TOP CINCI locuri de pe litoral unde poți evita aglomerația din marile stațiuni

Publicat: 11/08/2013, 16:47
Actualizat: 20/03/2019, 15:36

Mii de turiști s-au cazat în acest weekend în stațiunile de pe litoral, hotelurile de la malul Mării Negre fiind ocupate, la ora actuală, aproape în totalitate.

Românii care vor să evite însă aglomerația din Mamaia, Venus sau Vama Veche și să petreacă un concediu sau un sfârșit de săptămână liniștit, pot opta pentru destinații mai puțin cunoscute aflate de-a lungul coastei, precum Plaja Corbu sau Plaja Vadu.

Acestea sunt mai potrivite pentru turiștii care nu țin neapărat să dispună de confortul și de serviciile oferite de către hotelieri și care preferă să stea la cort sau în propriile rulote, reducându-și astfel bugetul de vacanță.

FOTO: Gândul

Cei care vor să mănânce în liniște sau să se plimbe cu vaporul fără a se îndepărta prea mult de cea mai populară stațiune de pe litoral – Mamaia, pot alege să viziteze, spre exemplu, Insula Ovidiu aflată pe lacul Siutghiol.

Opțiuni în zona litoralului există chiar și pentru românii pasionați de istorie. Aceștia pot face un mini-circuit care să cuprindă vizite la unele dintre cele mai importante vestigii arheologice aflate la malul mării, precum ruinele cetăților Argamum sau Histria.

Top cinci locuri de pe litoral unde poți petrece un concediu liniștit

1. Insula Ovidiu

La câteva minute de mers cu mașina de Constanța, cei care vor să evite miile de turiști veniți să își petreacă zilele libere pe litoral se pot caza pe Insula Ovidiu, aflată pe lacul Siutghiol, la jumătate de kilometru de orașului cu același nume.

(Click pentru a mări)

FOTO: Google Earth

Complexul turistic dispune de 20 de locuri de cazare în zece căsuțe. Serviciile oferite sunt de 3 stele, iar camerele sunt dotate cu aer condiționat, televizor și minibar.

Cazarea este disponibilă și în orașul Ovidiu, la vilă, și costă între 70 de lei și 109 lei pe noapte.

FOTO: Facebook/Insula Ovidiu

Cei care se cazează în stațiunea Mamaia, polul distracției de pe litoralul românesc, pot petrece, spre exemplu, o după-amiază liniștită pe Insula Ovidiu, luând masa la restaurantul rustic al complexului sau pe terasa acestuia, putând să aleagă din meniu preparate tradiționale și specialități din pește.

O altă variantă pentru care pot opta turiștii este și o plimbare cu vaporul pe lacul Siutghiol.

FOTO: Facebook/Insula Ovidiu

În orașul Ovidiu se poate ajunge atât cu mașina, cât și cu autobuzele de pe rutele 22 Constanța – Năvodari și 22B Constanța – Lumina sau cu microbuzele care pleacă din Constanța și au ca destinație localitățile Poiana și Nazarcea.

(Click pentru a mări)

FOTO: Google Maps

2. Plaja Midia

Plaja Midia poate fi o alegere potrivită pentru românii care vor să evite aglomerația din Mamaia sau din Năvodari. Cazarea poate reprezenta însă un inconvenient pentru cei care vor să se bucure de servicii de bună calitate în vacanță.

Astfel, această destinație ar putea fi recomandată fie persoanelor care preferă să stea la cort pe litoral, fie celor care vin la mare cu mașina și se pot caza în comuna Corbu.

(Click pentru a mări)

FOTO: Google Earth

O noapte de cazare în Corbu costă la pensiunile din zonă între 145 și 150 de lei, în cazul camerelor duble dotate cu baie, sau între 80 și 90 de lei, în cazul în care oaspeții sunt găzduiți în camere duble cu baie pe hol.

3. Plaja Corbu

Plaja Corbu se află în imediata apropiere a Plajei Midia, iar cazarea se poate face atât la cort, la rulotă, la pensiunile din Corbu sau în unitățile amenajate chiar pe plajă.

FOTO: Marius Smadu/Mediafax Foto

Complexul amplasat pe malul mării dispune de un foișor din lemn de tip restaurant unde turiștii pot lua masa și se pot uita la televizor, și de trei bucătării comune. Cei care ajung pe Plaja Corbu își pot parca gratuit mașina, tariful parcării fiind inclus în prețul camerei.

Pentru a-și petrece zilele libere aici, românii trebuie să scoată din buzunare între 265 de lei și 300 de lei pe noapte. Prețurile scad până la 200 de lei în cazul în care turiștii rămân peste trei nopți.

(Click pentru a mări)

FOTO: Google Maps

Plaja Corbu se află pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, motiv pentru care turiștii trebuie să plătească accesul aici. Iată, tarifele afișate de Primăria Corbu:

Permisul de acces în rezervație pentru turiști este de:

– 5 lei/persoană/zi;
– 15 lei/persoană/săptămână,

30 lei/persoană/an,
gratuit pentru pensionari.

FOTO: Primăria Corbu

Permisul de acces pentru autovehicule este de:

10 lei/autovehicul/zi;
100 lei autovehicul/an.

4. Plaja Vadu

Pentru a ajunge la Plaja Vadu turiștii trebuie să parcurgă drumul Constanța – Mamaia – Năvodari – Corbu. Odată ieșiți din localitatea Corbu, ei trebuie să se îndrepte spre Vadu, să treacă pe lângă fosta Întrepindere de Metale Rare și să urmeze un drum de pământ până la destinație.

Accesul în zonă poate să devină mai dificil în cazul în care a plouat recent.

FOTO: YouTube

Odată ajunși aici, turiștii pot sta la cort sau în rulotă și pot lua masa la o cherhana aflată pe plajă.

Având în vedere că zona este parte a Rezervației Biosferei Delta Dunării, turiștii trebuie să plătească o taxă de acces similară celei de la Plaja Corbu.

(Click pentru a mări)

FOTO: Google Maps

5. Mini-circuit: cetățile Histria, Argamum și Enisala și biserica îngropată Istria

Românii care vor să vadă în vacanță câteva dintre obiectivele turistice de la malul Mării Negre pot opta pentru un circuit alcătuit din vizite la cetățile Histria, Argamum și Enisala. Pe drum, aceștia se pot opri și la biserica îngropată Istria, unică din punct de vedere arhitectural.

Aceasta din urmă a fost construită în a doua jumătate a secolului XIX, pardoseala sa se află la un metru sub pământ, iar tavanul este susținut de șase trunchiuri de stejar.

FOTO: ziuaconstanta.ro

Pentru că nu are turle, cei care au construit-o au făcut o improvizație pentru amplificarea sunetelor, mai exact au încastrat în pereții lipsiți de picturi 52 de amfore descoperite în zona cetății Histria.

La 8 kilometri de Istria, pe malul lacului Sinoe, turiștii pot vizita ruinele cetății grecești Histria, considerată a fi cel mai vechi oraș de pe teritoriul României și întemeiată de către coloniștii veniți din Milet.

(Click pentru a mări)

FOTO: Google Earth

Cetatea Histria ocupa o suprafață de 60 de hectare în perioada apogeului. La ora actuală, ea se găsește pe Lista Patrimoniului European, iar vizitatorii pot admirata odată ajunși aici cinci dintre zidurile sale, edificii termale, temple grecești și zone de locuit.

FOTO: Adrian Stoicoviciu/Publimedia

Cetatea Argamum-Orgame, din comuna Jurilovca, se află la o distanță de circa 40 de kilometri de Histria, pe malul lacului Razim, și poate reprezenta următoarea oprire pe traseul mini-circuitului.

Recent, reprezentanții Consiliului Județean Tulcea (CJ Tulcea) au elaborat un proiect de hotărâre prin intermediul căruia se dorește amenajarea unor puncte de informare turistică, atât la Argamum, cât și la cetățile Enisala și Halmyris.

FOTO: Wikimedia Commons

Pentru a atrage mai mulți vizitatori, autoritățile doresc amplasarea unui punct de informare turistică, alături de o zonă expozițională, și a unor grupuri sanitare la ruinele cetății Argamum.

Pe lângă acestea, ei vor să amenajeze și o rampă din lemn care să vină în ajutorul persoanele cu dizabilități, dar și un loc de recreere pentru turiști.

FOTO: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto

Circuitul se poate încheia cu o vizită la ruinele fortăreței Enisala, care avea în trecut atât rol militar, cât și administrativ, și care este amplasată în comuna Sarichioi.

Arheologii au realizat cercetări aici încă din anul 1939 și au descoperit, printre altele, monede bizantine, genoveze, tătărești și turcești.

Potrivit proiectului de hotărâre al CJ Tulcea, la situl arheologic Enisala s-ar putea găsi pe viitor un punct de informare turistică, alături de o zonă expozițională a cărei sursă de energie ar urma să fie asigurată de panouri fotovoltaice. Se vor amenajarea și mai multe grupuri sanitare și a unui punct de observare în interiorul turnului de strajă.

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică