Ediție specială GÂNDUL LIVE. Andrei Baciu recomandă pacienților să se programeze telefonic pentru vaccinarea antigripală. /„Ține de noi să evităm suprapunerea celor două virusuri”

Publicat: 09/09/2020, 12:33
Actualizat: 09/09/2020, 12:37

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, invitat în cadrul ediției speciale a Gândul Live, de miercuri, a detaliat demersurile derulate de instituție pentru acest sezon gripal. Românii aflați în categoriile de risc vor avea la dispoziție o cantitate dublă de doze față de cea din programul național de imunizare de anul trecut, dar, dată fiind suprapunerea cu pandemia de COVID-19, secretarul de stat recomandă ca pacienții să sune în avand medicii de familie, pentru o programare la vaccinare, pentru a evita crearea de aglomerări, implicit creșterea riscului răspândirii cu noul coronavirus.

Invitat al webminar-ului organizat de Gândul.ro, în parteneriat cu Asociația „Medici pentru România” și Sanador, Andrei Baciu a trecut în revistă contextul în care debutează sezonul gripal din acest an, după aproximativ șase luni în care noul coronavirus a pus presiuni pe sistemele de sănătate și grupurile de cercetători și companiile implicate în dezvoltarea unui vaccin anti-COVID.

„Toate sistemele de sănătate se confruntă cu reale dificultăți în a gestiona această criză de sănătate publică”

„Așteptăm cu toții un vaccin care va schimba traiectoria și sperăm că va finaliza, va topi cât mai repede această pandemie. Toate sistemele de sănătate se confruntă cu reale dificultăți în a gestiona această criză de sănătate publică, determinată de această boală contagioasă pentru care ai două variante de tratament: una preventivă, cu ajutorul unui vaccin, și una reactivă, antivirală, în momentul în care un pacient a devenit infectat, un tratament care ar putea să ducă la neutralizarea virusului”, a explicat Andrei Baciu, în cadrul webminar-ului organizat de Gândul.ro.

„Premizele cu cel mai mare potențial în momentul de față sunt date de prima opțiune, aceea a vaccinării, și aici, știm cu toții, s-au înscris în această cursă a vaccinării foarte multe grupuri de cercetători din cadrul unor companii sau universități de prestigiu la nivel mondial, o bună parte dintre acestea au ajuns într-o fază avansată, a studiilor clinice, undeva în jur de 20, iar un număr și mai mic a ajuns în stadiul final, fază 2, 3”, a detaliat secretarul de stat.

Andrei Baciu a amintit că la nivel european, Uniunea Europeană a decis să negocieze la comun, pentru toate statele membre, inclusiv România, cu toate companiile și cercetătorii care dezvoltă un vaccin, pentru a avea un portofoliu cât mai diversificat în oportunitatea primului vaccin pe piață. „„Mai mult decât atât, s-a și semnat un prim acord cu o anumită companie, urmând ca în momentul în care vaccinul să devină eligibil, să ia toate autorizațiile necesare, este setată și o primă tranșă și s-a calculat și doza pe care România o va primi ca urmare a acestei prime tranșe, anume 1,29 milioane de doze.  ”, a explicat Andrei Baciu.

Start pentru vaccinarea antigripală

„Vedem importanța vaccinurilor în această situație și, pe cale de consecință este extrem de important să extrapolăm discuția către alte sectoare, unde avem vaccin, avem o activitate de vaccinare importantă și să vedem cum să îmbunătățim lucrurile. La fel și aici, Ministerul Sănătății a desfășurat activități cu privire la toate palierele vaccinării în România, cea mai importantă în momentul de față este cea a vaccinării antigripale, în acest OMS, ECDS, CDS, autoritățile de la Bruxelles, experții în general au făcut recomandări cu privire la necesitatea intensificării acțiunilor de vaccinare antigripală, din motive destul de lesne de înțeles pentru toată lumea, suprapunerea celor două patologii virale cu tropism respirator creează o situație complicată, nouă, în primul rând dificilă pentru pacienți și în egală măsură foarte complexă pentru sistemul de sănătate pentru că ambele tipologii de pacienți sunt tratate de aceleași specialități medicale, anume boli infecțioase și ulterior terapie intensivă”, a detaliat secretarul de stat în MS.

Potrivit lui Andrei Baciu, Ministerul Sănătății a depus anul acesta toate diligențele pentru a se pregăti cât mai bine posibil pentru acest sezon gripal. „Avem un număr dublu de vaccinuri pentru persoanele identificate la risc, aproximativ trei milioane, primele doze vor ajunge începînd cu data de 15, ulterior în data de 18, astfel încât până la începutul lunii decembrie să ajungă toate dozele din volumul de trei milioane”, a explicat secretarul de stat.

Mesajul MS, convenit cu medicii de familie

Între timp, au fost derulate discuții cu medicii de familie, pentru a pregăti cât mai bine activitatea de vaccinare. „Avem un prim mesaj agreat cu medicii de familie, dată fiind această pandemie cu care ne confruntăm: Recomandăm tuturor pacienților să sune, să ia contact telefonic cu medicul de familie pentru a se programa la vaccinare și să evităm aglomerațiile, pentru a preveni răspândirea acestui nou tip de coronavirus”, a detaliat Baciu.

În această lună e important să demarăm această campanie de vaccinare împotriva virusului gripal, în paralel cu gestionarea pandemiei, a spus Baciu, subliniind importanța vaccinării. „Orice discuție științifică legată de vaccinare este oportună. Este important să cunoaștem beneficiile vaccinării, să înțelegem întregul fenomen al vaccinării, pentru că vedem, nu-i așa?, cât de multe specranțe ne punem cu toții în așteptarea unui vaccin pentru SARS-CoV-2, dar până atunci avem această situație, ține de noi să evităm suprapunerea celor două virusuri cu tropism respirator”, a conchis Baciu.

Adrian Grecu, reprezentantul companiei farmaceutice Mylan, a declarat în cadrul aceluiași eveniment, că, în urma mobilizării exemplare a autorităților, compania pe care o reprezintă poate asigura o cantitate dublă de vaccin antigripal pentru acest sezon, astfel încât măcar unul dintre riscurile epidemiologice pentru sănătatea românilor, excepând COVID-19, să poate fi eliminat.

Campania de vaccinare antigripală a Ministerului Sănătății din sezonul epidemic 2019-2020 a început în septembrie 2019. La acea dată, MS anunța că a achiziționat un număr de 1 500 000 doze de vaccin gripal, cu aproximativ 200 000 mai mult față de anul precedent, pentru a asigura vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane din categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire. În ianuarie, ministrul Sănătății de la acea vreme, Victor Costache, a aprobat suplimentarea cu 35.000 a numărului de doze  de vaccin antigripal pentru campania de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult