Schimbare la vârful clasamentului celor mai mari angajatori privați din România. Cât câștigă un angajat de la Kaufland comparativ cu unul de la Petrom

Schimbare la vârful clasamentului celor mai mari angajatori privați din România. Cât câștigă un angajat de la Kaufland comparativ cu unul de la Petrom
Publicat: 03/12/2014, 10:48
Actualizat: 19/03/2015, 06:40

La finalul lunii septembrie a acestui an, Kaufland a înregistrat un număr de 20.386 de salariați activi, în timp ce OMV Petrom SA a avut 17.799 angajați activi. Salariul mediu brut la Kaufland România este de 1.933 lei/lună, în timp ce salariul mediu brut oferit de Petrom este de 8.500 lei/lună. „Dacă această situație s-ar fi întâmplat acum cinci ani, ar trebui să fim bucuroși, pentru că teoria economică de la acea vreme spunea că dezvoltarea sectorului terțiar, din care face parte și comerțul, este un indicator al modernizării economiei și al apropierii de situația din Occident. În prezent însă tendința este inversă: dezindustrializarea și delocalizarea sunt foarte criticate, statele dezvoltate susțin că trebuie să existe producție în țară, care să aducă o valoare adăugată mare în economie. De aceea cred că, din acest punct de vedere, suntem anacronici”, a explicat profesorul universitar Mircea Coșea, citat de Ziarul Financiar.

În 2004, anul privatizării Petrom, compania avea peste 50.000 de salariați. În 2013, cu un număr mediu de circa 19.000 de salariați, Petrom s-a clasat pe locul trei în clasamentul celor mai mari angajatori din economie, după companiile de stat Poșta Română (cu aproape 29.000 de angajați) și CFR SA (cu circa 22.500 de angajați).

La finalul primelor nouă luni ale acestui an, germanii de la Kaufland, care au intrat în 2005 în România și care au în prezent cel mai extins lanț de hipermarketuri, au raportat peste 20.000 de salariați, în creștere cu peste 7.700 de salariați față de media înregistrată în 2013.

„Această trecere arată că suntem o societate de consum, consumăm valoare și nu producem valoare. Economia românească are nevoie de un alt mindset, prin care oamenii să reușească să creeze și să capteze valoarea, dar să o și valorifice”, a spus George Vascan, managing partner la firma de consultanță Geva&Company. Potrivit unei analize ZF, în 24 din cele 41 de județe din țară comerțul este sectorul economic dominant, urmat de industrie, transporturi sau energie.

Angajații Petrom au salarii de patru ori mai mari decât cei de la Kaufland

Salariul mediu brut în grupul OMV Petrom a fost în 2013 de 8.500 de lei pe lună, de patru ori mai mare decât cel de la Kaufland (unde salariul mediu brut este de 1.933 lei pe lună). „România are nevoie să producă bunuri și servicii cu valoare adăugată mare. E bine că s-au creat locuri de muncă în orice domeniu, dar dacă ne uităm la tipul de locuri de muncă create în comerț, s-ar putea să nu ne mai bucurăm, pentru că salariile sunt mici, iar posibilitatea de pregătire pe care o pot oferi aceste companii este limitată. Avem nevoie de o schimbare a structurii economice, iar dacă tendința actuală continuă, ar trebui să continuăm”, a mai spus profesorul Coșea.

Diferențele dintre salariile oferite în rândul celor două companii se mențin oarecum și în privința salarilor medii din aceste industrii la nivel național. Astfel, în primele nouă luni ale lui 2014 salariul mediu brut pe economie în domeniul extracției petrolului brut a fost de 6.496 lei pe lună, de trei ori mai mare decât cel din domeniul comerțului cu ridicat și cu amănuntul (de 2.090 de lei brut pe lună).

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Exclusiv: Mihai Morar, ipostază rar văzută . Cum a fost surprins în parc
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani