VIDEO. De ce au rămas fără căldură zeci de mii de bucureșteni? Sistemul termic este la pământ, iar în ultimii ani s-au făcut doar cârpeli: „Pentru a avea un sistem bun nu există magie. Există riscul să crape cu totul” (EXCLUSIV)

Publicat: 14/12/2020, 22:19

În plină iarnă și pandemie, mii de imobile din Capitală, majoritatea blocuri, nu au deloc apă caldă sau căldură ori agentul termic nu este livrat la parametri, astfel că apa caldă și caloriferele sunt mai tot timpul reci. Claudiu Creţu, administrator special al ELCEN Bucureşti, companie care furnizează agentul termic pentru Capitală, a vorbit într-un interviu GÂNDUL LIVE despre principala problemă a sistemului termic din Capitală: lipsa de finanțare din ultimii 30 de ani. Acesta spune că echipamentele sunt vechi și îmbătrânite, iar clasa politică din ultimii 30 de ani a ignorat complet acest sistem vital pentru Capitală.

Efectele se văd azi, cauzele sunt lipsa de finanțare din ultimii 30 de ani. Lipsa de finanțare a acestui sistem vital pentru buna funcționare a Capitalei. S-a atras atenția de foarte multe ori că nu investește îndeajuns, nu se fac modernizări, atât în partea de producție la ELCEN, cât și pe partea de distribuție, transport, rețea, puncte termice. Realitatea estă că avem un sistem învechit în care s-a investit mult prea puțin. Am spus de nenumărate ori, noi cei de la ELCEN, că din patru centrale pe care le operăm, una singură este modernă, pusă în funcțiune din 2009. Celelalte trei centrale sunt din 1964, 1966, 1980. Sunt echipamente învechite și îmbătrânite. Rețeaua de termoficare pe fiecare an ce trece, pierderile au crescut, în ultimii ani au explodat și sunt la limita de averie. Toate instalațiile abia mai rezistă. Resursa umană, foarte mulți au ieșit la pensie, oameni care cu făcut toate eforturile încearcă să țină acest sistem. Cauza este lipsa de finanțare pentru că au fost făcute investiții serioase în coloana vertebrală a acestui oraș. Aceste lucruri pot fi rezolvate în timp și este neapărată nevoie de aceste investiții. Avem nevoie de un sistem modern”, spune Claudiu Crețu într-un interviu pentru GÂNDUL LIVE.

Lipsa de finanțare crasă

El a subliniat că ELCEN aflându-se în isolvență nu a putut accesa banii europeni și nu a avut finanțare pentru proiecte.

Încă se rezistă în anumite părți din oraș. Toate echipele lucrează în acest moment la stabilizarea sistemului și la îmbunățirea parametrilor. Lucrurile nu se pot rezolva de pe o zi pe alta, dar încet, încet vor intra în normal. Acest sistem are o inerție a lui. Nu poți crește dintr-o dată nici debite, nici presiuni pentru că există riscul să crape cu totul. Cetățenii trebuie să înțeleagă că atât poate sistemul astăzi. Pentru a avea un sistem bun nu există magie. În ultimii zece ani, cinci ani, s-au făcut doar cârpeli. În momentul în care faci doar cârpeli apar din ce în ce mai multe goluri în rețea, apar probleme în inslațiile energetice. Ele sunt interconectate, ca un mecanism, iar în momentul în care ai o problemă într-o parte, afectează și cealaltă parte”, mai spune Claudiu Crețu, administrator special ELCEN.

Un război politic

Întrebat dacă războiul politic este responsabil pentru lipsa acută de subfințare a întregului termic, Claudiu Crețu a răspuns:

Războiul politic a contat din perspectiva lipsei de finanțare. Faptul că Primăria, în ultimii 10 ani, nu și-a achitat obligațiile. A decapitalizat RADED, RADET nu a avut bani de reparații. RADET nu a făcut investiții și a ajuns în familiment. RADET nu a plătit la ELCEN. ELCEN nu a avut banii necesari pentru a face investiții. Lipsa de finanțare a ținut acest sistem la limita de supraviețuire. Atunci când ai instalații de 60 de ani ele crapă(…) Vara viitoare, dat fiind că nu mai avem campanie electorală, trebuie să se lucreze serios. Iarna aceasta parametri se vor îmbunătăți gradual, iar dacă se lucrează în vară, iarna viitoare va fi mult mai bine”, mai spune Claudiu Crețu.

Nicușor Dan: „Nu putem să facem mai mult deâct am spus că vom face în campania electorală”

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că Primăria nu poate face decât unele reparaţii la ţevile de termoficare, în această iarnă, dar şi că în multe dintre cazuri, imediat după ce este finalizată lucrarea, ţeava plezneşte din nou. În aceste condiţii, bucureştenii vor avea trei luni de iarnă, la fel ca ultimele două-trei săptămâni.

Nu putem să facem mai mult deâct am spus că vom face în campania electorală. Există un indicator şi acesta este câtă apă se pierde. Această cantitate de apă este de 3 ori mai mare decât acum 3 ani şi cu 50% mai mare decât acum un an. Asta este situaţia pe care am moştenit-o. Oricum, sistemul ăsta mergea târâindu-se de ani de zile. Acum s-a mai adăugat o chestiune, erau nişte lucrări care erau de cârpeală, care s-au făcut în fiecare an vara, şi care anul ăsta nu s-au făcut, este clar vina fostei administraţii. Nu mai spun că 4 ani nu s-au luat bani europeni şi nu s-au făcut lucrări temeinice”, a declarat Nicuşor Dan, la Digi24, marţi seară.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și Université Lumière Lyon 2. A lucrat în trustul citeste mai mult