Ediție specială GÂNDUL LIVE. Miljana Grbic, Șef al Biroului OMS pentru România: „Virusul va rămâne alături de noi în perioada toamnei și a iernii” / Medicii români vorbesc despre vaccinul anticoronavirus

Ediție specială GÂNDUL LIVE. Miljana Grbic, Șef al Biroului OMS pentru România: „Virusul va rămâne alături de noi în perioada toamnei și a iernii” / Medicii români vorbesc despre vaccinul anticoronavirus
Publicat: 09/09/2020, 09:18
Actualizat: 09/09/2020, 13:16

Miljana Grbic, Șef al Biroului OMS pentru România, a oferit un interviu în exclusivitate în cadrul Webinarului Gândul.ro & Asociația Medici pentru România, în parteneriat cu Sanador.

„Un lucru bun este că Guvernele de peste tot din lume inclusiv România, au îmbunătățit sistemul. Au îmbunătățit modul de tratament. Dacă noi menținem distanțarea socială, dacă ne spălăm pe mâini, ne informăm, putem rupe lanțul de transmitere a virusului.

Situația în România nu e diferită de alte țări. Virusul va sta alături de noi în perioada toamnei și a iernii. Vom avea un alt vârf, dacă nu îl ținem sub control. După 8 luni de pandemie, toată lumea s-a plictisit de starea de alertă. Guvernele vor să repornească economia și societatea. Sunt patru lucruri cheie pe care trebuie să le facem.

„Fiecare persoană trebuie să fie responsabilă”

Primul e să prevenim evenimentele mari. Trebuie să protejăm oameni vulnerabili. Fiecare persoană trebuie să fie responsabilă, să se protejeze pe sine și pe alții.

Cel puțin 3-4 variante ajung deja la faza a III-a. Nu există un vaccin care să se fi demonstrat sigur și eficient în prevenirea infectării până acum. OMS a emis un document care furnizează condițiile despre ce trebuie să întrunească acest vaccin”, a declarat Miljana Grbic.

Dr. Andreea Moldovan: Director Medical Spitalul de Boli Infecțioase Brașov: „Nu văd încă o luminiță foarte clară la capătul tunelului. Aștept un vaccin care să fie eficace în prevenirea îmbolăvirilor. Sunt îngrijorată de începerea școlilor. Expunerea va fi categoric mai mare. Aș merge pe instruirea copiilor, a cadrelor didactice, asupra regulilor elementare.

E important să ne organizăm. Vârsta pacienților e mai mică decât la început. Sper să putem să influențăm evoluția pandemiei printr-o informare corectă.

Dr. Adrian Marinescu, „Matei Balș”: Găsim și o cale de mijloc. Presiunea este destul de mare, lucrăm la o capacitate maximă de internare, facem în fiecare zi 7 din 7…În București avem peste 200 de pacienți infectați zilnic. Încercăm să ne ocupăm de formele medii și severe. Încercăm să trimitem cazurile la spitalele suport, după ce le evaluăm. Deși septembrie nu e luna liniștită, până la urmă avem o experiență bogată. Știm și legat de tratament, ne gândim la o luminiță care pâlpâie…Cred că măsurile despre care vorbim , un adevărat clișeu, am ajuns noi toți să le cunoaștem. E clar că ar trebui să găsim varianta în care viața e normală în condiții de pandemie. Lucrurile ar trebui să fie mai echilibrate. Sigur, sunt momente grele, avem alegeri, încep școlile, în oct-noiembrie vine sezonul rece, putem discuta și despre asta.

Chiar dacă situația nu e cum ne-am dori, aș gândi echilibrat. Vorbim de presiune pe sistemul medical dedicat Covid. Vorbim de presiunea mare, mai ales în zonele roșii. Cum e Brașov, București, Constanța. Putem găsi o variantă, pentru conviețuirea cu virusul.

„Un efort foarte mare”

Dr. Valeriu Gheorghiță, „Carol Davila”: La Ana Aslan avem 20 de locuri deja ocupate la ATI. De asemenea sunt 120 de locuri pentru pacienții cu forme asimptomatice, care necesită evaluare. E evident un efort foarte mare. Cum ne spuneau și colegii mei e un efort care să fie urmat de un succes în ceea ce privește managementul acestor pacienți. Pandemia nu va fi controlată doar printr-un efort al sistemului medical, ci trebuie controlată în prespital. Știm cum să ne protejăm, lucru care ne face viața mai ușoară. Din punct de vedere a spitalelor sunt foarte bine definite spitalele Covid, non-Covid, iar toate spitalele sunt afectate de focare de infecție, probabil că în viitorul imediat vom asista la o răspândire în mediul spitalicesc.

Personalul medical în sine poate să reprezinte o verigă importantă în acest lanț epidemiologic. Este important să respectăm regulile pe mai departe, să avem circuite funcționale la nivelul spitalelor. Asta este datoria noastră. Ceea ce este în afara spitalului ține de responsabilitatea autorităților. Cred că sistemul medical va fi supus unui efort deosebit de mare, mai ales că vorbim de venirea sezonului rece, când vor apărea virozele de sezon, gripa sezonieră. Toate aceste măsuri de prevenție sunt măsuri care ne protejează inclusiv pentru gripă, viroze.

Moldovan: Noi ne-am aliniat protocolului național de tratament. Acolo sunt stipulate clar regulile de administrare ale terapiei. Pentru că un pacient asimptomatic nu necesită terapie specifică, ci doar profilatică. Dar când avem modificări patologice, atunci e necesar deja un tratament gradual. Am câștigat foarte multe în aceste luni. Ceea ce pot să spun e că administrezi unui pacient ceea ce ai la îndemână, dar nu poți să întorci o evoluție nefavorabilă a pacientului. E o senzație de neputință. Pentru că suntem mai bine, revin și insist cu obstinație asupra regulilor de prevenție.

Nu m-aș adresa doar pacienților, ci aș extrapola pentru toți cei care sunt în jurul nostru. Tratamentele nu sunt încă atât de bune. O altă problemă este disponibilitatea redusă a terapiilor antivirale. Folosesc denumirea substanței active Remdesivir, trebuie folosite extrem de judicios. Există terapiile imunomodulatoare.

Marinescu: Și Institutul Matei Balș ne raportăm tot la programul național. Vorbim de tratamente care au fost folosite și în alte tratamente. Nu e un tratament miraculos. Are un rol foarte clar antiviral, dar în SUA nu a demonstrat foarte clar că reduce mortalitatea. În România e folosit pentru pacienții cu formă severă. E greu să ne dăm seama dacă doar Remdesivir a făcut diferența. E administrare injectabilă, pacientul este în spital, sunt discutate și variantele pe cale orală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului