Vești bune de la BNR: Cursul a coborât la 4,3958 lei/euro, un nou minim al ultimelor 10 luni

Vești bune de la BNR: Cursul a coborât la 4,3958 lei/euro, un nou minim al ultimelor 10 luni
Publicat: 27/05/2014, 14:27
Actualizat: 20/03/2019, 16:55

BNR nu a mai anunțat un curs mai redus decât cel de marți începând din 30 iulie 2013, când rata de referință a fost de 4,3907 lei/euro.
Pentru dolarul american, BNR a publicat marți un curs de 3,2206 lei/dolar, în coborâre cu un ban.

Francul elvețian este cotat de banca centrală la 3,5972 lei, în coborâre cu 1,4 bani, la cel mai redus nivel din ultimele 6 luni și jumătate. În 7 noiembrie 2013, referința francului a fost de 3,5945 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar și leu/franc elvețian sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și cotațiile de schimb euro/dolar și euro/franc elvețian.

Cursul de schimb leu/euro a deschis ședința la 4,4030 unități, aproape de ultimele cotații de luni, de 4,4020 – 4,4025 lei/euro.

Ulterior, rata de schimb a coborât sub 4,4 lei/euro pentru prima dată în ultimele zece luni, în cadrul unor tranzacții cu volume din ce în ce mai ridicate. Cel mai redus nivel tranzacționat a fost de 4,3840 lei/euro și a fost stabilit în jurul orei 10:30, iar potrivit dealerilor până la acel moment în piață au fost realizate aproape 100 de tranzacții.

După ce a fost atins minimul, în piață au fost plasate mai multe ordine de cumpărare de euro, care au început să tempereze aprecierea leului, iar dealerii că în acel moment BNR a început să intervină indirect în piață, pentru a încetini întărirea monedei naționale.

Astfel, în următoarele două ore și jumătate au fost realizate încă aproape 90 de tranzacții, iar cursul s-a întors treptat spre 4,4 lei/euro.
Cu puțin timp înaintea orei 13:00, când BNR anunță cursul de referință, euro era cotat pe piața interbancară la 4,3950 – 4,3980 lei, în coborâre cu circa 0,23% față de nivelurile de la finele zilei de luni.

Potrivit analiștilor citați de Bloomberg, întãrirea leului a fost determinatã în principal de decizia agenției Standard & Poor’s de a îmbunătăți ratingul României în categoria investment grade, recomandată investițiilor pe termen lung.

„Una dintre cele mai liniștite ședințe din acest an s-a desfășurat ieri (luni – n.r.) cu leul întărindu-se până aproape de 4,40 lei/euro, în linie cu anticiparea noastră pentru un avans al leului pe fondul rezultatului puternic obținut de guvernanții socialiști la alegerile pentru Parlamentul European. Totuși, credem că in jurul pragului de 4,40 lei/euro potențialul pentru intervenții valutare crește, așa cum sugerează creșterea volumelor care a însoțit avansul leului săptamâna trecută. Iar luând în calcul tiparul din trecut și comentariile BNR ce indică faptul că Banca nu crede că sunt suficiente motive fundamentale pentru câștiguri suplimentare ale leului, continuăm să credem că leul are un potențial limitat de întărire dincolo de 4,40 lei/euro”, notează analiștii ING Bank într-o notă transmisă marți.

În regiune, forintul se depreciază marți cu 0,4%, iar zlotul polonez stagnează față de euro.

Ratele medii ale dobânzilor practicate marți dimineață de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) și plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au coborât ușor, la 2,13% – 2,63% pe an, de la nivelurile de luni, de 2,16% – 2,66% pe an.

Dobânzile continuă să fie mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 3,5% pe an, și mai ridicate decât dobânda practicată de banca centrală la facilitatea de depozit, de 0,5% pe an.

Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână au scăzut marți dimineață la 2,10% – 2,60% pe an, de la 2,14% – 2,64% pe an.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadență la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt și mediu, a coborât la 2,71% pe an, față de 2,73% pe an în ședința anterioară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cui va preda Warren Buffett imperiul de 400 de miliarde de dolari?