Un sucevean a obținut reducerea dobânzii pentru un credit de 200.000 euro. Banca a fost amendată de Protecția Consumatorilor

Un sucevean a obținut reducerea dobânzii pentru un credit de 200.000 euro. Banca a fost amendată de Protecția Consumatorilor
Publicat: 23/10/2013, 13:17
Actualizat: 30/01/2014, 07:26

Un sucevean care s-a adresat Protecției Consumatorului, reclamând dobânzile prea mari calculate de bancă pentru un credit de 200.000 de euro, a obținut reducerea dobânzii, totodată unitatea bancară fiind amendată cu 5.000 de lei, transmite corespondentul Mediafax.

Comisarul-șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Suceava, Vasile Latiș, a declarat, marți, corespondentului Mediafax că un sucevean care la sfârșitul lunii noiembrie 2007 a contractat de la BCR un credit de 200.000 de euro s-a adresat, în octombrie 2010, CJPC Suceava, reclamând modul de calcul a dobânzii.

Reclamația a fost verificată de un comisar al CJPC Suceava, care a constatat că este întemeiată și a dispus sancționarea unității bancare cu 5.000 de lei și recalcularea sumelor conform EURIBOR la șase luni plus 1,5 puncte procentuale.

Latiș a mai spus că banca a contestat în instanță procesul-verbal, iar instanța a dat dreptate consumatorului, validând procesul-verbal întocmit de comisarul CJPC Suceava prin care s-a stabilit că dobânda trebuie calculată în funcție de EURIBOR. Totodată, instanța a stabilit și că modificarea trebuie transpusă printr-un act adițional.

Potrivit procesului-verbal încheiat de CJPC Suceava, banca a stipulat în actul adițional că dobânda variabilă, în funcție de EURIBOR la șase luni, este prestabilită la 9,512%, la care se mai adaugă marja de 1,5 puncte procentuale, ceea ce face ca dobânda pe care este obligat să o plătească clientul este de 11,012%, iar CJPC a dispus ca banca să încheie un nou act adițional prin care dobânda să fie calculată după formula EURIBOR la șase luni plus 1,5 puncte procentuale.

În prezent, rata EURIBOR la șase luni este de 0,34%. EURIBOR este dobânda de referință pe piața interbancară la finanțarea în euro.

După rămânerea definitivă a deciziei instanței, CJPC Suceava a somat banca să plătească amenda de 5.000 de lei până în data de 16 octombrie 2013, iar până în 21 octombrie să modifice actul adițional și să restituie banii încasați în plus începând cu noiembrie 2010.

Vasile Latiș a mai declarat că instituția a primit, luni, din partea Direcției Juridice-Biroul Litigii din cadrul băncii respective o adresă prin care se specifică faptul că s-a achitat amenda de 5.000 de lei și că urmează să încheie cu clientul un act adițional cu noua dobândă.

„În urma acestui act adițional va fi operată modificarea în sistemul informatic al băncii, urmând să fie recalculate sumele datorate conform noului procent de dobândă, urmând să fie restituite clientului sumele ce vor rezulta ca fiind achitate în plus față de sumele datorate de acesta”, a spus Latiș, care a precizat că sumele vor fi restituite în contul clientului.
El a mai spus că după punerea în aplicare a dispozițiilor instanței, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Suceava va fi informat de bancă, printr-o altă adresă, privind măsurile luate.

Latiș a menționat că CJPC Suceava a câștigat sau are pe rol mai multe acțiuni de acest gen.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Sebastian Bălășescu, primul proprietar român de Rolls Royce Spectre. Poartă două ceasuri, ca Maradona
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...