GÂNDUL LIVE. Florinela Georgescu, director meteorologie operațională ANM: Vom avea caniculă în următoarele zile / Nu putem exclude temperaturi de peste 40 de grade vara aceasta | VIDEO

Publicat: 03/07/2020, 13:39
Actualizat: 03/07/2020, 14:27

Florinela Georgescu, director meteorologie operațională în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a explicat vineri la GÂNDUL LIVE că în perioada următoare, vremea va fi caracterizată de caniculă în zona sudică a țării și instabilitate atmosferică în restul țării.

Ea a adăugat că, începând de la jumătatea săptămânii viitoare, suprafața afectată de caniculă se va reduce, în timp ce cea afectată de instabilitate se va extinde.

„Instabilitatea se va menține și chiar se va accentua în zilele următoare, îndeosebi în zonele de munte, în partea centrală, nordică a teritoriului. Pentru seara aceasta și la noapte este un cod portocaliu în vigoare care vizează toate regiunile pe care le-am pomenit, dar și partea de vest a teritoriului, pentru fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, aceasta însemnând că așteptăm averse, căderi de grindină, intensificări ale vântului, vijelii și frecvente descărcări electrice.

Jumătate din țară e afectată de ploi, jumătate de caniculă și va continua să fie așa zilele următoare, cu rezerva suprafețelor afectate de un fenomen sau altul. Aria instabilității se va extinde, iar cea a zonelor cu caniculă se va restrânge, însă cu o caniculă care se va intensifica. Duminică și mai ales luni și poate chiar marți așteptăm ca în Dobrogea, sudul Moldovei și în Bărăgan să fie mai cald decât a fost în ultimele zile. Începe să fie o arie din ce în ce mai restrânsă dar cu temperaturi tot mai ridicate, în timp ce în restul țării se va extinde instabilitatea atmosferică. Și cu cât va fi mai cald în zonele sud-estice ale țării, cu atât mai mult, atunci când va veni, instabilitatea va veni cu fenomene mai severe”, a declarat Florinela Georgescu la GÂNDUL LIVE.

Florinela Georgescu: În iulie sau august putem avea surprize. Nu putem exclude în totalitate temperaturi de peste 40 de grade

Specialistul ANM a mai adăugat că disconfortul termic este foarte ridicat în această perioadă, ca urmare a umidității ridicate a aerului.

Totodată, a mai spune că lunile iulie și august, cele mai calde din an, vor aduce perioade de caniculă combinate cu perioade de instabilitate atmosferică. Ea a adăugat că, deși în ultimele veri în România nu s-au înregistrat temperaturi de peste 40 de grade Celsius, astfel de episoade nu pot fi total excluse în acest moment.

„Acest episod cel mai probabil se va încheia la jumătatea săptămânii viitoare și e posibil să avem o oarecare pauză, o oarecare scădere a valorilor de temperatură. Dar, așa cum s-a întâmplat și zilele trecute, pe fondul unor mase de aer foarte bogate în vapori de apă, disconfortul termic este accentuat chiar la temperaturi care nu sunt foarte ridicate, adică acel indice temperatură-umezeală despre care vorbim în fiecare vară depășește pragul critic chiar și la 32-33 de grade. Deci nu ne simțim prea confortabil, chiar dacă temperaturile nu sunt foarte ridicate. Să nu uităm că am intrat în luna iulie, care este, alături de august, perioada cea mai caldă din an, luna iulie este luna în care putem avea episoade și cu temperaturi de peste 40 de grade. Noi nu am mai avut astfel de temperaturi în ultimele veri și poate am uitat cum este. Dar nu este cu totul exclus, poate vara aceasta ne rezervă surprize din acest punct de vedere pentru că vor fi perioade de alternare între caniculă și instabilitate. Este posibil ca luna august să fie mai uscată și atunci să fie favorabilă unor episoade cu temperaturi foarte ridicate. Nu aș exclude nici luna septembrie din această discuție”, a spus Florinela Georgescu la GÂNDUL LIVE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
S-a dat lege pentru toți proprietarii de TEREN din România. Regula imposibil de ocolit
Băutura demult dispărută din România. Era cea mai populară pe vremea bunicilor
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete