EXCLUSIV VIDEO | FNGCIMM, partener al programului Invest EU: “Obiectivul este să degrevăm bugetul de stat”

Publicat: 27/06/2023, 21:00
Actualizat: 28/06/2023, 01:20

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) a încheiat evaluarea națională, derulată pe parcursul a aproape doi ani, și debutul unui proces complex de verificare la nivelul Comisiei Europene pentru a deveni partener al programului Invest EU. România ar putea să acceseze instrumentele financiare comunitare, degrevând astfel bugetul de stat.

Evaluarea națională a fost realizată de experți în domeniul financiar.

“Noi am terminat prima etapă și cea mai importantă. Am fost evaluați de un consorțiu, KPMG România cu KPMG Luxemburg, pe programul Invest EU. Practic, am făcut această evaluare națională pentru a deveni partener al Comisiei Europene pe programul Invest EU.

Pe scurt, să înlocuim garanția nume și cont stat cu garanție europeană indirectă, astfel încât să degrevăm – cum am mai spus, cum a fost obiectivul meu principal de când am preluat în 2020 conducerea fondului – bugetul de stat și să devenim o instituție financiară care lucrează doar cu instrumente financiare bugetate de la Comisia Europeană”, a spus Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, la Gândul Financiar.

“A fost transmis în 21 iunie raportul de evaluare pe piloni”

O astfel de mutare ar face ca bugetul de stat să încurajeze investițiile publice și, bineînțeles, cheltuielile curente.

“Practic, în acest moment, a fost transmis, în 21 iunie, raportul de evaluare pe piloni, un an și jumătate  Fondul a fost evaluat, activitatea noastră a fost evaluată de cele două firme de consultanță, de audit, pe nouă piloni, de la prudențialitate, cunoaștere a clientelei, modul de elaborare, modul de analiză, contabilitate, management”, a completat Nancu.

Directorul general al FNGCIMM a explicat și care este scopul acestei evaluări.

“Deci sunt nouă piloni pe care au fost auditați și prezentați într-un raport de evaluare Comisiei Europene, pentru a asigura Comisia că acești bani sunt implementați de o instituție financiară care respectă toate regulile europene”, a mai spus Nancu.

Din cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene, 12 au depus astfel de rapoarte, România fiind a 13-a, iar în toamnă este posibilă parafarea acordului.

“Deja, noi am propus, împreună cu partenerii bancari – avem convenții de garantare cu tot sistemul financiar-bancar din România -, am propus noi produse pe care nu le mai aveam în portofoliu. Este vorba garanția de portofoliu agricultură sustenabilă, care practic va înlocui Agro IMM Invest, garanția plafonată de portofoliu health & medical, pe partea de sănătate, garanție pentru creditele destinate reabilitării termice a locuințelor individuale, complementare programului Noua casă, pentru persoane fizice, și garanția scale up. Sunt produse pe care noi nu le-am avut. Garanția plafonată și garanția portofoliu reprezintă practic aceste produse”, a completat directorul general al FNGCIMM.

“La această garanție, sperăm să obținem și un plafon de contra-garantare tot de la Comisia Europeană”

Altfel spus, FNGCIMM mandatează instituția financiară bancară ca, în momentul în care a acordat creditul, să acorde și garanția cu costuri zero, deoarece toate proiectele care se desfășoară prin acest program, Invest Eu, au costuri zero pentru întreprinzători.

“La această garanție noi sperăm să obținem și un plafon de contra-garantare tot de la Comisia Europeană, astfel încât să asigurăm finanțarea IMM-urilor din România”, a mai spus Nancu.

De altfel, obiectul declarat al lui Dumitru Nancu este ca FNGCIMM să fie prima instituție financiară din România care gestionează un astfel de program.

“Sperăm, așa cum am spus la ultima întâlnire pe care am avut-o la Atena, cu Asociația Europeană a Instituțiilor de Garantare, am discutat pe programul Invest EU și sperăm ca într-o lună să avem măcar câteva probleme rezolvate din raportul de evaluare. Adică deja suntem în linie dreaptă pe Invest EU.

Aici ar trebui să accelerăm ritmul de implementare. Săptămâna viitoare va pleca o echipă tehnică de la noi la Bruxelles, pentru a discuta cu specialiștii Comisiei Europene, care, mă rog, gestionează acest program și ne vom canaliza toate eforturile umane și intelectuale ca să fim prima instituție financiară din România care gestionează un astfel de program”, a adăugat Dumitru Nancu.

Despre Invest EU

Invest EU este un program al Uniunii Europene care are scopul de a sprijini investițiile în Europa, pentru a stimula creșterea economică și crearea de locuri de muncă și care este gestionat de Comisia Europeană în colaborare cu alte instituții financiare și de investiții.

Programul furnizează sprijin financiar și asistență tehnică pentru proiecte din diferite domenii, cum ar fi infrastructura, cercetarea și inovarea, întreprinderile mici și mijlocii, energia durabilă și dezvoltarea urbană.

  • Obținerea statutului de partener Invest EU aduce unei organizații avantaje legate de accesul la capital și la o gamă largă de instrumente financiare și asistență tehnică pentru susținerea proiectelor de investiții, pentru dezvoltarea de proiecte și inițiative cu impact economic și social semnificativ.
  • În același timp, organizațiile partenere Invest EU pot beneficia de avantajele unei rețele extinse de parteneri, care facilitează colaborări strategice și accesul la resurse și schimburi de bune practici, inclusiv sprijin tehnic și consultanță pentru evaluarea proiectelor, structurare financiară, gestionarea riscurilor și alte aspecte legate de investiții.

Nu în ultimul rând, partenerii Invest EU pot beneficia de promovare și vizibilitate sporită în cadrul Uniunii Europene și la nivel internațional, acest lucru contribuind la consolidarea imaginii organizației, la atragerea de noi oportunități de afaceri și la extinderea rețelei de contacte.

Interviul integral AICI:


CITEȘTE ȘI:

4.100 de lei, salariul mediu la Cluj, în 2022. IT-iștii au câștigat cu circa 50% mai mult

Criza despre care nu se vorbește (II). Închiderea mineritului din România, în cel mai nepotrivit moment. „Când noi am închis minele, cuprul era 1.200 de dolari pe tonă. Apoi a ajuns la 10.000”

EXCLUSIV VIDEO | Noi facilități prin programul de garantare IMM Invest Plus

EXCLUSIV VIDEO | Ce urmează după IMM Invest? Cum vede Dumitru Nancu “next level” în finanțarea și garantarea IMM-urilor

EXCLUSIV VIDEO | Bancheri din 48 de țări, la Palatul Victoria. Dumitru Nancu: ”Punem România pe harta instituțiilor financiare din Europa”

EXCLUSIV VIDEO | IMM Invest – un exemplu de bune practici la nivel european

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
E ilegal pentru cei cu CASA la CURTE. Nu poți face asta vecinului. Faci închisoare
Exclusiv. La 10 ani de la moartea lui Dinu Patriciu, familia se ceartă pe avere....
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Au trecut 505 ani de la moartea marelui Leonardo da Vinci. Moştenirea lui este încă...