EXCLUSIV VIDEO | Ce urmează după IMM Invest? Cum vede Dumitru Nancu “next level” în finanțarea și garantarea IMM-urilor

Publicat: 28/04/2023, 14:30
Actualizat: 28/04/2023, 15:06

Programul IMM Invest, prin care statul român acordă facilități de garantare pentru întreprinderile mici și mijlocii – creat încă din anul 2020, odată cu debutul pandemiei de COVID-19 și care a continuat și după declanșarea războiului din Ucraina -, a fost accesat de 70.000 de firme.

Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), consideră că programul IMM Invest, a ajuns la final de ciclu, și ar fi nevoie de un nou instrument financiar care acum să ajute la capitalizarea IMM-urilor.

Soluțiile financiare ar trebui să fie acum adaptate noilor condiții economice.

“IMM Invest – practic, anul acesta – sperăm să se încheie, el este din cauza războiului din Ucraina. Dacă se va opri războiul, se va încheia și programul IMM Invest, la 31 decembrie 2023. Dacă nu, se pare că el va continua, dar, repet, deja am atins un ciclu de patru ani de zile, deja intrăm în anul cinci, trebuie găsite soluții financiare mult mai adaptate la nivelul actual”, a spus, la Gândul Financiar, Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM.

”Furnizarea neîntreruptă a creditului pentru IMM-uri a contribuit semnificativ la atenuarea șocului”

Conform acestuia, creditul pentru IMM-uri a fost cel mai accesat program al fondului de garantare, deoarece a fost un adevărat “izvor pentru finanțarea companiilor” în plină criză COVID.

“Practic, la rata anuală de creștere a creditelor pentru IMM-uri în 2022, în Uniunea Europeană, România a fost pe primul loc, cu 25,5%. Ce însemnă asta? Practic, spre deosebire de criza din 2008, furnizarea neîntreruptă a creditului pentru IMM-uri, care reprezintă 98% din PIB-ul României, către economia reală a contribuit semnificativ la atenuarea șocului”, a precizat Dumitru Nancu.

Cea mai mare aparte a fondurilor obținute de IMM-uri a fost direcționată către continuarea activității, menținerea locurilor de muncă și producerea de valoare adăugată.

85% la sută din fondurile alocate pe IMM Invest până în prezent, așa cum v-am spus, au fost 70.000 de companii care au fost finanțate cu 55 de miliarde de lei, deci bani ai instituțiilor financiare bancare, iar garanția statului roman, prin FNGCIMM, este de 43 de miliarde de lei. Practic, 85% a fost pentru capitalul de lucru, unde intră plata datoriilor către stat, plata salariaților, dar ce nu se spune este plata furnizorilor. Deci, practic, IMM Invest, ca și capital de lucru, a reprezentat un credit furnizor pe lanț”, a explicat Dumitru Nancu.

2022, anul cu cea mai înaltă rată a creditelor pentru IMM-uri

Dumitru Nancu a precizat că stabilitatea programului IMM Invest și-a văzut efectele de multiplicare în economie, așa cum rezultă din datele Raportului de stabilitate financiară, publicat de Banca Națională a României, și a avut un nivel scăzut de intermedieri financiare.

“Aici trebuie să vedem stocul creditelor acordate IMM-urilor în funcție de mărime. În 2010, stocul creditelor acordate IMM-urilor era de 100 de miliarde. Am închis în 2022 cu 170 de miliarde. Am început programul IMM Invest cu una din șapte IMM-uri care era finanțată. Asta era marea problemă a mediului de afaceri, cei care produc și angajează 56% din forța de muncă, că,practic, nu puteau să se finanțeze Am început cu una din șapte și am închis 2022 cu una din două, adică din două IMM-uri, una este finanțată”, a exemplificat șeful FNGCIMM.

Tocmai de aceea, susține Dumitru Nancu, este momentul să se facă trecerea la nivelul superior.

“Trebuie să creăm un instrument financiar, pentru că trebuie să vedem – IMM-urile din România erau slab capitalizate, acum, prin această infuzie de capital, practic s-a rezolvat această problemă.

Sunt foarte multe firme – în 2020, în raportul ARB, erau 43%, acum, în ultimul raport de stabilitate financiară, s-a ajuns la 34% firme cu capitaluri negative -, firme care sunt în dificultate, care nu pot fi finanțate, nu pot fi creditate. Practic, tu ți-ai împrumutat jumătate din capitalurile proprii către terți, ceea ce înseamnă că acel business nu poate fi creditat.

Trebuie să gândim un astfel de instrument financiar, la fel cum a fost IMM Invest, cu o componentă de garantare, astfel încât aceste firme să se poată capitaliza”, a adăugat Dumitru Nancu.

Să creăm un instrument financiar astfel încât firmele să-și reîntregească – vorbim de firme cu capital românesc, până la urmă – pentru a putea fi solvabile și competitive pe piață. Este un instrument financiar pe care-l gândim în acest moment, cu cei din Ministerul de Finanțe, și sperăm ca, în noul program de guvernare, acest instrument de finanțare să fie și finanțat”, a explicat directorul general al FNGCIMM.

IMM Invest Plus, după un trimestru

În prezent, garantarea creditelor pentru IMM-uri se face printr-un program amplu, IMM Invest Plus, care are mai multe componente, printre care IMM Invest, ajuns exemplu de bune practici la nivel european.

“În acest moment, avem 5.000 de IMM-uri care au accesat acest program, valoarea creditelor se apropie de 9,5 miliarde de lei, iar valoarea garanției deja a trecut peste 60 la sută din plafonul garantat, vorbim de cele aprobate. În acest moment, din plafonul de 6,2 miliarde de lei, noi am aprobat 4,2 miliarde, deci mai rămân două miliarde.

După 2 mai, vom cere suplimentare. Avem deja patru miliarde de lei cheltuite și, în instituțiile financiare bancare, credite în analiză peste 3 miliarde, deci, practic, vom avea o rectificare pozitivă, ceea ce este un lucru foarte bun”, a mai spus Dumitru Nancu, la Gândul Financiar.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Omul de afaceri Horia Simu, achitat de ÎCCJ, după 6 ani, în al doilea dosar ”ANRP”. Avocat: ”Alte persoane au fost artizanii infracțiunii”

EXCLUSIV VIDEO | Senatorul Istvan Antal: ”Fără măsurile din energie, inflația nu mai era 16,4% în 2022, ci poate 30%”

EXCLUSIV VIDEO | Șanse mari să circulăm, în 2025, pe încă 40 de kilometri de autostradă, de la Pitești la Tigveni

EXCLUSIV| Șeful drumurilor are ”o strângere de inimă” când merge pe Valea Prahovei. ”Cu variantele ocolitoare, timpii de staționare vor fi mai scurți”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului