România, la un pas de o criză energetică majoră. Măsurile de urgență adoptate de Guvern. „Este un plan B la care putem apela”

România, la un pas de o criză energetică majoră. Măsurile de urgență adoptate de Guvern. „Este un plan B la care putem apela
Publicat: 13/01/2017, 15:32

Potrivit informațiilor furnizate de ministerul Energiei, Transelectrica a notificat oficial ministerele Economiei, Energiei și ANRE cu privire la iminența apariției unei situații de criză în funcționarea Sistemului Energetic Național (SEN), urmare a parcurgerii a șase zile de vârf de iarnă, marcate de consumuri istorice de gaze naturale cât și de energie electrică.

Astfel, ministerele Energie și Economie au elaborat Hotărârea de Guvern privind adoptarea unor măsuri temporare de siguranță pe piața de energie electrică.

„Experiența ultimei perioade cu consumuri istorice de gaze naturale și energie electrică ne obligă să nu trecem ușor peste acest episod și să gândim soluții pentru eventuale situații similare, poate chiar mai grave. Hotărârea de astăzi poate fi tradusă într-un singur fel: nevoia de a avea cadru legal, la care să apelăm doar atunci când populația și integritatea sistemului ar putea fi în pericol. Orice țară care își respectă populația poziționează siguranța acesteia înaintea oricărei marje de profit. Adoptarea Hotărârii nu înseamnă deloc aplicarea imediată a acesteia ci un plan B la care putem apela în cazul în care situația o cere” spune Toma Petcu, ministrul Energiei.

După ce în presă a apărut un raport al CE Oltenia care arată că la 12 ianuarie stocurile de cărbune, doar cele ale acestui complex energetic, erau mai mult decât duble față de cele raportate de ministrul Energiei, ministerul a publicat un comunicat prin care explică faptul că cifrele prezentate de ministrul Petcu, puse la dispoziție de Transelectrica, țin cont doar de stocurile de cărbune existente în depozitele centrale și utilizabile imediat în caz de situații excepționale.

„Menționăm că în cadrul Comandamentului Energetic de Iarnă analiza Dispecerului Energetic Național se raportează doar la cantitățile de cărbune existente deja în depozitele din centrale și care pot fi utilizate imediat. Stocurile aflate în cariere nefiind imediat disponibile întrucât transportul în condiții de iarnă dificilă poate conduce la întârzieri și sincope, nu sunt luate în calcul de Transelectrica în situații excepționale”, arată Ministerul Energiei.

Ca atare, „Sistemul Electroenergetic Național se poate baza cu certitudine pentru o funcționare fără întrerupere doar pe stocurile de circa 350.000 de tone de cărbune existente în depozitele centralelor”, precizează ministerul.

Printre măsurile care ar putea fi luate se numără limitarea în tranșe a consumului de energie electrică.

„Precizăm că limitarea nu ar afecta populația, aceasta fiind aplicată doar în zona industrială prin restricționarea consumului la o putere minimă tehnologică. (…) Trecerea centralelor pe combustibil alternativ (păcură) pentru siguranța funcționării atât a rețelei de transport de energiei electrică cât și a rețelei de transport a gazelor naturale. Măsura s-ar aplica strict în situația în care România ar înregistra un deficit de gaze naturale”, mai transmis oficialii.

Totodată, ar putea fi oprite sau reduse temporar exporturile.

„Această măsură s-ar aplica în situația în care, deși există capacitate disponibilă la export, resursele ar fi limitate și ar risca să nu poată asigura necesitățile de consum ale populației. Această măsură nu ar afecta programele de schimb anterioare ale operatorilor economici ci ar împiedica apariția de exporturi suplimentare față de acestea. Măsura este menită să protejeze populația de riscul întreruperii alimentării cu energie electrică și ar presupune intervenția operatorului de transport și sistem asupra tranzacțiilor angajate de energie electrică la export”, arată sursa citată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...