GÂNDUL LIVE. Burduja, secretar de stat la Finanțe: Aproape jumătate din deficit a fost cauzat de pandemie. / Ca să ai de unde să dai din buget, trebuie să produci

GÂNDUL LIVE. Burduja, secretar de stat la Finanțe: Aproape jumătate din deficit a fost cauzat de pandemie. / Ca să ai de unde să dai din buget, trebuie să produci
Sebastian Burduja, intervenție la Gândul Live
Publicat: 29/07/2020, 14:24
Actualizat: 29/07/2020, 15:36

Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a detaliat, la Gândul Live, aspecte din execuția bugetară la șase luni, cu un deficit consistent, dar și părți bune, și a atras atenția că o majorarea a beneficiilor, fie că sunt alocații, pensii sau alte forme de sprijin, poate fi operată, nu doar pe hârtie, doar dacă economia crește.

„Avem, ieri, execuția la 6 luni, avem un deficit destul de important, de peste 4%, peste jumătate din deficit a fost cauzat de această pandemie, de cheltuielile neprevăzute, și, sigur, am avut și venituri ceva mai mici, cam cu 1% mai mici decât în perioada similară a anului trecut”, a explicat Sebastian Burduja, la Gândul Live.

Sunt și vești bune în execuția bugetară. Dacă ne uităm pe veniturile totale pe iunie, ele au crescut față de aceeași perioadă a anului trecut, cu 7%, a completat secratarul de stat. „Avem încredere că, dacă suntem responsabili fiecare dintre noi, pe măsură ce numărul de cazuri (de infecție cu COVID-19 – n.r.) va scădea, și economia va putea să își reia până la capăt parcursul pozitiv”, a spus Burduja.

Record de investiții pe ultimii 10 ani

„Ceea ce a spus acest Guvern de la bun început și e cel mai important de reținut este că pentru a avea de unde să dai, din buget – alocații, pensii, alte beneficii – trebuie să produci, trebuie să-ți crești economia. Asta am făcut în ultimele șase luni, avem 16 miliarde de lei pe proiecte de investiții, toate șantierele de infrastructură publică au rămas deschise în pandemie și au progresat foarte bine”, a completat secretarul de stat.

„Este recordul de investiții pe ultimii 10 ani, altfel spus, în cea mai grea situație economică a României din ultimii 10 ani, Guvernul a investit cei mai mulți bani în infrastructură și practic își face iarna car și vara sanie, adică ne pregătim pentru o transformare fundamentală a economiei românești, cu un model de creștere sustenabilă pe termen lung, din care să putem majora și pensiile și alocațiile la nivelul pe care și-l doresc cu siguranță românii”, a detaliat oficialul de la Finanțe.

„Nu putem să ne angajăm la cheltuieli care nu pot fi acoperite din buget”

„Cel mai simplu pentru actualul Guvern ar fi fost să crească pe hârtie și pensiile, și alocațiile și orice alte bombe pe care le-a lansat PSD în Parlament, să le accepte și să aibă o politică populistă. Guvernul PNL și-a asumat responsabilitatea, din momentul în care a preluat guvernarea, și un altfel de politică, în interesul cetățeanului. Asta înseamnă că nu putem să ne angajăm la cheltuieli care nu pot fi acoperite din buget. Nu e vorba doar de câteva luni în acest an, să trecem de alegeri și om vedea după, e vorba de o politică responsabilă pe termen lung, astfel încât anii viitori, pensionarii, copiii să aibă acces la aceste venituri decente. Ni le dorim cu toții. Nu mai e vorba doar de a le crește pe hârtie, ci de a le asigura din modelul economic românesc, din dezvoltarea țării”, a precizat Burduja.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat, marți, că alocațiile vor crește, la 1 august, cu 15-20% și că se urmărește dublarea acestora, „într-un timp foarte scurt”. Conform legii votate în Parlament, alocațiile ar trebui să se dubleze, de la 1 august, iar pensiile să se majoreze cu 40%, din 1 septembrie.

Despre o eventuală viitoare negociere cu instituțiile financiare internaționale, Sebastian Burduja a explicat că totul va depinde de evoluția pandemiei de COVID-19, și că „asta ține și de noi nu numai să ne protejăm viețile, ci și standardul de viață, adică locurile de muncă, să ținem economia deschisă și să avem aceste șanse la dezvoltare”.

„Așa cum arată situația bugetară la acest moment, nu avem de ce să ne gândim la un acord cu FMI, asta nu înseamnă că nu trebuie să colaborăm cu instituțiile financiare internaționale, care sunt o sursă de împrumuturi foarte ieftine pentru proiecte de investiții, și există și în sănătate, și în educuație, proiecte foarte importante cu Banca Mondială, cu BERD și altele, și aceste proiecte trebuie continuate”, a conchis Burduja.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Ioana Dichiseanu, în lacrimi. Ce semne a primit de la regretatul Ion Dichiseanu la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Obligatoriu până pe 25 mai. Decizie pentru proprietarii de apartamente din România
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Cum să alegi parfumurile pentru orice preferință?
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Bursa din New York ar putea fi prima mare bursă cu tranzacții 24/7