Joe Biden impune noi standarde în domeniul inteligenței artificiale / Companiile tehnologice, obligate să prezinte rezultatele testelor de risc

Joe Biden impune noi standarde în domeniul inteligenței artificiale / Companiile tehnologice, obligate să prezinte rezultatele testelor de risc
Publicat: 30/10/2023, 16:12
Actualizat: 30/10/2023, 16:19

Președintele Statelor Unite, Joseph Biden, a emis, luni, o ordonanță executivă care prevede noi standarde în domeniul inteligenței artificiale, impunându-le companiilor tehnologice să prezinte rezultatele testelor privind reziliența în fața riscurilor.

”Astăzi, președintele a emis o ordonanță executivă pentru a se asigura că America deschide drumul în menținerea angajamentelor și în gestionarea riscurilor inteligenței artificiale. Ordonanța executivă stabilește noi standarde pentru siguranța sistemelor de inteligență artificială, pentru securitate, pentru protejarea sferei private a americanilor, avansarea echității și a drepturilor civice, pentru apărarea consumatorilor și a angajaților, promovarea inovării și a competiției, precum și pentru avansarea rolului de conducere al SUA în lume (…)”, anunță Președinția SUA, într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

Noua ordonanță prezidențială le impune companiilor care dezvoltă sisteme puternice de inteligență artificială să transmită rezultatele testelor și informații esențiale agențiilor guvernamentale americane.

”Ordinul le va cere companiilor care dezvoltă sisteme ce generează riscuri grave în materie de securitate națională, de securitate economică, securitate medicală și siguranță să înștiințeze agențiile guvernamentale federale când dezvoltă sistemele (…). Aceste măsuri vor asigura că sistemele de inteligență artificială sunt sigure și de încredere înainte de a fi făcute publice de către companii”, precizează Casa Albă.

Ordinul prezidențial impune noi standarde și în privința ”materialelor biologice periculoase”, stabilind condiții suplimentare pentru gestionarea riscurilor generate de inteligența artificială. În plus, sunt prevăzute măsuri pentru ”utilizarea responsabilă a sistemelor de inteligență artificială în dezvoltarea medicamentelor”.

Președintele Biden este preocupat de faptul că sistemele de inteligență artificială pot extrage și pot exploata ușor datele de identificare ale persoanelor, astfel că cere Congresului SUA să adopte măsuri legislative pentru protejarea vieții private, în special în cazul copiilor.

Ordinul executiv prevede și acțiuni pentru protejarea angajaților din domeniul inteligenței artificiale. ”Trebuie dezvoltate principii și cele mai bune practici pentru atenuarea efectelor negative și maximizarea beneficiilor angajaților din domeniul inteligenței artificiale, prin abordarea problemelor generate asupra locurilor de muncă, asupra standardelor de muncă, prin măsuri de asigurare a egalității, sănătății, siguranței și colectării datelor. (…) Practicile au rolul de a evita situații în care angajatorii au oferi compensații mici angajaților, ar evalua incorect aplicațiile pentru locuri de muncă și ar împiedica abilitățile angajaților de organizare”, subliniază Casa Albă.

Foto: Profimedia

Citește și:

Economia Germaniei a scăzut cu doar 0,1%, iar tendințele indică relansarea activităților

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Lando Norris a obținut prima victorie din carieră în Formula 1. Pilotul britanic l-a învins...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Șoferii cu mașini pe benzină vor plăti mai mult. Decizie în România, în a doua...
Codrin Ștefănescu, mărturii șocante. Și-a organizat înmormântarea, pas cu pas
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care forță naturală doboară orice copac?