Gândul Live. Adrian Negrescu, consultant economic: “Anul acesta electoral este un blestem pentru România. Avem nevoie de un guvern tehnocrat care să taie în carne vie. Vom avea un val de insolvențe și falimente“

Publicat: 26/08/2020, 14:27
Actualizat: 26/08/2020, 14:35

Adrian Negrescu, consultant economic, a vorbit la Gândul Live despre propunerea Comisiei Europene ca România să primească 4 miliarde de euro prin instrumentul financiar SURE, despre ajutorul financiar oferit firmelor, cât și despre redeschiderea restaurantelor de la 1 septembrie, subliniind că România este “singură țară care ține restaurantele închise“. De asemenea, Negrescu a explicat că lipsa unor măsuri vor avea consecințe în anul 2021, iar o posibilă soluție este “un guvern tehnocrat care să taie în carne vie“

Adrian Negrescu a punctat faptul că, deși Comisia Europeană a propus ca România să primească 4 miliarde de euro, dobânda și condițiile în care se va realiza împrumutul este o necunoscută. De asemenea, a explicat că întreprinzătorii vor beneficia de acest ajutor, un ajutor de 1.359 de lei.

„Încă nu s-au stabilit condițiile de împrumut, pentru  noi vom impumuta 4 mliarde de euro la o dobânda pe care nu o știm și în condiții pe care nu le cunoaștem.  Problema este ce facem cu banii?”

Adrian Negrescu: „Este stilul românesc de a ajuta companiile”

„Ministrul Muncii ne-a spus că vor beneficia aproximativ 700.000 de persoane din acest imprumut, iar eforturile financiare vor fi undeva la 2.5 miliarde de lei.

Ce se va întâmplă cu ceilalți bani, încă nu știm. Banii care vin, vor fi dedicați susținerii salariilor până la sfârșitul anului prin care firmele vor putea fi mai flexibile. O parte din bani vor fi asigurați de către firma, iar restul de către stat, printr-o schemă specială, dar sunt mai multe detalii.

Spre exemplu, întreprinzătorii, vor beneficia de acest ajutor de 41.5% din salariul mediu brut, ceea ce inseamna 1.359 de lei. Toate aceste ajutoare pentru firme vor fi decontate, adică firmele trebuie să plătească salariații, apoi își vor primi banii. Este stilul românesc de a ajuta companiile în perioada unei crize”.

Despre redeschiderea restaurantelor de la 1 septembrie, Adrian Negrescu spune că măsura nu se justifică din punct de vedere sanitar, în condițiile în care numărul cazurilor cu coronavirus este mai mare decât cel din aprilie.

Adrian Negrescu: Noi suntem singură țară care ținem restaurantele închise. Pierderile sunt undeva la 400 de milioane de euro/ luna

Măsurile propuse de HoReCa, purtatul măștii, dezinfecție puternică în toate locațiile-cinematografe, teatre, restaurante- distanțarea socială, sunt chestii simple pe care alte țări le aplică de luni de zile. Noi suntem singura țară care ținem restaurantele închise. Ce înseamnă acest lucru din punct de vedere economic? Pierderile sunt undeva la 400 de milioane de euro/ luna din care statul nu mai câștigă nimic din taxe și impozite. Nu mai vorbesc de angajați. Sunt peste 400.000 de angajați care așteaptă să se întoarcă la muncă. Nu știm cum am ajuns la soluția pentru a fi redeschise de la 1 septembrie, în condițiile în care sunt mai mulți îmbolnăviți decât în luna aprilie. Nu se justifică din punct de vedere sanitar, doar din punct de vedere economic.

Adrian Negrescu spune că nu a existat o strategie pentru redeschiderea industriei ospitalității și nu va exista

S-a dovedit că nu a  existat o strategie cu privire la redeschiderea acestui segment vital din economie care stimulează consumul și economia românească. Dacă nu am avut o strategie, nu vom avea. În pragul campaniei electorale venim cu astfel de măsuri. Să sperăm că se vor redeschide restaurantele de la 1 septembrie, pentru că și alte domenii, teatre, cinematografe  au nevoie să își reia activitate.

O decizie ar putea fi luată astăzi, în cadrul unei întâlniri dintre premier și reprezentanții HoReCa.

În ceea ce privește riscurile generate de redeschiderea restaurantelor, Negrescu spune că România este singură țară care a nu a impus alte reguli și a preferat să le închidă

Negrescu: Suntem singură țară “mai catolică decât Papa“

“Oamenii trebuie să știe că atunci când merg la teatru, cinematograf sau restaurant să poarte masca, dar o pot da jos când mananaca sau consumă ceva. Se întâmplă de luni de zile în multe țări. Suntem singură țară care suntem mai catolici decât Papa, pentru că nu impunem reguli și nu monitorizăm respectarea regulilor“.

Adrian Negrescu spune că lipsa măsurilor vor avea consecințe în anul 2021 când vor crește taxele și impozitele, în prezent fiind nevoie de un guvern tehnocrat care să taie în carne vie

Adrian Negrescu: “Anul acesta electoral este un blestem pentru România. Avem nevoie de un guvern tehnocrat care să taie în carne vie“

“Anul acesta electoral este un blestem pentru România. Ne încurcă pentru că aveam nevoie de măsuri de restructurare în sectorul bugetare.

Noi plătim din ce încasează statul, 86% pentru salariile din sectorul bugetra și pentru pensii. Noi propunem creșteri pentru pensii, bonificații pentru sectorul bugetar. Noi avem nevoie de un guvern tehnocrat care să taie în carne vie. Vreau doar măsuri concrete. Această lipsa de măsuri concrete o vom plăti în 2021 când vor crește taxele și impozitele și vor încerca să recupereze de la oamenii simpli banii pe care i-au împrumutat“.

Negrescu: “Vom avea un val de insolvențe și falimente. Va fi din ce în ce mai rău“

“Datele financiare arată că blocajele au crescut semnificativ în această perioada, iar marele semn de întrebare va fi pus în toamna când ANAF-ul va începe să pună propriri pe conturi, să încerce să-și recupereze banii. Vom avea un val de insolvențe și falimente care vor crea și mai multe probleme pentru economie. Va fi din ce în ce mai rău“.

Despre o posibilă soluție. Negrescu spune că ar trebui că cheltuielile din sectorul bugetar să fie reduse, iar  activitatea statului să fie eficientizată

“Să fim raționali, să reducem cheltuielile aparatului bugetar, să uităm de majorarea pensiilor în această perioada pentru că statul român trăiește din împrumuturi, și să eficientizam activitatea statului, să ajutăm firmele, dar nu prin astfel de ajutoare, care sună bine din punct de vedere electoral, dar nu oferă avantaje și nu stimulează consumul. Dacă tu politician nu le insufli ideea că acum suferim, dar va fi mai bine, să luăm niște măsuri în perspectiva, însă trăim în paradigmă crizei sanitare, dar nu gândim dincolo de ea, vom asista la o criză mai puternică decât cea anterioară“.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase