UE, SUA, China și zeci de națiuni partenere asumă angajamente clare de evitare a riscurilor generate de sistemele de inteligență artificială

UE, SUA, China și zeci de națiuni partenere asumă angajamente clare de evitare a riscurilor generate de sistemele de inteligență artificială
Publicat: 01/11/2023, 16:49

Uniunea Europeană, Statele Unite, China, Marea Britanie și zeci de țări partenere au pledat, miercuri, cu ocazia unei reuniuni desfășurate la Londra, pentru stabilirea unor standarde clare de siguranță în dezvoltarea și utilizarea tehnologiilor de inteligență artificială.

”Inteligența artificială prezintă oportunități enorme la nivel mondial, având potențialul de transformare și optimizare a bunăstării umane, a păcii și prosperității. Pentru a realiza aceste lucruri, afirmăm că, pentru binele tuturor, sistemele de inteligență artificială trebuie concepute, dezvoltate, implementate și utilizate în moduri care să fie sigure, centrate pe oameni, de încredere și responsabile”, arată Declarația Summitului desfășurat în Bletchley, la periferia Londrei.

Liderii participanți au salutat eforturile comunității internaționale de a coopera în domeniul inteligenței artificiale pentru a promova creșterea economică integrantă, dezvoltarea sustenabilă și inovarea, prin respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, prin stimularea încrederii publice în sistemele de inteligență artificială și în atingerea potențialului deplin al acestora.

”Sisteme de inteligență artificială sunt implementate deja în diverse domenii ale vieții de zi cu zi, inclusiv în locuințe, la locurile de muncă, în transporturi, educație, sănătate, accesibilitate și justiție, iar utilizarea probabil se va intensifica. Recunoaștem că acesta este un moment unic pentru a acționa și a afirma necesitatea dezvoltării în siguranță a sistemelor de inteligență artificială, pentru oportunități de transformare în scopuri bune și pentru toată lumea, într-o manieră integrantă în țările noastre și pe plan mondial”, subliniază Declarația, semnată de lideri din Uniunea Europeană, din Franța, Germania, Spania, Statele Unite, Marea Britanie, China, Elveția, Israel, Australia, Turcia, Japonia, Coreea de Sud și din alte zeci de țări.

Liderii avertizează că tehnologiile care utilizează inteligența artificială generează și ”riscuri semnificative”, evidențiind importanța protejării drepturilor omului, a transparenței, a datelor private, prin crearea de reglementări specifice.

”Trebuie identificate riscurile de securitate și crearea unui sistem științific, bazat pe date și dovezi, pentru înțelegerea riscurilor, pe măsură ce capabilitățile se dezvoltă, în contextul unei abordări globale mai ample de înțelegere a impactului sistemelor de inteligență artificială în societăți”, subliniază liderii participanți, cerând elaborarea unor politici naționale specifice pentru abordarea riscurilor.

Rishi Sunak: ”Este o realizare fundamentală”

”Este o realizare fundamentală faptul că cele mai puternice națiuni din domeniul inteligenței artificiale sunt de acord asupra urgenței de a înțelege riscurile asociate acestor tehnologii, pentru a contribui la asigurarea viitorului pe termen lung, al copiilor și nepoților noștri”, a declarat premierul britanic, Rishi Sunak, conform unui comunicat postat pe site-ul Guvernului de la Londra.

Președintele SUA, Joseph Biden, a emis, luni, o ordonanță executivă care prevede noi standarde în domeniul inteligenței artificiale, impunându-le companiilor tehnologice să prezinte rezultatele testelor privind reziliența în fața riscurilor.

Foto: Profimedia

Citește și:

Camera Reprezentanților vrea să interzică achizițiile de drone chineze de către agențiile guvernamentale din SUA

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Care sunt, de fapt, granițele Moldovei? Discuția are o „istorie” de peste cinci veacuri
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii