Prima pagină » Gândul Green » Conferința GÂNDUL „Recycle Now” – ediția a V-a

Conferința GÂNDUL „Recycle Now” – ediția a V-a

România a devenit o țară mult mai curată, odată cu implementarea Sistemului Garanție-Returnare, cel mai mare proiect de economie circulară din România. În același timp, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) are în desfășurare cel mai amplu program din acest an, Fabrici de Reciclare, care să sprijine economia circulară.

AFM, dar și Garda Națională de Mediu susțin proiecte de educație de mediu, singura măsură care poate duce la creșterea conștiinței ecologice la nivel national.

Acestea sunt doar câteva dintre concluziile celei de-a cincea conferințe Gândul Recycle Now la care au luat parte oficiali guvernamentali, autorități ale statului, dar și jucători din piața reciclării deșeurilor.

„Dacă la început discutăm despre zeci de locuri de muncă sau sute, astăzi deja putem să discutăm despre mii de locuri de muncă deja înființate și care au o legătură directă cu Sistemul Garanție-Returnare, fie că discutăm despre oamenii care lucrează în centrele de sortare și de numărare și sunt aici peste 100 în fiecare astfel de centru, fie că discutăm despre cei 1.100 de șoferi care în fiecare zi transport material reciclabil, fie că discutăm de sutele de angajați noi în companiile care produc sau importă aceste aparate de colectare automată, fie că ne referim la colectorii informali, discutăm despre mii de oameni care în fiecare zi pun o pâine pe masă datorită acestor măsuri bune pe care Ministerul Mediului –  minister care de obicei nu prea se ocupă cu locurile de muncă”, a afirmat în carul conferinței ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Pentru creșterea conștiinței ecologice la nivel national, Administrația Fondului de Mediu a finanțat  programul educațional Rangerii Juniori.

„Copiii cu vârste între 8 și 18 ani au putut să participe la tot felul de activități de conștientizare a ceea ce înseamnă protecția și protejarea mediului înconjurător”, a precizat președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Laurențiu Neculaescu.

Totodată, pentru sprijinirea economiei circulare, AFM va finanța, cu fonduri din PNRR, programul Fabrici de Reciclare. “În primul trimestru din 2025 se vor anunța câștigătorii”,  a anunțat președintele AFM.

Elaborarea Planului Național de Gestionare a Deșeurilor

România mai are nevoie de sisteme de colectare separată, de tratare și reciclare, iar Administrația Fondului pentru Mediu și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene sunt cele două instituții care vor asigura, în continuare, finanțarea proiectelor legate de managementul deșeurilor, a declarat consilierul de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Mihaela Frăsineanu.

De fiecare dată când particip la astfel de evenimente plec cu noi idei și, cumva, cu siguranța că se poate merge mai departe și că am identificat noi soluții, pentru că acesta este și motivul pentru care aceste evenimente se și întâmplă, pentru a identifica noi soluții, pentru a lega noi parteneriate, pentru a clarifica drumul pe care îl avem de străbătut pe mai departe.

Și una dintre aceste concluzii este legată de proiecte concrete, cum ar fi implementarea sistemului de colectare separată finanțat din PNRR. Există întârzieri, însă ceea ne dorim este să se întâmple lucrurile cât mai repede, pentru că România încă mai are nevoie de sisteme de colectare separată.

Al doilea proiect, foarte concret, este elaborarea Planului Național de Gestionare a Deșeurilor. Cred că știm cu toții că este o condiție favorizantă pentru finanțarea proiectelor din managementul deșeurilor prin actuala și viitoarea perioadă de finanțare PDD.

Acesta probabil că va fi puțin întârziat, însă este mai bine să se întârzie puțin și să existe un plan care să fie cu adevărat implementat, decât să facem un plan care să fie doar pe hârtie și după aceea să găsim suficient de multe scuze să nu-l implementăm, a arătat consilierul de stat Mihaela Frăsineanu.

„Progresul fantastic li se datorează românilor”

Reușita SGR a fost efidențiată și de Anca Marinescu, Corporate Affairs and Communication Manager la RetuRO.

„Au fost zece luni cu multe provocări, dar și cu o mare bucurie, bucuria de a vedea că se poate și în România să aderăm la economie circulară, că românii și-au dorit, atâta timp cât au avut la dispoziție o infrastructură de colectare facilă, să returneze ambalaje și ne uităm la ratele din ce în ce mai bune de colectare a acestor ambalaje de băuturi din ultimele luni, o rată de colectare de aproximativ 80% ceea ce este un progres fantastic”, a precizat Anca Marinescu.

Jucătorii din piață cer o colaborare mult mai mare la stabilirea modificărilor legislative.

Chiar dacă a evidențiat progrese în procesele de colectare și reciclare „sunt aspecte la care mai avem de lucrat”, precizat Geanin Șerban, președintele OIREP Ambalaje.

„Din punct de vedere al reciclării, pe anumite aspecte stăm mult mai bine decât în urmă cu câțiva ani și ați observat și astăzi absolut toți cei care au luat cuvântul au acceptat faptul că de la etapă la etapă, acest proces complex de colectare și, bineînțeles, de reciclare este pe un trend ascendent”, a afirmat președintele Asociației OIREP Ambalaje.

“Este foarte important întotdeauna să avem un dialog deschis între autorități și toți jucătorii din piață”

Iar dialogul dintre jucătorii din piață și autorități  impune „o colaborare mult mai mare în momentul în care se stabilesc modificări legislative”, după cum aprecia Geanin Șerban.

„Acest dialog a fost foarte binevenit, pentru că a punctat aspecte actuale și de perspectivă: îmbunătățirea cadrului legislativ, pe de o parte, aplicarea unor soluții de dezvoltare a infrastructurii de colectare și de reciclare din România și, nu în ultimul rând, aspecte de îmbunătățire a informării și conștientizării populației asupra mizelor ce privesc colectarea și reciclarea deșeurilor”, a punctat, la rândul său, Valentin  Negoiță, președintele Ecotic.

“Este foarte important întotdeauna să avem un dialog deschis între autorități și toți jucătorii din piață. Numai astfel se poate realiza, să spunem, în beneficiu mutual, pentru că trebuie realizată acea coerență între teorie și practică. Este foarte important ca autoritățile să înțeleagă necesitățile jucătorilor din piață și ale cetățenilor pentru a putea veni în sprijinul lor cu opțiuni și metode mult mai sustenabile pentru colectarea separată și pentru reciclare a acestor deșeuri”, a declarat Marius Porojan, CEO Greenpack.

Partenerii Conferinței Gândul Recycle Now, ediția a V-a, au fost Administrația Fondului pentru Mediu, RedPoint, RetuRO, PROFI, Green Pack.


CITEȘTE ȘI:

Jumătate din ambalajele alimentare din plastic ar putea fi eliminate. România s-a angajat să reducă poluarea până în 2050, potrivit GREEN Deal

Recycle Now | Anca Marinescu, RetuRO: „Dincolo de de atingerea țintelor, Sistemul de Garanție-Returnare are ca obiectiv SCHIMBAREA de mentalități”

Alexandra-Maria Bocșe, despre strategiile naționale pentru COMBATEREA schimbărilor climatice: „Toți suntem implicați în acest proces”

DEȘERTIFICAREA afectează sudul României, soluții propuse pentru salvarea agriculturii. Bocșe: „Poate în viitor putem cultiva smochini și măslini”

Mircea Fechet, ministrul Mediului, speaker la Conferința Green Report „Managementul deșeurilor: SGR funcțional în România”

Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o redacție de știri. Deși a terminat ... vezi toate articolele
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele
Mediafax
Se dau vouchere lunare pentru energie electrică. Cine beneficiază și cum se pot obține
Digi24
Ilie Bolojan anunță că vor fi două praguri de TVA. Ce măsuri are în vedere Guvernul privind accizele, băncile și jocurile de noroc
Cancan.ro
Vine URGIA peste România din nou: 11 județe vor fi devastate în următoarele ore. Avertisment ANM de ultimă oră
Prosport.ro
O mai ții minte pe Ada Nechita? Cum arată la 41 de ani una dintre cele mai frumoase handbaliste din istoria României
Adevarul
Monștrii din apele Prutului, între legendă și adevăr. Peștii uriași care i-au speriat până și pe scafandri
Mediafax
Ilie Bolojan anunță noi măsuri: TVA va fi pe două praguri, iar accizele la alcool şi combustibil vor crește
Click
Ce mănâncă grecii, de fapt, și care este secretul care ți-a fost ascuns până acum. Un patron de restaurant dezvăluie adevărul despre o vacanță perfectă în Grecia
Wowbiz
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Antena 3
Cum să folosești ChatGPT pentru a câștiga peste 5.000 de dolari pe lună
Digi24
Scandal la Casa Regală a Norvegiei: Fiul cel mare al prinţesei moştenitoare ar fi comis 23 de infracţiuni. Cele mai grave fapte
Cancan.ro
BREAKING | Florin Bușcan, un taximetrist de 37 de ani din Alexandria, a murit pe Autostrada A2 😢
Ce se întâmplă doctore
Brigitte Pastramă, de nerecunoscut după ce a dispărut din showbiz! Fosta lui Ilie Năstase a renunțat la acidul din buze și la extensii
observatornews.ro
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
StirileKanalD
Și-a ucis soția cu sânge rece, după care a plecat „zâmbind”. Victima își plimba fiul de doar 7 luni în momentul în care criminalul i-a luat viața
KanalD
Un avion s-a prăbușit în Franța, la scurt timp după decolare! Toți cei aflați la bord au murit
Ciao.ro
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Promotor.ro
Fără Rabla în 2025? Iată câteva mașini pe care ți le permiți și fără ajutor de la stat!
Descopera.ro
Binturongul: animalul din Asia care are un miros extrem de ciudat
Capital.ro
Cum arată Elena Udrea după anii petrecuți în închisoare. Fotografia care face valuri (FOTO)
A1
Nicușor Dan, surprins la cumpărături cu fiica sa într-un magazin din mall cu prețuri accesibile. Imaginea a devenit virală
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
VIDEO Dana Roba, dispusă să se mai împace cu fostul iubit, Beni? "Avem o relație foarte bună, iar dacă acum îl sun să vină să-mi aducă niște medicamente sau să mă ajute cu ceva, el vine și mă ajută!"
RadioImpuls
HOROSCOP 30 iunie 2025. O zodie înfruntă cea mai grea provocare a anului! Aceasta va trece prin momente cumplite și va vărsa lacrimi amare
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Bulă, știi să acorzi primul ajutor? – Da, doamna profesoară!
Descopera.ro
O echipă de astronomi, printre care și o româncă, a confirmat o nouă exoplanetă gigantică rară