TOPUL joburilor unde înălțimea contează. Cât câștigă un model sau o stewardesă în România

Publicat: 12/08/2014, 18:35
Actualizat: 20/03/2019, 14:27

Meseria de model sau cea de stewardesă nu este pentru oricine. Standardele stricte de la recrutare nu reușesc să fie îndeplinite de majoritatea aspirantelor la aceste joburi. Dacă pentru o manechină înălțimea de 1,70 metri este considerată „mică” și trebuie dublată de trăsături ale chipului frumoase și de un corp subțire pentru ca o candidată să fie recrutată, în cazul anumitor joburi standardul de înălțime poate reprezenta o excepție. Aceasta este situația însoțitoarelor de bord. Ideal, înălțimea unei stewardese ar trebuie să fie între 1.75 m și 1.85 m, dar în practică se întâmplă ca suferi modifaceasta să fie și mai mică.

Standarde fizice trebuie să îndeplinească și persoanele care vizează poziția de gardă de corp. Înălțime de 1,70 metri, constituție fizică mai degrabă suplă decât robustă și o rezistență bună sunt doar câteva dintre cerințele solicitate de angajatorii din domeniul securității. Înălțimea este importantă și pentru românii care vor să aibă o carieră în Poliție sau în Jandarmerie. În cazul bărbaților înălțimea minimă trebuie să fie de 1,65 metri, iar în cazul femeilor de 1,60 metri.

Ce calități trebuie să ai pentru a deveni model

FEMEIA MODEL

O adolescentă sau o tânără care își dorește să devină model trebuie să aibă cel puțin o înălțime cuprinsă între 1,70 – 1,74 metri pentru a putea face o carieră în domeniu. La 1,70 metri, o tânără este considerată chiar „micuță” de către reprezentanții agențiilor de modelling, iar aceasta trebuie să aibă neapărat trăsături frumoase pentru a fi luată în considerare. Înălțimea ideală pentru un fotomodel este, potrivit reprezentanților din domeniul modei contactați de gândul, de 1,80 – 1,85 metri.

Înălțimea potrivită nu este însă de ajuns. Tinerele trebuie să dea dovadă și de o simetrie a feței și trebuie să aibă un nas frumos, fin. Greutatea este și ea extrem de importantă. Ea diferă de statura fiecărei persoane și trebuie să respecte un anumit raport înălțime/greutate. Spre exemplu, la 1,70 metri un model trebuie să aibă 48 de kilograme, spun cei din industria modei.

„Nu agențiile de modelling sunt cele care au aceste exigențe, ci clienții”, explică pentru gândul Eva Neagoe, reprezentantă a agenției One Models. „E o meserie pe care nu poți să o faci foarte multe timp. Trebuie să ai grijă de tine”, adaugă ea.

FOTO: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto

Un alt criteriu pe care trebuie să îl respecte româncele care vor să urmeze o astfel de carieră este legat de dimensiunea șoldului. O circumferință a țoldurilor de 90 cm este ideală, având în vedere că prototipurile hainelor sunt făcute pe această măsură.

Vârsta de la care o tânără poate începe să facă primii pași în lumea modei a scăzut ajungând în ultimii ani la 13 ani. „Vârsta a scăzut foarte mult pentru că fetele în ziua de azi nu prea mai au răbdare, vor totul repede. La 13 ani vor să cucereasă lumea”, ne explică Neagoe. Acesta nu este însă un avantaj pentru multe dintre ele având în vedere că la o vârstă atât de fragedă încă mai au trăsături de copil, iar talia nu este bine definită.

„La 15 – 16 ani sunt pregătite să plece în străinătate, dar depinde de personalitatea lor, de educația pe care o au”, adaugă reprezentanta agenției de modelling.

FOTO: Publimedia/Mediafax Foto

Modelele trebuie să aibă, totodată, o piele cât mai deschisă la culoare și trebuie să evite expunerea la soare. Manichiura îngrijită, dar naturală, sprâncenele îngrijite, dar nu extrem de subțiri, și părul lung, natural sunt alte atuuri.

„Din păcate în România există șablonul 90-60-90, vopsită, cu unghii false și buze umflate. Acelea nu sunt modele”, subliniază Eva Neagoe.

BĂRBATUL MODEL

Tinerii din România care „vânează” o carieră ca model trebuie să aibă cel puțin 16 – 17 ani și să fie înalți. Corpul lor trebuie să fie tonifiat, armonios dezvoltat.

Trăsăturile feței sunt și ele importante. Spre exemplu, o linie a maxilarului frumoasă poate reprezenta un avantaj.

FOTO: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto

Atât femeile, cât și bărbații care vor să intre în lumea modei trebuie să cunoască o limbă străină, de cele mai multe ori fiind vorba despre limba engleză. Există și modele care vorbesc limba franceză sau germana.

„Nici nu avem curaj să le căutăm contracte în străinătate dacă nu știu engleza”, ne explică Eva Neagoe.

Cât câștigă un model în România și în străinătate

Tinerii care lucrează ca modele în țară nu câștigă foarte mult. „Nu știu dacă se pot întreține. Bugetele sunt la pământ”, spune reprezentanta One Models, adăugând că pentru o defilare pe catwalk un model poate câștiga între 200 și 400 de lei. În străinătate, poți câștiga 300 de euro pentru o defilare.

Cele mai mari sume de bani le poți obține, nu din apariția pe copertele revistelor, ci din campaniile de imagine. De asemenea, poți câștiga între 200 – 300 de euro pe zi la un showroom, unde un model trebuie să se îmbrace în diferite ținute pentru clienți.

După prima plecare din țară, o tânără se poate întoarce acasă cu 1.000 – 2.000 de euro, în timp ce un model care ajunge la Paris, locul unde se adună doar cele mai frumoase tinere din domeniu, se poate întoarce în România cu mai mult de 4.000 de euro după o lună de muncă, potrivit sursei citate de gândul.

Înălțimea, criteriu eliminatoriu și la recrutarea stewardeselor

Limita minimă a înălțimii pe care trebuie să o aibă însoțitorii de bord este, în general, de 1,58 metri. Aceasta variază însă de la o companie la alta.

– Wizz Air: 1,65 metri

– Lufthansa: 1,58 – 1,75 metri

– Swiss: 1,58 metri

FOTO: francophilia.com

– Qatar Airways: 2,12 metri stând pe vârfuri cu mâna ridicată

– KLM: cel mult 1,85 metri (fără tocuri)

– British Airways: 1,58 – 1,85 metri

– Etihad Airways: 2,1 metri stând pe vârfuri cu mâna ridicată (fără tocuri)

Acesta nu este însă singurul criteriu pe care trebuie să îl îndeplinească un candidat care se prezintă la interviu pentru un post de însoțitor de bord. Vârsta minimă la care te poți angaja ca stewardesă este de 18 -21 de ani, în funcție de companie. În România, persoanele care vor să se angajeze la Tarom își pot începe cariera de la 18 ani. În cazul Blue Air, însoțitoarele de zbor trebuie să aibă cel puțin 21 de ani.

FOTO: ninemsn.com.au

Vârsta maximă de angajare ca stewardesă este, în general, de circa 40 de ani.

De asemenea, o persoană care vrea să devină însoțitor de bord, dar are probleme cu vedere, trebuie să se încadreze în intervalul +/-4 – +/-5 dioptrii, dacă vrea să fie recrutată. Altfel, pică automat examenul medical.

Citiți mai multe despre procesul de recrutare al stewardeselor AICI

Ce salarii pot câștiga stewardesele

Salariul unei însoțitoare de bord pot varia de la 1.000 de euro la 4.500 de euro. Spre exemplu, o stewardesă care lucrează pentru Tarom sau pentru Wizz Air primește un salariu de cel mult 4.400 de lei pe lună (echivalentul a 1.000 de euro), potrivit informațiilor existente pe piață.

Tinerele fără experiență mare, abia ieșite de pe băncile școlii, au însă un salariu lunar de 2.650 de lei – 3.090 de lei (echivalentrul a cel mult 700 de euro).

Însoțitorii de bord care lucrează pentru Qatar Airways obțin lunar salariu care pornesc de la 1.000 de euro și pot ajunge și până la 2.000 de euro, în funcție de orele de zbor efectuate, potrivit unor informații obținute recent de gândul din partea unor surse din companie.

Tinerele stewardese de la Emirates câștigă aproximativ 1.700 de euro pe lună, la o medie de 80 de ore de zbor, la care se adaugă diurne, iar cele de la Alitalia câștigă între 13.250 de lei și 19.875 de lei (echivalentul a până la 4.500 de euro).

Cum ajungi gardă de corp în România

Pentru a ajunge gardă de corp, un bărbat trebuie să treacă de o testare psihologică și de un barem fizic. Înălțimea potrivită pentru această meserie este de 1,70 metri, dar nu este întotdeauna un criteriu definitoriu la angajare.

Candidatul perfect trebuie să aibă o constituție fizică mai degrabă suplă decât robustă, o experiență în teren de cinci ani și o rezistență foarte bună. De asemenea, un bărbat care își dorește să devină gardă de corp trebuie să știe diverse sporturi de contact pentru a se putea apăra.

„Trebuie să fie discret, să cunoască o limbă străină, să fie un bun conducător auto și să prevadă anumite situații în care poate să intre clientul”, a declarat pentru gândul Viorel Dumitru, inspector de securitate al BGS.

FOTO: Publimedia/Shutterstock

„Toată lumea consideră garda de corp un bătăuș. Nu are nicio legătură. Garda de corp anticipează situațiile periculoase sau se interpune între pericol și persoana în cauză”, ne mai explică el.

O gardă de corp desăvârșită trebuie să fie, totodată, un babysitter excelent și chiar un secretar bun, având în vedere că există posibilitatea ca acesta să fie pus în situația de a avea grijă de copiii beneficiarului sau chiar de a-i duce la școală sau la liceu, ne mai spune inspectorul de securitate.

Cunoștințele în domeniul, în special cele legate de regimul armelor și munițiilor, sunt și ele importante. Vârsta potrivită pentru a avea o astfel de meserie pornește de la 27 – 28 de ani și poate ajunge chiar și la 50 ani.

Salariile obținute de persoanele care au astfel de job-uri depind de misiunile care li se încredințează, mai exact de gradul de pericol în care este pus beneficiarul serviciilor lor.

Aproape 68.000 de bucureșteni lucrează în domeniul protecției și al gărzii

Statisticile oficiale prezentate la începutul lunii mai de gândul arată că aproape 68.000 de bucureșteni lucrează în domeniul protecției și al gărzii, numărul lor înregistrând pe parcursul lui 2013 o creștere semnificativă, de aproape 11%.

Nu este însă de mirare că în București există atât de mulți salariați care protejează diverse obiective, patrulează sau se ocupă de transportul banilor sau al altor obiecte de valoare. În Capitală există numeroși oameni de afaceri care îi angajează pentru protecție, sute de sucursale și agenții bancare se bazează pe serviciile lor de livrare a banilor cu mașini blindate, iar alte sute de magazine au nevoie de un profesionist care să asigure paza.

Meseria de bodyguard nu este populară doar în București, ci și în județe precum Ilfov sau Olt, fiind practicată în aceste regiuni de peste 11.700 de români.

Printre cei mai mari angajatori de profil se numără companii precum BGS, G4S sau Scorseze International Security. Doar una dintre diviziile BGS are, spre exemplu, peste 2.800 de angajați și a realizat, în 2012, afaceri de 25,9 milioane de euro, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finanțelor publice (MFP).

Înălțimea potrivită pentru un polițist, redusă

Dacă până nu de mult tinerii români care voiau să urmeze cursurile Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” sau pe cele ale Școlii militare de suofițeni jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” pentru a pune bazele unei viitoare cariere în domeniu trebuiau să aibă o înălțime de 1.70 metri (bărbați), respectiv de 1, 65 metri (femei), recent reglementările au fost modificate.

FOTO: Silviu Matei/Mediafax Foto

Criteriul de selecție nu a fost eliminat, ci a fost transformat într-unul mai accesibil. Astfel, un tânăr care își dorește să devină polițist trebuie să aibă o înălțime minimă de 1,65 metri. În cazul femeilor, înălțimea limită a fost redusă cu 5 cm la 1,60 metri.

Cât câștigă ofițerii și agenții de poliție din România

Spre finalul anului trecut, un ofițer care lucra pentru Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) și avea o funcție de comandă putea câștiga un salariu mai mic decât un funcționar public care lucra pentru aceeași instituție.

Salariul net al acestor angajați era cuprins între 2.506 lei și 9.335 lei, în timp ce în cazul funcționarilor care lucrau în cadrul IGPR salariu net pornea de la 4.559 lei și putea să ajungă până la 9.437 de lei.

De asemenea, ofițerii de poliție care nu aveau funcții cu comandă în cadrul IGPR câștigau între 1.117 lei și 4.720 de lei, iar cei din cadrul DRPCIV între 1.297 de lei și 5.867 de lei.

Agenții de poliție, care nu aveau funcții cu comandă, din cadrul IGPR obțineau și ei lunar un salariu net care varia între 1.078 de lei și 3.126 de lei, iar restul personalului contractual între 797 de lei și 2.430 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”