Senatorii răstoarnă planurile Guvernului. Plata defalcată a TVA, doar pentru firmele care fac afaceri cu statul. Majorarea accizelor, RESPINSĂ

Senatorii răstoarnă planurile Guvernului. Plata defalcată a TVA, doar pentru firmele care fac afaceri cu statul. Majorarea accizelor, RESPINSĂ
Publicat: 27/09/2017, 09:57

Senatorii din Comisia de Buget-Finanțe au adoptat, marți, proiectul legii de aprobare a Ordonanței 23/2017 privind plata defalcată a TVA, cu amendamentul că măsura se va aplica obligatoriu numai de către companiile care au relații comerciale cu statul, celelalte companii urmând să o aplice opțional.

Astfel, doar societățile comerciale înregistrate ca plătitoare de TVA și care au relații contractuale cu statul vor fi obligate să spliteze plata TVA, indiferent de ponderea respectivelor contracte publice în cifra de afaceri, celelalte companii – care nu au relații contractuale cu statul – fiind lăsate să aplice opțional măsura.

Pe traseul de avizare, proiectul adoptat de senatorii din Comisia de Buget-Finanțe urmează să fie dezbătut în plenul Senatului, apoi să fie trimis la Camera Deputaților, care este cameră decizională.

Eugen Teodorovici, președintele Comisiei și inițiator al amendamentului, a declarat: „Eu merg pe ideea să fie obligatoriu numai pentru firmele care au relații cu statul, apoi pentru restul să fie opțională această măsură, cu sau fără un termen anume. Dacă măsura este bună, celelalte firme se vor înghesui să o aplice”.

Votul senatorilor a fost dat după o dezbatere mai amplă, la care au participat reprezentanți ai mediului de afaceri, consultanților fiscali și ai băncilor, care au adus o serie de argumente pentru a respinge măsura plății defalcate a TVA.

Reprezentantul Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR) a anunțat rezultatele unui sondaj realizat în rândurile membrilor acestei organizații, potrivit cărora 98% se opun măsurii „split TVA”. CDR solicită, în consecință, aplicarea strict opțională a plății defalcate a TVA sau prelungirea perioadei de opționalitate cu 12-18 luni față de termenul prevăzut în Ordonanță (1 ianuarie 2018). „Am primit reacții de la companii nerezidente care ne-au spus că vor închide orice afacere din România dacă statul va menține această măsură”, a avertizat reprezentantul CDR.

La rândul său, reprezentantul Consiliului Național al IMM-urilor a atras atenția că „penalizarea cu 50% a celor care greșesc în raportarea către ANAF transformă cota de TVA din 19% în 38% – ne sufocăm și noi, vă sufocați și voi”.

Consultantul fiscal Gabriel Biriș a amintit că „în numele luptei împotriva evaziunii fiscale, companiile au suportat, în ultimii ani, tot felul de experiențe fiscale, începând cu Registrul Operatorilor Intracomunitari, continuând cu formularul 088 și desființarea a mii de conturi de TVA”. Biriș a propus ca „dacă nu se mai poate ca această măsură cu plata defalcată a TVA să fie întoarsă, măcar să fie opțională”, precizând că statul ar trebui să adopte metode mult mai eficiente de luptă cu evaziunea, cum ar fi e-factura, AMEF (sistemul caselor de marcat cu memorie electronică) și mai ales taxarea inversă”.

La sfârșitul lunii august, ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, anunța că sistemul de plată defalcată a TVA va fi obligatoriu de la 1 ianuarie 2018 și opțional de la 1 octombrie 2017, urmând ca firmele care optează pentru cel de-al doilea termen să beneficieze de facilități fiscale.

„Plata defalcată a TVA – un mecanism care este introdus pentru a crește gradul de colectare a TVA la buget, pentru a crea un echilibru în piață între toți agenții economici, pentru că astăzi există o diferență mare între cei care nu plătesc TVA-ul și îl folosesc în alte scopuri și cei care sunt de bună credință și fac aceste plăți. Pentru acest mecanism s-a stabilit un termen de 1 ianuarie 2018, obligatoriu de implementare, cu un termen opțional de 1 octombrie”, a declarat Ionuț Mișa, miecuri, în debutul ședinței de Guvern.

Potrivit ministrului de Finanțe, companiile care vor opta pentru introducerea sistemului de plată defalcată a TVA începând cu data de 1 octombrie vor beneficia de facilități fiscale, însemnând o reducere a impozitului pe profit cu 5 procente.

„Pentru cei care optează cu data de 1 octombrie vor avea niște facilități fiscale (…) Am extins termenul să fie o perioadă suficientă pentru a implementa această metodă (…) Oferim facilități fiscale pentru cei care optează pentru acest sistem până la data de 1 ianuarie 2018, vor beneficia de o reducere a impozitului pe profit cu 5 procente. Pentru cei care nu au obligațiile fiscale la zi, dacă le achită reprezentând TVA-ul declarat la zi, beneficiază de scutirea de penalități. S-au acoperit și cerințele partenerilor sociali astfel încât să fim siguri că nu creăm un dezechilibru în piață, din acest punct de vedere”, a mai spus ministrul de Finanțe.

Majorarea accizelor, respinsă

Senatorii au avizat negativ și ordonanța de Guvern prin care au fost majorate accizele la carburanți, urmând ca Guvernul să oprească efectele acesteia în piață, a declarat președintele Comisiei, Eugen Teodorovici.

„În legătură cu efectele acestei respingeri, va trebui să așteptăm și votul plenului, și apoi votul Camerei Deputaților – s-ar putea ca ordonanța să treacă, totuși. În eventualitatea că nu va trece, îi revine Guvernului sarcina de a atenua efectele Ordonanței”, a spus Teodorovici.

Ordonanța guvernamentală a majorat accizele cu 0,16 lei pe litru de la 15 septembrie, pentru data de 1 octombrie fiind prevăzută o nouă majorare, tot cu 0,16 lei pe litru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”