GÂNDUL LIVE. Alin Burcea, vicepreședinte ANAT, despre ajutorul de stat pentru HoReCa: Suntem în filmele cu Stan și Bran – VIDEO

Publicat: 01/07/2021, 21:38
Actualizat: 01/07/2021, 21:40

Alin Burcea, vicepreședinte ANAT, a vorbit  a vorbit la ediția GÂNDUL LIVE, de joi, 01 iulie, despre ajutorul de stat pentru HoReCa, numind procedura de depunere a documentelor și a primirii banilor una „jenantă”, în condițiile în care perioada impusă de autorități este neproporțională cu cea a numărului de firme solicitante.

Alin Burcea a declarat, în ediția de joi a emisiunii Gândul Live, că perioada de înscriere, de 10 zile lucrătoare, este „o exagerare”, în contextul emiterii unor OUG și a numărului mare de firme care s-au înscris pentru a beneficia de schema de ajutor de stat.

„La măsura 2 s-a dat jumătate din bani. În ultimele 4 luni, nu s-au mai dat bani, iar măsura 3 pentru investiții s-a anulat, banii s-au transferat la măsura 2.

În ceea ce privește ajutorul pentru Horeca suntem în filmele cu Stan și Bran. A durat 5 luni să facem analize și meta-analize. Statul s-a pregătit să emită două OUG, am avut întâlniri. Mi s-a părut exgerat ca 68.000 de firme să înscrie în 10 zile lucrătoare, în condițiile în care vineri seară s-a mai dat o ordonanță.

Urmează o perioadă o verificare a firmelor, timp de 3 luni; apoi transferul banilor – preconizez în noiembrie-decembrie 2021-.

Am transmis nemulțumirile secretarilor de stat. E jenant. Ne somează să ne depunem documentația complicată de natură financiar-contabilă în 10 zile și trebuie să așteptăm 6 luni de zile să primim banii. Domnul Năsui este mai greu abordabil”.

Alin Burcea spune că începând cu luna februarie, s-au vândut foarte multe pachete de vacanță spre Egipt. Vicepreședintele ANAT subliniază dezamăgirea față de lipsa de dinamism din partea USR-ului.

„Agențiile au supraviețuit, marea majoritate. Tour-operatorii au creat produse. Am vândut foarte mult către Egipt, începând cu luna februarie.

Este foarte grav că hotelurile și restaurantele au fost închise cu lacătul. Se lucrează altfel.

 „Mă așteptam ca USR să vină cu un alt dinamism”

Mă așteptam ca un partid de tineri să vină cu alt dinamism.

Cu Ministerul Economiei avem o comunicare permanentă. Am depășit momentul în care să mă bucur că am vorbit cu ministrul”.