De la raft în farfurie. Despre preferințele consumatorilor români pentru produse ecologice locale

De la raft în farfurie. Despre preferințele consumatorilor români pentru produse ecologice locale
Publicat: 04/11/2021, 10:35

Un număr din ce în ce mai mare de producători și consumatori nemulțumiți de sistemul de producție, prelucrare și distribuție pe scară largă a alimentelor sunt în căutarea unei alternative pentru restabilirea piețelor alimentare locale.  Rezultatele unei cercetări realizate în România au arătat că în jur de 65% dintre respondenți preferă alimentele produse local față de cele din alte surse naționale. Cu toate acestea, în jur de 70% din produsele alimentare de pe rafturile magazinelor din țara noastră provin din import.

În lucrarea Scutecele naţiunii şi hainele împăratului, Vintilă Mihăilescu (2013) remarca faptul că pentru cumpărător eticheta de ”produs local” are semnificația de valoare adăugată, căci ea – spune autorul – amintește de gustul natural, autentic, de aromele copilăriei, prezente adânc în inconștientul colectiv.

Luând în considerare asemănările considerabile dintre alimentelor ecologice și cele convenționale în ceea ce privește modul de ambalare, transportul și valabilitatea, promovarea unei agriculturi ecologice nu este suficientă pentru o dezvoltare durabilă. De aceea, alimentele ecologice produse local pot reprezenta o soluție în acest sens.

Produsele alimentare ecologice, considerate mai sigure și mai nutritive

În studii și în practică, adesea, producția alimentară obținută pe plan local a fost sugerată ca încadrându-se într-un model de consum durabil datorită unei serii de motive economice, sociale și de mediu.

Într-un sondaj în care respondenții britanici au fost întrebați de ce achiziționează alimente ecologice locale, cea mai comună motivație a fost că produsele alimentare ecologice erau considerate mai sigure și mai nutritive. Al doilea cel mai frecvent motiv a fost protecția mediului (de exemplu, în ceea ce privește deșeurile de ambalaje, mai puține îngrășăminte, scurtarea distanței de transport) și, în al treilea rând, motivul a fost sprijinirea economiei locale și a comunității, notează dr. Ruxandra Malina Petrescu-Mag pentru Infoclima.

Alte studii au sugerat că alimentele ecologice sunt consumate din dorința de a avea o dietă și un stil de viață sănătoase. Conform unui raport din 2018, dintre cetățenii europeni intervievați, români sunt cei mai mulți care au declarant că doresc să consume produse locale.

Ponderea respondenților care preferă să mănânce alimente produse local în anumite țări europene, în septembrie 2018 (albastru – acord; negru – dezacord; gri – nu știu)

Cu toate acestea, în mai 2021, un secretar de stat din Ministerul Agriculturii declara că în jur de 70% din produsele alimentare de pe rafturile magazinelor din România provin din import.

De unde am prefera să vină alimentele pe masa noastră?

Rezultatele unei cercetări realizate pe un eșantion de 424 de consumatori români au arătat 65% dintre respondenți preferă alimentele produse local față de cele din alte surse naționale. De asemenea, 77% din eșantion preferă alimentele din România față de cele din alte țări ale UE și 62% preferă produsele europene față de cele din restul lumii.

Această preferință a fost transpusă în comportamentul de cumpărare pentru produsele alimentare ecologice necertificate.

  • Astfel, două treimi dintre respondenți au consumat alimente ecologice de origine românească comparativ cu doar 3% care au cumpărat produse străine.
  • În ceea ce privește alimentele ecologice certificate, sondajul a arătat că un procent ridicat (50%) de respondenți nu au cunoștințe legate de sursa alimentelor lor.

Cu toate acestea, în conformitate cu preferința menționată mai sus, s-a observat că de trei ori mai mulți respondenți au consumat alimentele autohtone certificate comparativ cu alimente străine certificate.

În România, agricultura ecologică poate deveni o opțiune foarte atractivă

Ponderea relativ ridicată a respondenților indiferenți față de locul producției oferă șansa de a atrage mai mulți furnizori de alimente produse local, ”mai aproape de consumatori”. Cu toate acestea, o investigație mai profundă a motivelor lipsei de preferință se dovedește necesară. Aducerea laolaltă a preferințelor consumatorilor pentru ”alimentele locale” și ”alimentele ecologice” sub forma ”alimentelor ecologice locale” intensifică efectele benefice ale modelului de consum asupra mediului.

Rezultatele studiului avansează ideea că promovarea conceptului de localizare mai apropiată poate reprezenta o oportunitate neexplorată pentru oamenii de afaceri interesați de piața românească.

În România, agricultura ecologică poate deveni o opțiune foarte atractivă, atât pentru investitori, cât și pentru consumatori, datorită caracteristicilor specifice țării:

  • o suprafață agricolă mare de aproximativ 14,7 milioane de hectare;
  • condiții favorabile de mediu, cum ar fi cele climatice și pedologice;
  • reducerea poluării industriale; existența soiurilor locale și a activităților agricole tradiționale;
  • și existența unei mari părți din populație care locuiește în mediul rural.

Este necesar să se dezvolte și să se pună în aplicare noi abordări și practici care să ofere stimulente pentru consumul de alimente ecologice produse local. La rândul său, acest lucru necesită eforturi mai extinse și o implicare mai mare din partea celor care se dedică cercetării comportamentul consumatorului pentru a aprofunda înțelegerea relațiilor dintre localizarea producției și consumul de alimente ecologice.

Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Alimentul-minune care repară ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Gigi Becali, martor la tentativa de asasinat asupra lui Nuțu Cămătaru! Cine ar fi încercat...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Trecerea de la cutie manuală la cutie automată. Avantaje și dezavantaje
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Medic: Varianta Omicron afectează mai ales persoanele tinere
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie timp de 14 zile. Măsura ȘOC anunțată de Alexandru Rafila
Descoperire uriașă despre Pfizer! Toți cei vaccinați trebuie să afle ce efect are
Doliu în lumea modei! S-a stins din viață la doar 41 de ani, după o...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...