România, țara firmelor fantomă: Cum să faci afaceri de milioane cu firme fără niciun salariat

Publicat: 20/10/2015, 09:32

Potrivit datelor oficiale, analizate de KeysFin, la Ministerul Finanțelor erau înregistrate anul trecut 115.965 de firme care au realizat afaceri fără niciun angajat sau care nu și-au declarat salariații, față de 116.620 în anul anterior.

Cele mai multe firme activau în domeniul comerțului (37%), urmate de cele din sectorul activităților profesionale și științifice (14%), construcții (8%), industria prelucrătoare (6%) și activități de transport (5%).

„Este vorba în general de SRL-uri, de afaceri de apartament, care activează în domeniul comerțului alimentar, în HORECA, în domeniul vânzării de produse de strictă necesitate, îmbrăcăminte și încălțăminte, și magazine tip consignație”, spun analiștii.

Potrivit acestora, cele peste 100 de mii de firme fără angajați trebuie împărțite în trei clase distincte – unele care funcționează ca „afaceri la purtător”, o serie de firme care lucrează cu colaboratori externi și altele care preferă să angajeze la negru.

„Primele sunt firme așa-numite de buzunar, folosite de oamenii de afaceri pentru a derula diverse tranzacții. Apar doar în acte însă nu desfășoară o activitate concretă, fiind construite doar pentru a furniza cadrul legal de tranzacții. Există un alt contingent de firme, în special din sectorul serviciilor, care preferă să angajeze colaboratori – de la constructori la avocați, contabili etc. Restul sunt firme ale căror patroni preferă să angajeze la negru decât să plătească taxe la stat. Acesta este motivul pentru care nu au niciun salariat declarat”, au explicat analiștii.

Datele statistice arată că firmele fără angajați au realizat în 2014 afaceri de 38,2 miliarde de lei, care reprezintă 3,6% dintre totalul afacerilor din România, de 1063 miliarde lei.

Procentul acestora este în scădere cu 0,69% față de anul 2013, atunci când business-ul firmelor fără angajați a fost de 43,9 miliarde lei.

Analiștii remarcă faptul că boom-ul afacerilor-fantomă a fost înregistrat, coincindență sau nu, în timpul apogeului crizei economice, în 2012, când reprezentau 5,25% din cifra de afaceri la nivel național.

TOP 10 – firme fără angajați din România

În căutarea firmelor fără angajați declarați la Ministerul Finanțelor, analiștii au descoperit câteva exemple relevante privind modul în care aceste companii sunt folosite de oamenii de afaceri.

Datele statistice arată că, în top 10 – firme fără angajați – cele mai multe sunt din București și activează în sectorul construcțiilor.

Topul este condus de un nume sonor, firma de construcții Strabag AG Austria, sucursala București-România, care anul trecut a realizat afaceri de 240,6 milioane de lei și un profit net de 17,3 milioane lei. Fără niciun angajat declarat!

Pe locurile următoare s-au clasat, în ordinea cifrei de afaceri, Amec Foster Weeler Italiana SRL Corsica – sucursala Ploiești-Romania, cu un business de 208,1 milioane lei și un profit de 9,1 mil.lei, producătorul de energie Verbund Trading Romania SRL, cu afaceri de 105,2 milioane lei și profit de 2,1 mil. lei, Constructions Industrielles de la Mediterranee – CNIM SA PARIS – sucursala București – industria prelucrătoare, cu afaceri de 101 milioane lei și pierderi de 386 mii lei, firma de construcții Societa Italiana per condotte d’acqua spa Roma – sucursala Cluj, cu un business de 79,3 milioane lei și un profit de 919 mii lei și firma specializată în comerț Vasluianul SRL, cu afaceri de 71,4 milioane lei și un profit de 85,6 mii lei.

„Cele mai multe firme prezente în acest top sunt companii contractoare din sectorul construcțiilor, care angajează diverse lucrări și pe care le cesionează către alte firme specializate în domeniile respective de activitate. Altfel spus avem de-a face cu firme umbrelă, așa explicându-se și faptul că nu au declarat angajați”, au explicat analiștii.

Informațiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului românesc, un proiect dezvoltat prin analiza datelor financiare privind societățile comerciale și PFA-urile active din România.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
EXCLUSIV! Matteo, dezvăluiri inedite din postura de tată: "Fericirea este pe măsură". La ce provocări...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Test de cultură generală. Cât de veche este specia Homo sapiens?