Roșia Montană nu a fost totul: ANRM scoate la licitație noi perimetre aurifere. Primar: „Cianuri? Oamenii de aici sunt oameni de munte, au trăit cu cianură”

Publicat: 17/07/2014, 18:25
Actualizat: 05/07/2016, 23:22

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) intenționează să concesioneze 24 de perimetre pentru activități de explorare a mai multor zăcăminte, de la calcar, sare gemă, lignit și până la aur. Între acestea se numără și patru noi perimetre auro-argentifere sau polimetalice: Troița-Pițiguș (cu o suprafață de 2,324 km pătrați) și Certej Nord (8,384 km pătrați) în județul Hunedoara, Măgura Ilvei (9,277 km pătrați) în Bistrița Năsăud, Geamăna – Colții Lăzarului (7,285 km pătrați) în Alba.

Cele patru perimetre menționate unde se vor desfășura deocamdată activități de explorare însumează aproximativ 27 de kilometri pătrați. Spre comparație, perimetrul Roșia Montană pentru care compania Roșia Montană Gold Corporation are licență de exploatare a zăcămintelor de aur și argint are o suprafață de 12 kilometri pătrați.

Ofertele pentru noua licitație organizată de ANRM vor putea fi depuse până pe 14 august, iar pe 20 august vor fi aflate firmele care vor concesiona terenurile.

Localitățile pe teritoriul cărora se află perimetrele auro-argentifere sau polimetalice scoase la licitație sunt Băița și Certejul de Sus din județul Hunedoara, Măgura Ilvei, Ilva Mare și Măieru din județul Bistrița Năsăud și Baia de Arieș din județul Alba, reiese din datele primite degândulde la ANRM.

Noile proiecte de minerit vor utiliza, dacă vor trece în faza de exploatare a aurului, cel mai probabil, tehnologia pe bază de cianură. În Uniunea Europeană se exploatează zăcăminte aurifere doar pe bază de cianură. În prezent mine operaționale de mici dimensiuni sunt în Finlanda (Kittila) și în Grecia (Olympos). În alte părți ale lumii – Africa, America Latină – se utilizează mercur.

De opt ani în România nu a mai fost extras nici un gram de aur, toate minele de aur fiind închise înainte de aderarea României la Uniunea Europeană.

27 de km pătrați pentru minereuri polimetalice și auro-argentifere vor fi concesionați de ANRM

Cei 27,270 km pătrați cât însumează cele patru perimetre care vor fi concesionate în această etapă s-ar adăuga celor pentru care există deja licențe de explorare active pentru minereuri auro-argentifere (Aluniș și Piatra Handal în județul Maramureș) și licențelor de explorare active pentru minereuri polimetalice și auro-argentifere: Nucet Est în Bihor, Nord Tancova și Ascutita Mare în Caraș-Severin, Brad și Deva-Muncel în Hunedoara alături de Nord Tancova și Rozalia în Timiș.

Deși organizația Mining Watch România condamnă acordarea noilor perimetre în lipsa unei dezbateri publice reale privind oportunitatea dezvoltării monoindustriale a unor vaste regiuni ale țării, nici legislația în vigoare nu prevede consultarea publică înainte de concesionarea unor perimetre pentru explorarea de zăcăminte.

„Publicul este privat de informații corecte și din surse independente privind impactul proiectelor de minerit la suprafață sau privind negocierile dintre statul român și companiile miniere. Aceste negocieri secrete se vor concretiza în licențele de concesiune pentru explorare. Toate aceste informații sunt clasificate, conform legislației în vigoare drept „secret de stat sau de serviciu”, fiind cunoscute doar de funcționarii ANRM și angajații companiilor miniere. Lipsa acestor informații de interes public naște numeroase suspiciuni de corupție în special la nivelul personalului de conducere al instituțiilor responsabile”, susțin reprezentanți Mining Watch România.

Pe de altă parte aceste concesiuni se acordă fără a se ține cont de suprapunerea zonelor peste situri arheologice sau arii naturale protejate, mai atrag atenția reprezentanții ONG-ului.

Primarii nu sunt la curent cu intenția ANRM. „Oricând ne putem pune un semn de întrebare, în caz de dezastru, Doamne ferește!”

Primarii contactați de gândul spun că nu sunt la curent cu intenția ANRM de a organiza licitație pentru explorarea de noi zăcăminte, dar susțin la unison că începerea unor noi proiecte de explorare de zăcăminte ar fi bine primită de locuitori. „Ar mai fi puțină acțiune aici”, rezumă situația unul dintre primari.

„Nu știu nimic. Noi avem Colțul lui Lazăr, nu Colții Lazarului, dar probabil că este o greșeală. Din moși strămoși îndeletnicirea de bază a oamenilor de aici a fost mineritul. Dacă se obțin avizele de mediu, noi suntem pentru”, a spus Traian Pandor, primarul din Baia de Arieș, județul Alba.

„Cianuri? Oamenii de aici sunt oameni de munte, au trăit cu cianură. Probabil că a fost afectat mediul…Dacă se respectă normele europene de protecția mediului, noi suntem pentru începerea proiectului. Noi aici avem două iazuri de decantare, rămase de dinainte, unul la Valea Cuții și altul la Valea Satașului. Oricând ne putem pune un semn de întrebare, în caz de dezastru, Doamne ferește! Iazurile de decantare sunt monitorizate de Minvest Deva”, a adăugat primarul din Baia de Arieș.

Nici primarul Valer Avram, din comuna Măgura Ilvei, din județul Bistrița Năsăud, nu știe nimic de licitația pentru concesionare de terenuri în zonă organizată de ANRM.

„O suprafață de 9, 2 km pătrați (cât are perimetrul ce va fi scos la licitație pentru concesiune în judetul Bistrăța Năsăud n.n. ) este foarte mult. Toată comuna noastră are în total 27 de kilometri pătrați. La Măgura se extrage doar piatră, niciodată polimetalice. Ca ANRM să scoată la licitație teren, ar fi trebuit să fiu informat, statul nu mai are aici nici o suprafață în proprietate”, a spus Valer Avram, primarul din comuna Măgura Ilvei, din județul Bistrița Năsăud, care crede că oamenii din zonă ar fi bucuroși ca un nou proiect minier să fie început în zonă. „Dacă ar fi să fie, cu mare drag…Dar până nu știu detalii, nu știu nici care va fi reacția oamenilor. Pe noi nu ne-ar deranja, atât doar că pe teren este fond forestier „, spune primarul Valer Avram.

Comuna Băița, primar Damian Diniș: „Ar mai fi puțină acțiune pe aici”

„Nu am auzit nimic. Ar fi locuri de muncă, ar mai fi puțină acțiune pe aici. În zona noastră minieră, este foarte greu. Dar la noi nu a fost vorba de aurifere. Sunt oameni care ar mai avea nevoie de 2-3-5 ani pentru a putea ieși la pensie. Eu nu sunt de acord cu propaganda împotriva mineritului, eu sunt pentru minerit. Cu cianuri. Nu tot așa s-a făcut și până acum?”, a declarat primarul Damian Diniș, din comuna Băița (Hunedoara).

Ce prevede legislația

Legislația nu prevede consultarea publică a populației din zona afectată înainte de lansarea licitației pentru concesiune. Oamenii vor ști că pe terenurile lor va începe explorarea pentru aur abia după ce statul va fi atribuit deja companiilor licențele de explorare.

Procedura de atribuire a concesiunilor pentru activități miniere se desfășoară conform Legii minelor 85/2003.

„Ulterior publicării în Monitorul Oficial a licențelor atribuite, este necesarăautorizarea de către ANRM a începerii activităților miniere, titularul licențeiavând obligația de a face dovada accesului la suprafețele necesare desfășurăriilucrărilor, ceea ce presupune consultarea comunităților locale și obținereaconsimțământului proprietarilor de terenuri”, se arată în răspunsul primit de gândul de la ANRM.

Înainte de începerea oricăror activități minere, este necesară obținereaacordurilor și autorizațiilor de la Ministerul Mediului și Apele Române, scop în care,titularul licenței elaborează studii de impact asupra mediului.

„Consultările publice în faza premergătoare lansării concursurilor publice deofertă nu pot fi fundamentate datorită inexistenței în această fază a documentațiilorgeologice și studiilor de impact asupra mediului, care să reflecte la modul cel maicorect proiectul minier. În această fază, nu cunoaștem care sunt lucrările geologice șiminiere pe care compania interesată de un anumit perimetru dorește să le realizeze.Aceste elemente sunt cunoscute numai după declararea câștigătorului concursuluipublic de ofertă”, explică Agenția Națională pentru Resurse Minerale.

Înainte de trecerea la faza de exploatare, firmele vor avea nevoie de un aviz de la ANRM pentru tehnologia utilizată, dar și de avize de mediu. „Menționăm că, în Uniunea Europeană, pentru exploatarea aurului din minereuri aurifere și auro-argentifere la scară largă este utilizată tehnologia pe bază de cianuri”, a precizat ANRM.

Lista licențelor de explorare active pentru minereuri auro-argentifere și polimetalice:

sursa ANRM

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât