GÂNDUL LIVE. Avocatul Adrian Cuculis, despre problema lipsei apei calde și căldurii din București: Persoanele care nu beneficiază de aceste servicii ar putea să ceară despăgubiri | VIDEO

GÂNDUL LIVE. Avocatul Adrian Cuculis, despre problema lipsei apei calde și căldurii din București: Persoanele care nu beneficiază de aceste servicii ar putea să ceară despăgubiri | VIDEO
GÂNDUL LIVE. Avocatul Adrian Cuculis, despre problema lipsei apei calde și căldurii din București: Persoanele care nu beneficiază de aceste servicii ar putea să ceară despăgubiri | VIDEO
Publicat: 15/12/2020, 15:03
Actualizat: 15/12/2020, 16:49

Avocatul Adrian Cuculis a vorbit marți la GÂNDUL LIVE despre soluțiile pe care le-ar putea avea, din punct de vedere legal, bucureștenii care se confruntă cu lipsa apei calde și a căldurii în apartamente.

El spune că faptul că proprietarii sunt taxați pentru servicii de care nu beneficiază este incorect.

„E mai degrabă de făcut analiză socială, dacă vreți, până la urmă și pe indicatorii pe care Termoenergetica i-a pus la dispoziția publicului. Ar trebui să dăm niște cifre, care mi se par extrem de relevante: 20% din capacitatea de funcționare a Termoenergetica sau, mă rog, din capacitatea de distribuție a agentului termic este nefuncțională, iar din ăștia 80% care au mai rămas disponibili, vreo 95% spun că funcționează fără întreruperi. Informațiile le am direct de pe site-ul lor, am făcut un pic de investigație.

Pe de altă parte, o auzeam pe o doamnă care locuiește în sectorul 6, plătitoare de factură că urmează să se intereseze ce are de făcut ca să anuleze facturile respective. Păi este ca și cum tu îți cumperi o consolă de jocuri de la un magazin online și ți se trimite doar cutia și te obligă să plătești și consola. Cam același lucru se întâmplă și aici. Ție prin calorifere ți-o curge apa, dar e rece”, a spus Cuculis la GÂNDUL LIVE.

Adrian Cuculis: Autoritățile ar trebui să gândească o schemă prin care să subvenționeze achiziția de metode alternative de încălzire

Totodată, acesta sugerează că autoritățile ar trebui ca, în aceste condiții, să găsească metode prin care să îi ajute pe cetățeni să se încălzească prin metode alternative. El mai spune că, cel mai probabil, lucrările de modernizare a rețelei de termoficare din București vor dura ani de zile.

„Asta cu greaua moștenire este de la Ceaușescu încoace, pentru că nu putem să vorbim de ultimii cinci ani, nici de 15, nici de 20. Pentru că acum 30-40 de ani se folosea plumb, printre altele și trebuie înlocuite. Nu vorbim de o procedură care o să dureze un an. Eu cred că în următorii zece ani de zile va trebui să săpăm în tot Bucureștiul, să blocăm circulația, să avem nervii întinși la maxim, ca să putem să schimbăm toată rețeaua pentru că în continuare sunt țevi de termoficare care ies din pământ, alea nu au niciun fel de protecție la pierderea de cantități industriale de căldură. Mergând pe același raționament, pot să dau un sfat: dacă nu sunt în stare să refacă toată rețeaua, pentru că este o procedură extrem de greoaie, hai să gândim acolo unde nu putem face lucrul ăsta, o subvenționare serioasă pentru ca oamenii să găsească surse alternative de încălzire”, spune el.

Avocatul a adăugat că un proces cu RADET sau ELCEN ar fi dificil, dar menționează că bucureștenii ar putea acționa în instanță asociațiile de proprietari, deoarece acestea sunt cele care le cer cetățenilor bani pentru servicii de care nu beneficiază.

„Pe partea cealaltă, tu trimiți apă rece în calorifere, nu au apă caldă cu care să se spele și le ceri și facturi probabil crescute în perioada asta. Așa nu se poate și sigur că Protecția Consumatorului ar putea să aibă un cuvânt de spus, dar ce să vezi, cu cine să te judeci? Că dacă te judeci cu ELCEN, ELCEN o să spună că obligația de distribuire a agentului termic se duce către Termoenergetica, iar Termoenergetica spune că ELCEN trebuie să producă apa caldă. Nu te judeci nici cu Termoenergetica, nu te judeci nici cu ELCEN, pentru că oricum ar fi o luptă cu morile de vânt, te judeci cu cine? Cu asociația de proprietari, pentru că ea îți spune la final de lună că trebuie să plătești nu știu ce sumă după ce citește acele contoare din subsolul blocului și de acolo se împarte corespunzător cât ai de plată. Și asociația de proprietari are mai departe obligația să se judece în numele proprietarilor cu orice fel de instituție. Nu aș omite nici primăria sau consiliul local care a contractat serviciile respective, acolo ar trebui văzute contractele, cum sunt semnate, puse la dispoziția publicului, pentru ca cei care se consideră vătămați în drepturile lor, familiile care au copii mici sau bătrânii care au nevoie efectiv de mai mult de 16 grade în casă să solicite despăgubiri de natură morală, pentru că se încadrează după oricare normă să primească acele despăgubiri. Primăria este cea care trebuie să se asigure că lucrurile funcționează, iar dacă apar disfuncționalități de genul acesta, să despăgubească corespunzător”, a adăugat Cuculis la GÂNDUL LIVE.

Probleme mari cu apa caldă și căldura în București

În plină iarnă și pandemie, mii de imobile din Capitală, majoritatea blocuri, nu au deloc apă caldă sau căldură ori agentul termic nu este livrat la parametri, astfel că apa caldă și caloriferele sunt mai tot timpul reci.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că Primăria nu poate face decât unele reparaţii la ţevile de termoficare, în această iarnă, dar şi că în multe dintre cazuri, imediat după ce este finalizată lucrarea, ţeava plesneşte din nou. În aceste condiţii, bucureştenii vor avea trei luni de iarnă la fel ca ultimele două-trei săptămâni.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în ceea ce privește lipsa apei calde și căldurii din București.

Anunțul a fost făcut de instituție marți, prin intermediul unui comunicat de presă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este OBLIGATORIU în România. Sistemul se aplică în toată țara
Violeta Bănică dă din casă. Ce spune despre Adrian Brâncoveanu, iubitul mamei ei
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”