GÂNDUL LIVE. Avocatul Silviu Stratulat, la protestul pentru susținerea colegului de breaslă Robert Roșu: „Suntem convinși de nevinovăția lui. Ne exprimăm susținerea față de meseria de avocat”

Publicat: 21/12/2020, 12:26
Actualizat: 21/12/2020, 13:45

Colegii avocatului Robert Roșu, condamnat în dosarul „Ferma Băneasa” pentru constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, au participat la un miting pentru susținerea acestuia, luni, începând cu orele 11.00, pe treptele Palatului de Justiție. Avocatul Silviu Stratulat s-a alăturat protestului și susține că Robert Roșu este nevinovat: „Nu îl cunosc personal, dar toată dogma avocaților cunoaște foarte bine dosarul. Suntem convinși de nevinovăția lui Robert Roșu. Ne exprimăm susținerea față de meseria de avocat. Ne simțim umiliți, suntem parteneri ai justiției. Ajutăm la înfăptuirea justiției”, a declarat Stratulat la GÂNDUL LIVE.

Miting de susținere pentru avocatul Robert Roșu! Sute de avocați au venit la protest. Au fost în interiorul Curții de Apel, unde au strigat numele lui Robert Roșu. Vor să aprindă chiar și lumânări.

„Sunt aici pentru a-mi exprima adeziunea față de această mișcare în susținerea avocatului Robert Roșu. Nu îl cunosc personal, dar toată dogma avocaților cunoaște foarte bine dosarul.

Suntem convinși de nevinovăția lui Robert Roșu. Ne exprimăm susținerea față de meseria de avocat. Ne simțim umiliți, suntem parteneri ai justiției. Ajutăm la înfăptuirea justiției.

În zona media unii critică demersul nostru. Aici ne aducem individual adeziunea. Rolul avocatului e să protejeze drepturile și libertățile clienților.

Acordăm asistență juridică egală tuturor clienților, indiferent de prezumția socială, morală, de care beneficiază. Toate părțile din dosar au beneficiat de prezumția de nevinovăția.

Un avocat are îndatorirea, nu dreptul de a acorda asistență. Nu putem să fim identificați cu clientul, nu putem fi considerați PĂRTAȘI la infracțiuni, pentru că ne-am exercitat meseria.

Nu e posibil să avem o hotărâre motivată și pe fond să avem achitare și o hotărâre de condamnare la 5 ani cu executare în calea de atac.

Suntem convinși de nevinovăția colegului nostru. Există voci și în rândul judecătorilor care ne-au susținut. Discutăm de modul în care se pot administra probe. Ce siguranță mai are un circuit, o hotărâre judecătorească, dacă ți se poate reproșa că nu ai procedat corect?

Cunosc colegi avocați care au fost , au apărat părți în acest dosar. Știm cu privire la hotărârea de pe fond, arată că Robert Roșu, avocat, și-a exercitat profesia în mod corect.”, a declarat avocatul Silviu Stratulat la GÂNDUL LIVE.

Silvana Racoviceanu, ADSA: „Am ajuns la limită…”

Duminică seara, Silvana Racoviceanu, vicepreședintele Asociația pentru Dialog și Solidaritate a Avocaților din România, a declarat, pentru GÂNDUL.RO, că protestul nu se referă doar la Robert Roșu, ci la întreg sistemul. „Am ajuns la limita suportabilității”, a declarat reprezentanta ADSA.

„Protestul nu ar fi despre Robert Roșu. Robert Roșu este picătura care a umplut paharul. Revolta vine în urma tuturor abuzurilor de până azi, cu privire la avocați, judecători.

Pe surse s-a publicat că noua coaliție a hotărât desființarea SIIJ. Ne-am săturat de umilințe, din partea Parchetelor, să stăm cu orele în așteptarea audierilor.

Ne-am săturat de foarte multe lucruri, inclusiv cercetarea judecătorilor, chiar de către DNA, e o problemă pentru tot sistemul. Cum aș putea să așteptăm o decizie corectă? Avem un coleg condamnat pentru că am tăcut.

Nu știu dacă a greșit Robert Roșu, dar atât cât am văzut din dosar am constatat că doi judecători au fost chemați după pronunțarea unor hotărâri definitive și au spus că au greșit după 10 ani.

De mâine orice avocat din România care a solicitat executarea unei hotărâri este vulnerabil. El poate fi acuzat de favorizarea unui infractor. Sunt probleme de sistem. Noi răspundem în fața clienților, societății civile. Este picătura care umple paharul. Am stat la cozi prin care s-au protejat de COVID. Avem dreptul să studiem în spații mici dosare 15 minute în arhiva, avem 80-100 de volume. Cum aș putea să apăr un client? Cine este defavorizat? Doar avocatul sau fiecare om?

Judecătorii care au considerat că au greșit deodată… sper să nu aibă nevoie de avocați vreodată. Protestul nostru nu e doar despre Robert Roșu.

Ne-a adus la limita suportabilității. Iar acum alături de noi ar trebui să fie întregul sistem. Judecătorii, procurorii, printre ei sunt și oameni de bună credință. În dosare penale, colegii mei se gândesc la ce complet nimeresc, se roagă să nu nimerească la anumite complete. Deoarece hotărârile lor sunt predictibile?

Dacă sistemul conține judecători, procurori de bună credință, ar trebui să vină aproape de noi. Orice judecător care pronunță o hotărâre poate fi chemat la DNA și întrebat dacă a fost legală acea pronunțare și dacă revine asupra ei.”, a declarat Silvana Racoviceanu.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
SPITALUL din CÂMPULUNG Muscel CUMPĂRĂ alimente din CONSTANȚA
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Șoc în România. Anunț despre președintele României: "Klaus Iohannis nu e în stare"
Vaccinarea obligatorie devine lege. Asta devine noua normalitate? Măsura intră în vigoare în martie
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...