GÂNDUL LIVE. Andreea Rusu, Asociația Filia, după plângerea împotriva lui Colo : „Cei care ne urmăresc și în general ne amenință au reușit să personifice aceasă ură”

Publicat: 11/06/2020, 14:14
Actualizat: 11/06/2020, 16:15

Tânăra care a redactat plângerea penală pe numele vloggerului Alexandru Bălan, membră a Asociației Filia, nu este singura amenințată de susținătorii poziției celui cunoscut drept „Colo”. Potrivit reprezentantei ONG-ului care a depus plângerea la parchet, Andreea Rusu, aceștia au descoperit conturile private ale membrelor Filia și le trimit astfel mesaje de intimidare.

„Centrul Filia operează de 20 de ani în domeniul egalității de gen, deci, firesc, urmăritorii noștri pe Facebook au ajuns la noi, ne-au trimis aceste clipuri cu Alexandru Bălan. Avem experiență de ani de zile în depunerea de plangeri la CNCD (Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării – n.r.) și la parchet. Când am văzut primul videoclip al lui Alexandru Bălan, cel despre cum ar trebui copilele violate, am decis să facem plângere la parchet”, a detaliat contextul Andreea Rusu, de la asociația Filia, la Gândul Live.

„Este adevărat că sunt colege de-ale noastre care sunt amenințate, asta pentru că este pentru prima dată când au reușit ca cei care ne urmăresc și în general ne amenință au reușit să personifice aceasă ură, au reușit să descopere cam cine este în echipa noastră, să le găsească profilele private”, a explicat reprezentanta Asociației Filia.

Andreea Rusu a ținut să sublinieze că plângerea este făcută în numele organizației, nu personal de către membrele Filia, și nu poate fi retrasă de o persoană fizică. Tinerele vor fi martore în proces, iar instanța va decide cum va decurge procesul, a spus ea.

Violul nu ține de cum e îmbrăcată victima, ci este responsabilitatea agresorului

„Este firesc că Alexandru Bălan are susținători, pentru că, după cum spun și statisticile, 55% din români consideră că violul este justificat în anumite situații, în funcție de cum se îmbracă victima, dacă a consumat băuturi alcoolice sau droguri sau dacă a mers acasă cu agresorul”, a spus tânăra.

Ea s-a referit și la și mai recentul caz al unui vlogger, Zmenta, care vorbește despre minorele care se îmbracă provocator: „Eu nu înţeleg părinţii acestor copii, de ce mai sunt surprinşi când ele sunt violate. Pentru că, bă, şi-o cer. Nu vedeţi cum umblă îmbrăcate când ies din casă? Mai că nu-şi scriu pe frunte «Vreau să fiu violată. O să-mi placă»

Andreea Rusu a spus că „asta arată că nu înțelegem ce înseamnă consimțământul”, iar un act sexual fără consimțământ este viol, iar violul nu ține de cum e îmbrăcată victima, ci este responsabilitatea agresorului.

Vloggerul nu are voie 60 de zile să posteze pe rețelele sociale

„Pe 1 iunie am redactat plângerea penală împotriva lui Alexandru Bălan, după ce am vorbit cu colegele mele de la Centru Filia. Ulterior, am trimis plângerea către procurori, poliția s-a autosesizat și am făcut o postare pe Facebook în care am scris că urmează să se facă dreptate în instanță. Atunci au apărut amenințările, mi-au scris comentarii și pe Instagram și pe Facebook, m-au sunat noaptea, chiar au postat story-uri despre mine”, precizează tânăra de la Asociația Filia, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Alexandru Bălan a fost reținut de polițiști marți seară, după ce a fost audiat mai multe ore de anchetatorii de la Secția 9 din Capitală, acuzat de instigare la violență asupra minorilor. Colo a fost reținut pentru 24 de ore și prezentat judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă.

El a fost eliberat miercuri şi este plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. În următoarele două luni, acesta nu va putea publica nimic pe YouTube, Facebook, Instagram sau Tik Tok.

După decizia instanței, ministrul de Interne, Marcel Vela, le-a transmis părinților să își supravegheze copiii atunci când accesează conținut online. „Nu pot să nu îmi exprim îngrijorarea, mai ales în fața numărului mare de urmăritori pe care îi avea acest tânăr, peste 850.000, dintre care, foarte mulți copii”, a scris Marcel Vela, pe contul de Facebook.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului