
  • 11,67% Cărbune – 921 MW
  • 8,06% Hidrocarburi – 636 MW
  • 5,96% Foto – 470 MW
  • 0,33% Biomasa – 26 MW
  • 0,00% Instalatii de stocare – 0 MW

Total 7.892 MW – Productia in 16-04-2023 ora 13:56:49

Starea SEN / Sursa: Transelectrica

Evoluția producției din resurse hidro, după ploile recente, și eolian în Sistemul Energetic Național (SEN) din ultima săptămână urmează astfel prognozelor, avertizărilor și rapoartelor Administrației Naționale de Meteorologie și ale Institutului Național de Hidrologie și Gospodarire a Apelor.

Starea SEN / Sursa: Transelectrica

Debite în creștere

Potrivit situației hidrologice pe râuri și Dunăre în intervalul 15 aprilie, ora 07.00 – 16 aprilie ora 07.00, debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Olt, Vedea, Argeș, bazinul superior și mijlociu al Ialomiței, afluenții din bazinul mijlociu si inferior ai Jiului și pe cele din Dobrogea, unde au fost staționare.

Pe râurile din bazinele hidrografice Bistrița (afluent al Siretului), Moldova, Suceava, Bașeu, Jijia și Bahlui, debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă din zonele montane aferente și propagării, iar pe cursurile inferioare ale Jiului și Ialomiței, creșterile s-au datorat numai propagării.

Scurgeri pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide cu efecte, de inundaţii locale şi creşteri mai importante de debite şi niveluri cu depășirea COTELOR DE APĂRARE s-au produs pe unele râuri din nord – estul țării, datorită precipitațiilor, sub formă de aversă, mai însemnate cantitativ, cazute în interval și propagării.

Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-80%, mai mari (peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Someș, Crasna, Barcău, Crișul Alb, Târnave, Bârzava, Caraş, Suceava, Moldova, Jijia, bazinul superior și mijlociu al Oltului, bazinul superior al Prahovei, pe cursurile Mureșului, Siretului, cursurile superioare ale Buzăului, Bârladului, Prutului și pe unii afluenţi ai Bistriţei, Trotuşului şi Bârladului.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 16 aprilie, ora 07.00 – 17 apilie ora 07:00 arată că debitele vor fi în creştere datorită precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Olt, Argeș, Vedea, Ialomița, Siret, Prut, Târnave, bazinul superior al Mureșului și pe cele din Dobrogea, iar pe celelalte vor fi în general în scădere.

Sursa: Institutul Național de Hidrologie și Gospodarire a Apelor

Institutul Național de Hidrologie și Gospodarire a Apelor a transmis duminică o avertizare hidrologică privind scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE, în bazinele Desnăţui, Jiu, Olt, Argeş, Ialomiţa, Siret, Jijia, în intervalul 16.04.2023 ora 16:00 – 18.04.2023 ora 12:00.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Câți dintre români cred că România are o problemă cu tutunul?