Suspiciuni de fraudă la Ministerul Comunicațiilor. Ponta sesizează Parchetul

Suspiciuni de fraudă la Ministerul Comunicațiilor. Ponta sesizează Parchetul
Publicat: 09/06/2013, 12:26
Actualizat: 26/03/2019, 19:23

Guvernul va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) pentru cercetarea unor posibile fapte de natură penală în cheltuirea de către Ministerul Conunicațiilor, în perioada 2010-2011, a banilor alocați din Fondul de rezervă bugetară pentru portalul de informații „e-Romania 2”.

Proiectul, componentă a „Programului național e-Romania” , a avut ca obiectiv principal dezvoltarea unui portal cu informații despre toate localitățile din România.

Inspectorii Corpului de control al primului-ministru au idenificat nereguli în organizarea licicitației pentru atribuirea contractului și cheltuirea fondurilor.

Din Fondul de rezervă bugetară au fost alocate 11,9 milioane lei acestui proiect, valoarea totală a contractului fiind de 49,9 milioane lei cu TVA. Conform constatărilor, atribuțiile de coordonare au fost delegate secretarului general al Ministerului Comunicațiilor, care nu a aprobat însă caietul de sarcini. Valoarea estimată a cotractului a fost determinată netemeinic, fără precizarea unităților de măsură și a cantităților de servicii contractate, iar ofertei depuse de firma Omnilogic i-au fost acordate puncte nejustificat.

Omnilogic a fost înființată în 1992 și este unul dintre cei mai mari distribuitori IT&C de pe piața românească, cu afaceri de 234,35 milioane de lei în 2011, potrivit datelor Ministerului Finanțelor.

Asociații firmei sunt GT Holding GmbH Austria – 50% și Camps Bay Invest AG (Liechtenstein) – 50%.

Inspectorii susțin că din verificările efectuate au rezultat indicii privind falisificarea unui document referitor la desfășurarea procedurii de atribuire și înlocuirea unei file din oferta declarată câștigătoare, legată de un număr de înregistrare fals pentru o notă justificativă care trebuia întocmită înainte de transmiterea anunțului de participare spre publicare în SEAP și fila din ofertă privind serviciile de mentenanță, nesemnată de ofertant și fără antet.

„Fila 233 din oferta tehnică a Omnilogic, care se referă la serviciile de mentenanță aferente infrastructurii hardware și software și care conține singura mențiune dn ofertă privind termenul de garanție pentru soluția software, respectiv 36 luni, prezintă diferențe semnificative față de celelalte file ale ofertei. Astfel, nu a ffost semnată de reprezentantul ofertantului, nu are antetul și subsolul cu denumirea ofertantului, are o parte a onținutului suprapus cu cel al filei 232 și este numerotată în partea superioară cu numărul 52 deși fila anterioată și cea ulterioară sunt numerotate 231 și 233. Diferențele menționate conferă indicii că s-a procedat la depusă de Omnilogic”, arată inspectorii.

De asemenea, recepția echipamentelor a fost formală, deoarece bunurile nu au fost dezambalate, astfel că nu exista suficient temei pentru efecturea plăților, și a influențat executarea contractului, în sensul că ulterior a fost nevoie de organizarea unei noi recepții, ceea ce a cauzat o amânare a termenelor de realizare a altor etape ale contractului. De la data efectuării primei recepții și timp de două luni, ehipamentele hardware de 5,1 milioane lei au fost depozitate în condiții improprii, fiind abandonate în parcarea subterană a Centrului Național „România Digitală”, fără ca reprezentanții ministerului să asigure integritatea și integralitatea acestora.

Comisia de recepție a descărcat furnizorul de orice obligație pentru instruirea personalului deși portalul nu era finalizat, iar activitățile de instruire nici nu au fost efectuate conform contractului, ministerul nominalizând doar 12 persoane ce urmau să participe la fiecare modul de instruire deși furnizorul a cerut 6 persoane pentru fiecare din cele 9 module. Fișele de prezență indică faptul că, din 29 zile de curs, intruirea a fost efectuată în 26 zile, iar unii dintre cursanți ar fi participat la mai multe cursuri în același timp. Unii dintre cursanți au negat, în timpul controlului, că ar fi participat la instruire sau ar fi semnat vreo fișă de prezență, rezultând astfel indicii legate de falsificarea semnturii acestora. Paguba astfel rezultată ministerului este calculată la 348.529 lei.

Inspectorii mai arată că pentru portalul de informații nu a fost asigurat volumul informațional necesar, nerespectându-se astfel volumul minim de informații inițial ce trebuia introduse în portal conform caietului de sarcini, iar pe parcursul analizei aplicației au fost sesizate mesaje de eroare.

„Până la data controlului, comisia de recepție nu a acordat acceptanța pentru etapa privind realizarea aplicației/portalului e-România 2 din cauza nefinalizării de către furnizorul Omnilogic SRL a aplicației e-România 2 la parametrii specificați în caietul se sarcini, nefiind atinse, astfel, obiectivele de bază ale investiției”, arată inspectorii.

Aceștia mai arată că reprezentanții ministerului, la inventarierile anuale din 2010 și 2011, nu au inventariat produsele hardware și software ale acestui proiect, deși acestea erau recepționate.

Până la data controlului, ministerul a efectuat plăți pentru acest proiect de 37,2 milioane lei, reprezentând 71,58% din valoarea totală, fără ca portalul să fie realizat și dat în folosință.

Pentru toate aceste constatări, Guvernul va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) și Curtea de Conturi pentru infracțiunea de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, fals intelectual, înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată comise de către reprezentanții Serviciului de achiziții publice și administrativ din Ministerul Comunicațiilor.

Pentru fapta reprezentanților Omnilogic SRL de a transmite ministerului 9 fișe de prezență pentru a dovedi prestarea serviciului de instruire, în vederea încasării contravalorii acestui serviciu, în condițiile în care înscrisurile atestau „împrejurări necorespunzătoare adevărului”, inspectorii reclamă posibila infracțiune de uz de fals, prevăzută în Codul Penal.

VEZI AICI SINTEZA RAPORTULUI CORPULUI DE CONTROL PRIVIND VERIFICĂRILE EFECTUATE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...