ZF lansează proiectul „România 5%”

ZF lansează proiectul „România 5%
Publicat: 14/10/2014, 10:44

Convergența cu Occidentul, acum ori niciodată * Viitorul României ca țară este sub semnul întrebării dacă degradarea continuă * Nu putem deveni asistații Europei, o anexă secundară de consum a Occidentului * Prin acțiuni de creștere a competitivității trebuie să creștem PIB/capita și să creștem valoarea adăugată rămasă în țară.

Ziarul Financiar a dat startul proiectului „România 5% creștere economică”, prin care mobilizează clasa de business autohtonă – antreprenori și companii private – pentru a crea o platformă de relansare economică a României.

La 25 de ani de la Revoluție, Româ­nia nu-și poate permite să rateze convergența cu Occidentul. Dacă vom ră­mâ­ne în mlaștina unei creșteri economice mediocre sau chiar în recesiune, dacă degradarea va continua, viitorul Româ­niei ca țară este sub semnul întrebării.

Cu 7.000 de euro PIB per capita, față de 35.000 de euro PIB per capita mediu în vestul Europei, și o creștere estimată astăzi la doar 2,2% pentru 2014 și 2,4% pentru 2015, se pune tot mai mult problema dacă convergența Ro­mâniei cu Occidentul se va realiza vreodată sau niciodată.

Evoluția structurală a economiei ne-a adus astăzi în situația de a fi un simplu furnizor de forță de muncă necalificată: un milion de salariați din cei cinci milioane sunt plătiți cu salariul minim, iar din cele zece milioane de persoane apte de muncă, doar jumătate sunt salariate.

Resursele naturale sunt exportate sub formă brută, iar amprenta investiți­ilor străine în dezvoltarea economică locală este insuficientă. În TOP 100 exportatori sunt doar două companii cu capital local, iar 60% din cifra de afaceri a tuturor companiilor din Ro­mânia sunt deținute de companii străine.

Gradul de urbanizare al popu­lației este de 52%, neschimbat din 1990 până în prezent.

Căderea sistemului de edu­cație și a celui de sănătate alungă românii din România, iar pe cei care rămân îi transformă într-o masă de oameni dependenți de exterior, de baronii locali sau de politicieni. Obiectivul proiectului este crearea unei platforme care să genereze o strategie coerentă de creștere pentru a asigura convergența economiei românești cu Occidentul și trecerea la euro în 2019. Este ultima șansă. Altfel, riscul dezintegrării economice, sociale și politice devine tot mai mare.

Prin acțiuni de creștere a competitivității, de atragere și alocare eficientă a capitalului și de refacere a resursei umane, acest program va duce la creșterea PIB per capita și la creșterea valorii adăugate rămase în România.

Programul va include cinci secțiuni: Acțiuni de guvernanță, Capital, Re­surse umane, Fiscalitate și Antre­pre­noriat.

Proiectul a debutat printr-o sesiune ZF Expert – „România 5%”, care a avut loc la începutul acestei luni, la care au fost invitați antreprenori, econo­miști, specialiști în fiscalitate și bancheri pentru a da startul unui plan de refacere a încrederii în economia românească. Măcinată de mediocritatea administrației, economia românească este prinsă într-o mlaștină în ultimii cinci ani, cu creșteri economice anemice, care ne îndepărtează tot mai mult de speranța ca vreodată să ajungem din urmă Occidentul. Ce șanse sunt să putem avea o creștere de cel puțin 10 ani de 5%, de unde trebuie plecat și ce măsuri s-ar putea lua astfel încât procesul de convergență reală față de Occident să nu mai fie o himeră? Acestea au fost întrebările adresate celor zece oameni de business din România prezenți la dezbaterea ZF Expert „România 5%”, care a avut loc la începutul acestei luni la sediul Ziarului Financiar.

Economiștii Aurelian Dochia, Valentin Lazea (economist-șef la Banca Națională), Radu Crăciun (economist-șef la BCR), Ionuț Dumitru (economist-șef la Raiffeisen Bank și președinte al Consiliului Fiscal) au fost față în față cu antreprenorii Dan Șucu (Mobexpert), Adrian Mihai (FAN Courier), Mihnea Șerbănescu (DTZ Echinox, firmă de imobiliare), Octavian Pantiș (TMI România, firmă de resurse umane), bancherul Mihai Bogza (președinte al Bancpost, președinte al Consiliului Investitorilor Străini) și expertul în fiscalitate Ionuț Simion (partener al PwC). Iar dezbaterea s-a focalizat pe posibilitatea reală a atingerii unui asemenea prag minim de creștere economică. Antreprenorii, cu încrederea provenită din depășirea zilnică a dificultăților din businessul real, au marșat imediat la această idee. Economiștii și-au manifestat oarecare rezerve pentru posibilitatea atingerii unui astfel de prag. Însă concluzia generală a fost că România are nevoie de o asemenea țintă, chiar dacă în ultimii ani a fost o inflație de planuri și măsuri de relansare. Testul va fi posibilitatea aplicării măsurilor care vor fi incluse până la urmă în planul de creștere economică de 5%. Aici va fi rolul Ziarului Financiar, care, odată ce va stabili împreună cu clasa antreprenorială și clasa de business din România ce ar trebui făcut pentru ca economia să fie împinsă dincolo de pragul de creștere de 5%, își va asuma rolul de portavoce și de monitorizare a punerii în practică a acestui plan. Ziarul Financiar va continua dezbaterile pe tema „România 5%”, detaliat pe secțiunile: guvernanță corporatistă, capital, resurse umane, fiscalitate și antreprenoriat. Prima schimbare în planul propus de ZF a fost făcută la sugestia invitaților de la ZF Expert „România 5%”, și anume introducerea secțiunii antreprenoriat. Programul va fi completat de ideile de relansare a economiei pe care Ziarul Financiar le-a primit ca răspuns la un chestionar trimis către cei mai importanți 1.000 de oameni din businessul românesc, care vor apărea în anuarul „Who”s Who in Business”.

Vezi declarațiile analiștilor economici pe zf.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
George Simon a devenit tată pentru prima dată. Liderul AUR este în culmea fericirii: ”M-ai...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...