EXCLUSIV | Inflație „pascală” pe mesele românilor. Analist: „«Paștele săracilor», poate cel mai auster din ultimii 20-25 de ani”

EXCLUSIV | Inflație pascală pe mesele românilor. Analist: «Paștele săracilor», poate cel mai auster din ultimii 20-25 de ani
Ce spune un analist economic despre cel mai sărac paști din ultimii 20-25 de ani
Publicat: 07/04/2023, 12:00

Prețurile produselor alimentare au atins recorduri istorice, ceea ce face ca, pentru mulți români, masa de Paște să fie una la suta de grame, un adevărat exercițiu de supraviețuire, spune analistul economic Adrian Negrescu, pentru Gândul.

Nu doar sărbătoarea Paștilor va fi sub semnul austerității, ci întregul an 2023 va fi unul al incertitudinilor financiare, un an cu dublu tăiș, profitabil pentru cei bogați și foarte-foarte dificil pentru cei săraci, susține analistul economic.

Sărbătorile din acest an poartă un singur nume: Paștele săracilor, un Paște auster, poate cel mai sărac din ultimii 20-25 de ani, în condițiile în care prețurile produselor alimentare de bază, de la cartofi până la ouă, nu mai vorbesc de carne și de brânză, toate au atins recorduri istorice, fără precedent, raportat la puterea de cumpărare.

Este un Paște la suta de grame, un Paște în care oamenii trebuie să se mulțumească și cu puțin, în care cei care petrec sunt speculanții, intermediarii, cei care crescut și cresc în continuare prețurile de la o zi la alta și statul român. Statul care se bucură că adună mai mulți bani din piață, care-și umflă conturile cu bani din creșterile de prețuri și pe care nu-l interesează că peste cinci milioane de români trăiesc sub limita de sărăcie”, spune Adrian Negrescu.

Analistul consideră însă că, din puținul pe care îl au, românii vor găsi soluții să simtă zilele sărbătorii pascale și în acest an.

”Românii au învățat să trăiască greu și să strângă cureaua, știu să se adapteze vremurilor. Și, din această perspectivă, fiecare va încerca, din puținul pe care-l are, să simtă totuși atmosfera sărbătorilor. Suntem un popor optimist, suntem niște oameni care avem un grad de „reziliență” extrem de ridicat”, a adăugat Adrian Negrescu.

„2023, un an în care fiecare trebuie să supraviețuiască financiar”

Analistul economic susține că, ținând cont de contextul actual, România se îndreaptă spre statutul de stat al asistaților social, care nu reușește să rezolve cauza problemei.

„2023 este anul incertitudinilor, anul în care nu putem vorbi de un trend economic, de niște proiecții legate de cum vom câștiga și cât vor fi prețurile, dar și ce ne așteptă din punct de vedere al crizelor economice, sociale, care iată se succed cu o viteză din ce în ce mai mare.

Este un an în care fiecare trebuie să supraviețuiască din punct de vedere financiar, un an în care pe de-o parte, sărăcia se adâncește în România, dar pe de altă parte, crește și bogăția. Pentru că sunt foarte mulți oameni care reușesc să speculeze și să cumpere la prețuri de nimic tot felul de bunuri, de active vândute, din păcate, de cei disperați să-și plătească ratele, să reușească să se adapteze vremurilor.

Este un an cu dublu tăiș, profitabil pentru cei bogați și foarte-foarte dificil pentru cei săraci care, din păcate, sunt din ce în ce mai mulți. România se îndreaptă spre un stat al asistaților sociale și vedem că asistăm la o abundență și o ploaie de promisiuni și de vouchere, care, însă, nu rezolvă problema.

Și dacă am fi vrut să rezolvăm problema prețurilor din România, umblam la rădăcina acestei problema, nu la efectele acesteia. Iar rădăcina stă în decizia cinică și plină de interes a statului român de a creștere prețurile la energie și gaze, în condițiile în care statul produce mai mult de 80% din energie și gaze prin companii de stat”, a afirmat Adrian Negrescu.

„Ne așteaptă un an 2024 electoral, în care interesul politic va prima”

Analistul economic susține că în România multe reforme sunt doar pe hârtie și fără obiective asumate și durabile. Adrian Negrescu punctează și faptul că ne așteaptă un an 2024 electoral în care interesul politic va prima în defavoarea reformelor adevărate.

„Îmi este teamă că, din perspectiva modului în care ne mișcăm în această cursă contracronometru cu țintele asumate în fața Bruxelles-ului, s-ar putea să ieșim pe locul doi, să pierdem foarte mulți bani europeni.

Pierdem deja aproape trei miliarde de euro din faptul că ne-am asumat o creștere economică ireală, bazată pe inflație. Pierdem încă două miliarde de euro probabil din pensiile astea speciale pe care nu reușim sau nu ne dorim să le eliminăm, să le ducem în zona de contributivitate.

Să nu uităm că ne așteaptă un an 2024 electoral, astfel încât toate proiectele de reformă – de la cea fiscală la reforma administrativă, reforma pensiilor – toate acestea, probabil, în următoarele luni vor fi trecute în stand by cu orice risc, chiar cu riscul de a pierde bani europeni, pentru că interesul politic, din păcate, va prima”, spune analistul Adrian Negrescu.


CITEȘTE ȘI:

Rata inflației a crescut la 15,5%. Cu cât s-au SCUMPIT alimentele

Motivul pentru care prețurile legumelor și al fructelor au explodat în Postul Paștelui. Ce spun producătorii

Marcel Ciolacu, despre prețurile alimentelor de bază: ”Parcă trăim într-un film horror, de la 2 lei laptele ajunge în magazin cu 12 lei”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni