Doctorul Cristian Andrei explică la GÂNDUL LIVE cazul copilului care ar fi fost ucis de propriul tată: Este posibil ca, în momentul uciderii băiețelului, tatăl să fi avut un atac psihotic – VIDEO

Redactor:
Alexandra Mortu

Neuropsihiatrul Cristian Andrei a explicat la GÂNDUL LIVE ce l-ar fi putut determina pe bărbatul din Cluj care și-ar fi ucis copilul în vârstă de 8 ani să facă un asemenea gest, dar și dacă este plauzibilă varianta acestuia conform căreia băiețelul ar fi fost de acord să fie ucis. 

„Este posibil ca, într-o anumită stare, tatăl acestuia să îl fi întrebat pe copil dacă vrea să meargă cu el pe lumea celalaltă și de obicei copiii sunt de acord cu ce spun părinții. Este posibil ca el să fi răspuns da. Nouă ne este foarte greu să ne închipuim această discuție, dar de multe ori se întâmplă așa ceva. Părinții au tot felul de idei distructive și când divorțează și când se atacă unii pe alții și copilul este de acord cu părintele lângă care se află. Deci putem lansa ipoteza că a existat o discuție între tată și copil în mașină și că acest copilaș a fost de acord cu ce i-a spus tatăl în acea stare în care se afla atunci. Starea în care se afla este posibil să fi fost o stare psihotică. Nu este vorba despre un om care are o boală psihică cronică, ci uneori poate fi vorba despre un om care se află într-o stare acută de stres atât de puternic încât se produc elemente de psihoză. Și atunci delirează, are comportament specific. Și în acest delir poate, într-adevăr, să vrea să dispară de pe lumea asta și să ia copilul cu el, nu neapărat din răzbunare, uneori din frică față de ceea ce urmează și are nevoie de copil lângă el, alteori pentru că are un atașament puternic și nu vrea să se despartă de copil”, a explicat specialistul la GÂNDUL LIVE.

Specialist: Poate semăna cu un episod prin care trece o femeie care își ucide pruncul abia născut

„Am avut multe cazuri de suicid împreună cu copii pentru că am făcut licența în medicină legală. Poveștile sunt cutremurătoare. Starea unui tată în felul acesta este uneori similară cu starea unei mame în post-partum care are o psihoză și își ucide pruncul. Însă noi, românii, suntem obișnuiți să îi acuzăm pe bărbați și să considerăm că… Ca noi să judecăm un om și să considerăm că el a avut satisfacția de a-și ucide copilul și că trebuie închis pentru asta ar trebui să ne gndim dacă a amai avut satisfacții din agresiune”, a mai precizat acesta.

Tentativă de suicid, la 24 de ore după ucid

„Este posibil ca în momentul uciderii copilului să fi fost un atac psihotic, după care a început să își revină și a constatat în ultimele 2 zile ce s-a întâmplat și atunci, bineînțeles, a început să reacționeze ca orice om care a făcut un delict. A încercat să scape pe o cale sau pe alta, fie să se dezvinovățească, pentru că își căpătase deja rațiunea. Eu nu vreau să apăr sau să acuz pe nimeni, luccrez cu problemele oamenilor. Foarte frecvent, așa cum o femeie este afectată de despărțire, de problemele cu copilul, tot așa este afectat și un bărbat. Aș vrea să punem un pic un semn de egalitate între aceste situații pentru că nu se poate considera că bărbatul este mai inteligent emoțional decât femeia și se poate descurca mai bine în astfel de situații decât femeia. Dimpotrivă, bărbații sunt mult mai puțini educați și formați să facă față emoțiilor puternice. Și atunci reacțiilor lor sunt destul de urâte. Și vreau să vă gândiți și la situația în care o mamă care a născut își ucide nou-născutul (n.r. deperesia port-partum). Este ea o criminală?”, a mai explicat Cristian Andrei.

Cristian Andrei: Trebuie luat în calcul dacă a avut satisfacție în urma crimei

„Noi trebuie să căutăm în comportamentul unei persoane dacă a existat un beneficiu sau nu sau o satisfacție în urma actului de agresiune. Dacă nu a existat, atunci probabil că omul a fost într-o stare anume atunci când a făcut această faptă, mai ales dacă nu a repetat-o. A o repeta înseamnă plăcere. Noi repetăm lucrurile plăcute. Dacă el nu a mai făciut așa ceva, înseamnă că s-a aflat într-o stare neobișnuită față de celelalte stări ale lui. Există niște experți judiciari care încep să capete puțin teren în România și să transmită mesaje magistraților, dar suntem departe de a înțelege mecanismele umane ale faptelor grave. Noi le abordăm cu agresivitatate, societate. Vrem să îl agresăm pe cel care a agresat. Este încă o formă de lege a Talionului – ochi pentru ochi. Oamenii sunt educați așa – să agreseze la rândul lor ca să aibă satisfacție. Acest lucru poate doar să perpetueze agresivitate în societate. Cel nedreptățit va agresa la rândul lui”, a mai precizat specialistul la GÂNDUL LIVE.

Trupul unui băiețel în vârstă de 8 ani, care fusese dat dispărut de 3 zile, a fost descoperit înjunghiat în mașina propriului tată. Ulterior, bărbatul a fost dat dispărut, însă a fost găsit la câteva ore după. Clujeanul suspectat că și-ar fi ucis și abandonat fiul în vârstă de 8 ani, le-ar fi spus oamenilor legii că însuși copilul i-ar fi cerut să recurgă la acest gest. „Copilul a vrut să fie omorât de mine”, ar fost una dintre afirmațiile pe care Tackas Gyorgy le-ar fi rostit către oamenii legii.

 

Inchide